Τέσσερις εκπληκτικοί λόγοι για να εντάξετε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας

Τέσσερις εκπληκτικοί λόγοι για να εντάξετε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας

Τέσσερις εκπληκτικοί λόγοι για να εντάξετε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυτταρικής υγείας, που περιλαμβάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες και επηρεάζουν διαδικασίες όπως:

  • τη πήξη του αίματος,
  • τη συστολή και η χαλάρωση των αρτηριακών τοιχωμάτων
  • ορμονικές και γενετικές λειτουργίες

Δεδομένου ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα, πρέπει να προέρχονται από διατροφικές πηγές,

επομένως αν δεν καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση θαλασσινά είδη όπως σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες, στρείδια, μύδια και καβούρια,

η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα 3 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.  

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με έρευνες σας βοηθούν να:

  • διατηρήσετε έναν σταθερό καρδιακό παλμό
  • μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
  • βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
  • μειώνουν τις φλεγμονές
  • δρουν προληπτικά για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης

Φλεγμονή και οξειδωτικό στρες

Η επανειλημμένη έκθεση ακόμη και σε μικρές ποσότητες κοινών περιβαλλοντικών τοξινών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Οι βιομηχανικοί ρύποι που αναπνέουμε, οι τροφές και το νερό είναι ευρέως διαδεδομένοι και μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σας.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία.

Τα ωμέγα 3 έχουν επικυρωθεί επιστημονικά ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί ακόμη και να σας προστατεύσουν από τις καθημερινές καταστροφές του οξειδωτικού στρες.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των λεπτών σωματιδίων (PM) σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και πλήθος προβλημάτων υγείας όπως,

οι καρδιακές παθήσεις και δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ακμή, η ψωρίαση, η πρόωρη γήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Προηγούμενη έρευνα υποστηρίζει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση έναντι των PM,

ωθώντας τους ερευνητές να μελετήσουν τα συμπληρώματα ωμέγα 3λιπαρών για παρόμοια προστατευτικά οφέλη έναντι της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση σε αυτή τη διάχυτη μικρορύπανση.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology,

οι ερευνητές εξέτασαν τις προστατευτικές επιδράσεις του ιχθυελαίου έναντι του εικονικού φαρμάκου σε 65 φοιτητές στη Σαγκάη της Κίνας, μια περιοχή με υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM.

Οι μαθητές πληρούσαν κριτήρια ένταξης που απαγορεύουν τη χρήση καπνού και αλκοόλ,

διαγνωσμένες χρόνιες ασθένειες, τακτική φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες στα ψάρια ή το ιχθυέλαιο και την έκθεση σε πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων.

Η δοκιμή διάρκειας 16 εβδομάδων συνίστατο σε μια βασική αξιολόγηση, η οποία περιελάβανε δείγματα δέρματος και παρακολούθηση την όγδοη, 10η, 12η και 14η εβδομάδα για την εξέταση του δέρματος για σημεία φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε PM του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει αυτές τις καταστάσεις στο δέρμα.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα δοκιμής έλαβαν δύο κάψουλες την ημέρα ιχθυέλαιο, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε την ίδια δόση ενός εικονικού φαρμάκου.

Μετά από τουλάχιστον 8 εβδομάδες συμπληρωμάτων για να επιτευχθεί μια σταθερή, βιολογικά αποτελεσματική δόση, οι ερευνητές διεξήγαγαν την πρώτη παρακολούθηση.

Και οι δύο ομάδες συνέχισαν να λαμβάνουν συμπληρώματα μέχρι την 14η εβδομάδα.

Μετά από μόλις δύο μήνες λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και πάλι την 14η εβδομάδα,

οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), των PM στο δέρμα, όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, αντιστράφηκαν με τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.

Διάθεση και συναισθηματική υποστήριξη

Μπορεί να μην σκεφτείτε τα ωμέγα 3 ως ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι διαταραχές της διάθεσης σχετίζονται με ελλείψεις στα ωμέγα-3 λιπαρά EPA και DHA,

και προκύπτουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 προάγουν τη νευροπλαστικότητα και τη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο.

Η λήψη ωμέγα 3 συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεσματική στη ρύθμιση των διαταραχών της διάθεσης υποστηρίζοντας την υγιή συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.

Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στη διπολική κατάθλιψη ανέδειξε το πιθανό όφελος για τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έχει προκύψει υποδηλώνοντας ότι οι διαταραχές της διάθεσης επηρεάζουν τα μετωπιο-μετακομικά συστήματα,

τόσο δομικά όσο και λειτουργικά και χαρακτηρίζονται από αυξημένη αντιδραστικότητα της αμυγδαλής σε συναισθηματικά ερεθίσματα.

Αυτή η έρευνα ώθησε επιστήμονες από το University of Cincinnati College of Medicine, σε συνεργασία με ερευνητές στο Huaxi MR Research Center στο Sichuan της Κίνας,

να αναλύσουν τον ρόλο των ωμέγα-3 στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα σε εφήβους χωρίς αντικαταθλιπτικά με διαγνωσμένη καταθλιπτική διαταραχή και διπολική διαταραχή.

Τέτοιοι έφηβοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για προοδευτική επιδείνωση διαταραχών της διάθεσης.

Οι ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης λάμβαναν καθημερινά τρεις κάψουλες εικονικού φαρμάκου ή ιχθυελαίου ίσου μεγέθους, σχήματος και χρώματος.

Οι κάψουλες ιχθυελαίου ισοδυναμούσαν με ημερήσια δόση 2.130 mg EPA και DHA ή 2.250 mg ωμέγα-3 PUFA.

Στην αρχή και στο τελικό σημείο, ελήφθησαν αναλύσεις αίματος και αναλύθηκαν με αέρια χρωματογραφία και πραγματοποιήθηκαν τρισδιάστατες λειτουργικές σαρώσεις MRI στον εγκέφαλο.

Πραγματοποιήθηκαν δεδομένα, στατιστική και συγχρονική ανάλυση των αποτελεσμάτων για 53 συμμετέχοντες,

με συνολικά 39 ασθενείς να λαμβάνουν πλήρη και χρησιμοποιήσιμα δεδομένα για ευρήματα.

Στην αρχή, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα ελέγχου, οι ασθενείς στη μελέτη εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα EPA και DHA,

λιγότερη ομαδοποίηση δικτύου στον εγκέφαλο (σημάδι υγιούς γνωστικής λειτουργίας), λιγότερη συνολική αποτελεσματικότητα και χαμηλότερες δυνάμεις συνδεσιμότητας στις μετωπικές μεταιχμιακές περιοχές.

Μετά από 12 εβδομάδες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, σε σύγκριση με παρόμοια άτομα στην ομάδα εικονικού φαρμάκου,

τα άτομα με ιχθυέλαιο εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα EPA και DHA, υψηλότερη ομαδοποίηση δικτύου, υψηλότερη παγκόσμια και τοπική αποτελεσματικότητα και κεντρικότητες κόμβων.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιπέδων των ωμέγα-3 PUFA μέσω συμπληρωμάτων ιχθυελαίου,

αυξάνει την υγιή εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω της ενισχυμένης συνδεσιμότητας νευρωνικών δικτύων, ειδικά σε δίκτυα που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Άσθμα και αλλεργίες

Ένα άλλο εκπληκτικό όφελος του ιχθυελαίου μπορεί να είναι για τους απογόνους σας.

Όταν οι μέλλουσες μητέρες δεν λαμβάνουν αρκετά υγιεινά λίπη στη διατροφή τους,

ειδικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (LCPUFAs) όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου,

η έρευνα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε κληρονομικές παιδικές αναπνευστικές διαταραχές.

Μια μετα-ανάλυση του 2022 προηγούμενων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) αξιολόγησε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου,

σε μέλλουσες μητέρες στον κίνδυνο άσθματος και συριγμού στα παιδιά τους.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν ασαφή, η ανάλυση υποομάδας έδειξε ότι όταν οι μέλλουσες μητέρες έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου,

οι απόγονοί τους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο άσθματος, αλλά όχι συριγμό, άσθματος ή συριγμού στα παιδιά τους.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερους από 50 εκατομμύρια Αμερικανούς ετησίως και είναι η έκτη κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών στις Η.Π.Α.

Η αλλεργική ρινίτιδα αναφέρεται σε μια ομάδα συμπτωμάτων που προκαλούνται από ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως η γύρη,

η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων που ερεθίζουν τη μύτη και μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.

Αν και μπορεί να μην σκέφτεστε τα ωμέγα 3 όταν πρόκειται για τη θεραπεία της καταρροής ή του φτερνίσματος,

το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι τα ωμέγα 3 μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε ανθεκτικοί στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Ημικρανίες και τραυματισμοί στο κεφάλι

Ίσως είναι περίεργο να μάθουμε ότι τα ωμέγα 3 μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τις ημικρανίες και τις συνέπειες του εγκεφαλικού τραυματισμού.

Με την αιτία της ημικρανίας να είναι ακόμα ασαφής, η εύρεση μιας θεραπείας παραμένει ένα ιατρικό μυστήριο.

Αλλά η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε υγιή ωμέγα 3 λιπαρά μπορεί να σας προστατεύσει από τις ημικρανίες,

και να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αναζωογονηθεί από το τραύμα του τραυματισμού.

Προηγούμενη έρευνα υποστηρίζει ότι η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και η υπερδιέγερση των νευρώνων του εγκεφάλου,

είναι παράγοντες στον πόνο της ημικρανίας και παίζει ρόλο στην υγεία των νεύρων, μεταξύ άλλων ζωτικών λειτουργιών του σώματος.

Αυτό έδωσε στους ερευνητές ενδείξεις στο κυνήγι για αποτελεσματικές θεραπείες ημικρανίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Hypotheses, ανέφερε ότι η αύξηση του ταυρικού μαγνησίου και του εξωκυτταρικού μαγνησίου,

που επιτυγχάνεται μέσω συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, θα μπορούσε να μειώσει την υπερδιέγερση των νευρώνων,

να ενισχύσει τη ροή του αίματος και να σταθεροποιήσει τα αιμοπετάλια και να αναστρέψει άλλες παθολογίες αίματος-εγκεφάλου που σχετίζονται με ημικρανίες.

Τα περιστατικά τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού (TBI) είναι κοινά μεταξύ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στις ΗΠΑ, γεγονός που κερδίζει την έκθεσή του τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να αντιστρέψουν τον εγκεφαλικό τραυματισμό από τραυματικές επιπτώσεις όπως αυτές που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές,

και για ασθενείς που υποφέρουν εγκεφαλική βλάβη από προβλήματα κατάχρησης ουσιών.

Σε μια μελέτη του 2011, μια εξάμηνη κλινική παρέμβαση διεξήχθη σε μια εγκατάσταση εξωτερικών ασθενών που ειδικεύεται στη νευροψυχιατρική φροντίδα,

στην οποία συμμετείχαν 30 συνταξιούχοι παίκτες του National Football League (NFL) που παρουσίασαν εγκεφαλική βλάβη και σχετιζόμενη γνωστική εξασθένηση.

Οι μέθοδοι μελέτης περιλάμβαναν κλινικά εποπτευόμενη απώλεια βάρους, αν ενδείκνυται, συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο (5,6 γραμμάρια ημερησίως),

βιταμίνες υψηλής ισχύος και ένα αντιοξειδωτικό φυτικό συμπλήρωμα σχεδιασμένο να βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνωστικών αξιολογήσεων και σαρώσεων απεικόνισης εγκεφάλου.

Μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμής, οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη ροή αίματος σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου και τα τεστ γνωστικής ικανότητας,

έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στις βαθμολογίες για την προσοχή, τη μνήμη, τη λογική, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και την ακρίβεια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιχθυέλαιο, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις,

βελτίωσε σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε άτομα που πάσχουν από ΤΒΙ.

Διαβάστε επίσης: Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα

Δείτε επίσης: Why Fish Oil Is Good For You and Helps Your Brain