Άνηθον το βαρύοσμον ή Άνηθος και οι χρήσεις του για την υγεία

Άνηθον το βαρύοσμον ή Άνηθος και οι χρήσεις του για την υγεία

Ο άνηθος (Anethum graveolens), ανήκει στην οικογένεια του καρότου (Απιίδων ή Σκιαδοφόρων).

Είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό βότανο εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο για τα φύλλα όσο και για τους σπόρους του.  

Το όνομά του προέρχεται από την παλιά νορβηγική λέξη «dilla» που σημαίνει «να απαλύνει».

Είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή ως μπαχαρικό και φάρμακο.

Καλλιεργείται ευρύτατα κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ.

Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή άνηθου.

Ο ελαφρύς καρπός του έχει πολύ έντονη γεύση.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.

Από τον άνηθο χρησιμοποιούνται όλα τα εναέρια μέρη αλλά κυρίως οι σπόροι του, που πρέπει να συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει καλά, πράγμα που φαίνεται από το ότι παίρνουν καστανό χρώμα.

Τους απλώνουμε για να ξεραθούν αλλά όχι σε χώρο με τεχνητή θερμότητα.

Ιστορία Άνηθου

Ιστορικό το άνηθο βρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από 5.000 χρόνια ως «καταπραϋντικό φάρμακο».

Ο άνηθος ήταν επίσης ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και γνωστό φυτό στον ελληνικό πολιτισμό καθώς οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν για να διευκολύνουν τον ύπνο τους.

Στο παρελθόν οι μητέρες έτριβαν τα στήθη τους με χυμό άνηθου, προκειμένου τα βρέφη να κοιμηθούν μετά τον θηλασμό.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι από τα άνθη του παρασκευάζονταν το «ανήθινον μύρον» και από τους σπόρους του ο «ανήθινος οίνος».

Κατά το Μεσαίωνα ο άνηθος θεωρείτο αποτρεπτικός της μαγείας.

Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το σκεύασμα για την θεραπεία των ασθενειών του συκωτιού, αεροφαγία και αιμορροΐδες.

Ποια είναι τα συστατικά του;

Ο άνηθος περιέχει:

  • μονοτερπένια όπως η καρβόνη και το λιμονένιο
  • φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η καεμφερόλη και η βικενίνη
  • βιταμίνες Α, Β και C
  • μικρές ποσότητες φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο

Ποιες είναι οι χρήσεις του για την υγεία;

Μείωση εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Βιοστατιστικής και Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Khon Kaen της Ταϊλάνδης εξέτασε τις επιπτώσεις του άνηθου σε φοιτητές με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, επίσης γνωστές ως επώδυνες περιόδους ή κράμπες της εμμήνου ρύσεως, που ήταν στα τέλη της εφηβείας τους ή αρχές των 20 χρόνων τους.

Οι παρεμβάσεις περιλάμβαναν 12 διαφορετικά βότανα και 5 συμπληρώματα διατροφής.

Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι ο άνηθος μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της δυσφορίας και του πόνου που σχετίζεται με τα εμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Μείωση της κατάθλιψης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapeutics στόχευε στη διερεύνηση των αντικαταθλιπτικών και αναλγητικών ιδιοτήτων εκχυλίσματος άνηθου από το Μαρόκο.

Το εκχύλισμα του άνηθου έδειξε σημαντική αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση σε σύγκριση με τις αναφορές φαρμάκων (σερτραλίνη και τραμαδόλη).

Το εκχύλισμα άνηθου περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες που φαίνεται ότι είναι τα συστατικά που βοηθούν στην κατάθλιψη.

 Μειώνει τη χοληστερόλη

Ο άνηθος μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για τη μείωση της χοληστερόλης.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα άνηθου μπορεί να μειώσει το προφίλ λιπιδίων, τα ηπατικά ένζυμα και τη ψηλή χοληστερόλη.  

Απωθητικό εντόμων

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στοJournal of Food Protection υποστήριξε ότι ο άνηθος έχει την ικανότητα να απωθεί τα έντομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι ο άνηθος έχει την δυνατότητα να προστατεύει τα σιτηρά από διάφορα έντομα και ακάρεα και είναι μια ασφαλής επιλογή σε σύγκριση με τα χημικά που χρησιμοποιούνται.

Βοηθά στην επιληψία

Η επιληψία είναι μια κοινή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες και επεισοδιακές κρίσεις.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Malaysian Journal of Medical Sciences, υποστήριξε ότι το εκχύλισμα άνηθου μπορεί να βοηθήσει στις αντισπασμωδικές δραστηριότητες στα επιληπτικά άτομα.

Πεπτικό βοήθημα και ψηλή πηγή ενέργειας

Συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων των οξέων του στομάχου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κακής αναπνοής καθώς επίσης και της παλινδρόμησης των οξέων.

Επιπλέον, μειώνει τις ενοχλήσεις στο στομάχι, βοηθά στην πρόληψη της διάρροιας, και μειώνει την ποσότητα των εντερικών αερίων.  

Οι διαιτητικές του ίνες είναι ευεργετικές για τη βέλτιστη υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει διεγείρουν την έκκριση χολής και πεπτικών υγρών και ενθαρρύνουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου.

Αντι-βακτηριακές Ιδιότητες

Καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις τόσο στο εσωτερικό του οργανισμού μας όσο και στα διάφορα εξωτερικά τραύματα. 

Έρευνες αναφέρουν ότι το αιθέριο έλαιο άνηθου έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι πολλών στελεχών βακτηρίων, αναστέλλοντας εντελώς την ανάπτυξη του Fusarium graminearum.

Το Fusarium graminearum είναι μια καταστροφική ασθένεια του σιταριού και κριθαριού που προκαλείται από το παθογόνο μυκητιασικό φυτό, καθώς και τοξικό σε πέντε άλλα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus.

Ελεύθερες ρίζες 

Ο άνηθος με το έντονο πράσινο χρώμα του, ενεργοποιεί μέσα στο σώμα τις διαδικασίες που αναζητούν και εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. 

Τα αποτελέσματα της αντιοξειδωτικής δράσης του άνηθου επιβεβαιώθηκαν σε μια πολυεθνική μελέτη που έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση του άνηθου είναι συγκρίσιμη με το ασκορβικό οξύ, την άλφα-τοκοφερόλη και την κουερσετίνη.

Ο άνηθος είναι εξαιρετικά ευεργετικός και ασφαλές για την υγεία.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σάλτσες (χούμους, ταχίνι), σε τουρσιά, όσπρια και πιάτα με ψάρι καθώς παρέχει μια έντονη αρωματική γεύση.   

Διαβάστε επίσης: Γλυστρίδα ή αντράκλα και τα οφέλη της για την Υγεία

Δείτε επίσης: Health Benefits of Dill

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *