Έλαια Krill ή Ιχθυέλαια; Ποια είναι τα πιο υγιεινά;

Έλαια Krill ή Ιχθυέλαια; Ποια είναι τα πιο υγιεινά;

Έλαια Krill ή Ιχθυέλαια

Έχετε ακούσει πολλές φορές τα αμέτρητα οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για την υγεία.

Τα ωμέγα 3 είναι μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία υπάρχουν στις τροφές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια.

Πιο συγκεκριμένα, τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA).

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ωμέγα 3 αλλά η πλειοψηφία των επιστημονικών ερευνών επικεντρώνεται κυρίως σε 3, το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA), στο εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και στο δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Τι είναι το έλαιο Krill;

Το έλαιο κριλ (Euphasia Superba) αποτελεί ένα είδος ζωοπλαγκτόν το οποίο ενδημεί στις περιοχές της Ανταρκτικής και της Αρκτικής.

Το είδος του ονομάζεται Euphasia Superba και έχει την όψη μικρής γαρίδας και βρίσκεται στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας.

Τρέφεται κυρίως με φυτοπλαγκτόν ή μικροσκοπικά θαλάσσια φύκια.

Πιστεύεται ότι δεν είναι επιβαρυμένο με τοξικά βαρέα μέταλλα, περιβαλλοντικούς ρύπους και άλλες τοξικές ουσίες όπως είναι ο υδράργυρος, διοξίνες και PCBs.

Το έλαιο κριλ περιέχει μια πολύ συμπυκνωμένη ποσότητα λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα οποία έχουν συνδεθεί με μια εκτενή λίστα οφέλη για την υγεία, από μείωση της φλεγμονής μέχρι και μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το έλαιο krill περιέχει λιπαρά οξέα που προέρχονται από φωσφολιπίδια, καθώς και ασταξανθίνη.

Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών.

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για ένα ευρή φάσμα της υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην διατήρηση της καλής υγείας.

Είναι γεγονός ότι δεν ωφελούν μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά και άλλων φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. 

Μερικά οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν:

  • καρδιαγγειακή προστασία
  • μείωση των τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης
  • βελτίωση της καλής διάθεσης και πνευματικής συγκέντρωσης
  • μείωση πόνου και φλεγμονής
  • αύξηση της αντρικής και γυναικείας γονιμότητας
  • συμβάλλει στην καλή υγεία της εγκυμοσύνης
  • πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνων
  • προστασία της όρασης
  • βελτίωση της επιδερμίδας

Ποια είναι τα οφέλη των ελαίων krill;

Καταπολέμηση φλεγμονής

Η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από ξένους εισβολείς.

Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι συμβάλλει σε μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ο καρκίνος.

Το έλαιο κριλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 όπως ταεικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και στο δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Αυτά τα δυο λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το έλαιο κριλ περιέχει επίσης ασταξανθίνη, μια φυσική χρωστική που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν χρόνια φλεγμονή.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου κριλ θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένα οφέλη που εκτείνονται σε σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας, από την επιβράδυνση της γήρανσης έως την προστασία από ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις.

Βελτίωση καρδιαγγειακής υγείας

Αν επιθυμείτε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας ή απλά να διατηρήσετε σε μια ισορροπία την καρδιαγγειακή σας υγεία, το έλαιο κριλ μπορεί να βοηθήσει.

Το έλαια κριλ περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα έλαια κριλ μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τα ψηλά τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Υγεία του δέρματος

Τα έλαια κριλ μπορούν να βοηθήσουν σε κοινές δερματικές παθήσεις καθώς περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα 3 έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να διατηρούν το δέρμα σας λαμπερό.

Περιέχουν επίσης την αντιοξειδωτική ουσία, ασταξανθίνη η οποία μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την υγεία του δέρματος.

Έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με έρευνες στην ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση.

Υγεία του εγκεφάλου

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι βοηθούν:

  • στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
  • του στρες
  • βελτίωση της ενέργειας
  • στην αύξηση της πνευματικής λειτουργίας

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα έλαια κριλ μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των διαταραχών όπως το ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια.

Υποστήριξη υγιών οστών και αρθρώσεων

Η γήρανση επηρεάζει σημαντικά το σώμα, ειδικά τα οστά και τις αρθρώσεις.

Οι διάφορες καταστάσεις υγείας όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες ηλικιακά, καθώς μειώνεται η οστική πυκνότητα, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα έλαια krill μπορούν να:

  • διατηρήσουν τα οστά και τις αρθρώσεις σας υγιής
  • βοηθώντας στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της μείωσης της φλεγμονής που συμβάλλει στον πόνο των αρθρώσεων και των οστών.

Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τα συμπληρώματα διατροφής ή την κατανάλωση ψαριών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cancer Prevention, υποστήριξε ότι η ψηλότερη κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μείωση απώλειας σωματικού βάρους

Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, στην αύξηση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Appetite υποστήριξε ότι η κατανάλωση 1.3 γραμμαρίων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων καθημερινά μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού μέχρι και 2 ώρες μετά τα γεύματα.

Τι να διαλέξω, τα έλαια krill ή ιχθυέλαια;

Μια διαφορά μεταξύ του ελαίου κριλ και των κοινών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, έγκειται στη συγκέντρωση της ασταξανθίνης, που είναι μια ένωση που εντοπίζεται κυρίως στα θαλασσινά.

Η ασταξανθίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση και αποδεικνύει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι γνωστή ως ο βασιλιάς των καροτενοειδών καθώς η ικανότητας της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες εκτιμάται ότι είναι:

  • 6000 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη C
  • 550 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη Ε
  • 40 φορές μεγαλύτερη από το β-καροτένιο

Ευεγεργετικά οφέλη της Ασταξανθίνη για την υγεία

Άλλο πλεονέκτημα του ελαίου κριλ έναντι στα κοινά ωμέγα 3, είναι η απορροφητικότητα του.

Αρκετές μελέτες έχουν συγκρίνει τη βιοδιαθεσιμότητα των ιχθυελαίων και του ελαίου κριλ.

Σε μια ανασκόπηση στη Νορβηγία, τα αποτελέσματα 14 μελετών υποστηρίζουν ότι τα DHA και EPA που βρίσκονται στα έλαιο κριλ είναι πιο βιοδιαθέσιμα από ότι στο ιχθυέλαιο.   

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελαίου κριλ είναι ότι είναι πιο καθαρό σε σχέση των επιπέδων υδραργύρου από ότι τα ιχθυέλαια.

Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την θρεπτική αξία και τα οφέλη στην υγεία του έλαιου Krill καθώς αποτελεί ένα θαλασσινό στοιχείο και ένα σύμμαχο για την υγεία μας.  

Που μπορώ να βρω έλαιο κριλ;

Μπορείτε να βρείτε το έλαιο κριλ μόνο με την μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Αυτό γίνεται διότι είναι μια ουσία ευαίσθητη στην έκθεση στο οξυγόνο και χρειάζεται άμεση τροποποίηση με ειδικές μεθόδους.

Έλαια krill ή ιχθυέλαια; Εσείς επιλέγεται!

Διαβάστε επίσης: 61 Ιδιότητες των Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων για την Υγεία

Δείτε επίσης: Fish Oil vs. Krill Oil ~ A Video Demonstration

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *