Μήπως οι λεκτίνες προκαλούν τοξικότητα στο σώμα;

Μήπως οι λεκτίνες προκαλούν τοξικότητα στο σώμα;

Τι είναι οι λεκτίνες;

Οι λεκτίνες είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που δεσμεύουν υδατάνθρακες και πιστεύεται ότι βοηθούν στην επαφή των κυττάρων μεταξύ τους και στην επικοινωνία συνδέοντας τις υδατανθρακικές δομές στις κυτταρικές επιφάνειες.

Αυτές οι δεσμεύσεις επιτρέπουν στα κύτταρα να “μιλούν” μεταξύ τους και μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Έχουν ανακαλυφθεί την δεκαετία του 1880 από τον Γερμανό μικροβιολόγο Peter Hermann Stillmark, ο οποίος απομόνωσε τις πρωτεΐνες της ρικίνης, μιας εξαιρετικά τοξικής φυσικής λεκτίνης, που απαντάται στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis).

Βρίσκονται σε αρκετές τροφές, συμπεριλαμβανομένων:

  • Οικογένεια Μπιζελιών: αυτά περιλαμβάνουν τα μπιζέλια, τα φασόλια σόγιας, όλα τα είδη φασολιών (Mung, Lima, kidney), ρεβύθια, πράσινα μπιζέλια, φακές, φιστίκια, φάβα, χαρούπια
  • Δημητριακά: αυτά περιλαμβάνουν το κριθάρι, σιτάρι, βρώμη, άγριο ρύζι, σίκαλη, κεχρί, καλαμπόκι, καμούτ, τεφ. Υπάρχουν αρκετοί γαστρεντερολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι λεκτίνες που υπάρχουν στους κόκκους των δημητριακών μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης. Η συχνή κατανάλωση και η γενετική προδιάθεση διαδραματίζουν πιθανώς κρίσιμο ρόλο στη σοβαρότητα των ευαισθησιών σε αυτά τα τρόφιμα.
  • Σπόροι: συνήθως στον αμάρανθο, φαγόπυρο, κινόα και chia

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι λεκτινών;

  • Λεκτίνες στα φασόλια και φακές
  • Οι Cucurbitaceae στον χυμό των αγγουριών, πεπονιών και της κολοκύθας
  • Οι προλαμίνες στους κόκκους των δημητριακών. Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι προλαμίνες στο κινόα, καλαμπόκι και βρώμη μπορούν να βλάψουν την πεπτική οδό σε άτομα με κοιλιοκάκη
  • Η αγλουτινίνη και η αιμογλουτινίνη, κυρίως σε φασόλια και σπόρους

Είναι επιβλαβής στην υγεία μας;

Οι λεκτίνες είναι είδη πρωτεινών οι οποίες προάγουν φλεγμονώδης αποκρίσεις και συνήθως αυτές οι φλεγμονές μπορούν να χαρακτηριστούν ως:

  • νόσος του Crohn
  • συστηματικός ερυθρωματώδης λύκος
  • άσθμα
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα  

Μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του λεπτού εντέρου καταστρέφοντας τις σφιχτές διασταυρώσεις μεταξύ των μικρών, δακτύλων που προβάλλουν που μας επιτρέπουν να απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά.

Αυτό το ερέθισμα προκαλεί βλάβη στο γαστρεντερικό σωλήνα συμβάλλοντας σε πολλά πεπτικά προβλήματα και διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι λεκτίνες βρίσκονται σε αρκετά τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται καθημερινώς.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι λεκτίνες πιθανώς να προκαλούν φλεγμονή στο σώμα συμβάλλοντας σε διάφορες παθήσεις.

Οι αυτοάνοσες καταστάσεις μπορεί να συνδέονται στη ψηλή κατανάλωση λεκτινών.

Αν πάσχετε από διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες τότε μπορεί να βοηθηθείτε με τη μείωση της πρόσληψης λεκτινών όπως είναι:

Μούσκεμα των σπόρων και των οσπρίων, 2-3 φορές πριν μαγειρευτούν μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της περιεκτικότητας των λεκτινών.

Ζύμωση τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας σε λεκτίνες.

Η ζύμωση επιτρέπει στα ευεργετικά βακτήρια να αφομοιώσουν τις λεκτίνες και άλλα αντιθρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα για να ενισχύσουν το συνολικό διατροφικό προφίλ, όπως υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition Journal.

Επιπλέον η ζύμωση παρέχει προβιοτικά στη διατροφή σας για την γαστεντερική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ψωμί Sourdough και τα οφέλη του για την υγεία

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *