Υπάρχει σύνδεση μεταξύ Διατροφής και καρκίνου

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ Διατροφής και καρκίνου

Πώς η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο;

Οι διάφορες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το 30% των  καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κάνοντας μερικές διατροφικές αλλαγές μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες θεραπείας από τον καρκίνο, ανεξάρτητα ποια θεραπεία ακολουθείτε.

Διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λανθασμένη διατροφή.

Το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο στις αναπτυγμένες χώρες αποτελείται από μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη, που αυξάνουν τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα γρήγορα ταχεία φαγητά, τα συσκευασμένα σνακ και τα φαγητά μαγειρεμένα στο φούρνο μικροκυμάτων κυριαρχούν στου δυτικού τύπου διατροφή.

Επομένως η γνώση των διατροφικών δράσεων τόσο των μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, όσο και ομάδων τροφίμων στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι ιδιαίτερα σημαντική.  

Τι πρέπει τα άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο να προσέξουν στη διατροφή τους, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τις συνεχείς θεραπείες και να αυξήσουν τις πιθανότητες του για θεραπεία;

Κατανάλωση Αλκαλικών τροφών

Η κατανάλωση μιας αλκαλικής αποτοξινωτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει το ενδοκυτταρικό pH.

Τα περισσότερα άτομα στο δυτικό κόσμο καταναλώνουν μια διατροφή που προάγει τη φλεγμονή και μειώνει το ενδοκυτταρικό pH.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται λανθάνουσα οξέωση και θεωρείται ότι παρέχει ένα τέλειο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου.

Μια σωστή αλκαλική αποτοξινωτική διατροφή θα βελτιώσει το ενδοκυτταρικό σας pH με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στη συνεχή φλεγμονή στο σώμα.

Από τι αποτελείται μια αλκαλική διατροφή;

  • Σαλάτες και διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Βότανα και μπαχαρικά (καγιέν πιπέρι, κουρκουμάς, τζίντζερ, κρόκος)
  • Λαχανικά (σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, πικραμύγδαλα, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους)
  • Φρέσκα φρούτα (όλα τα φρέσκα φρούτα της εποχής)
  • Τσάγια βοτάνων (χαμομήλι, Λουΐζα, φασκόμηλο, λεβάντα, ζαμπούκο, γλυκάνισο, δυόσμος, τζίντζερ)
  • Χυμούς λαχανικών (καρότο, παντζάρι, σέλινο)
  • Φρέσκα όσπρια (φρέσκα κουκιά, μπιζέλια, φασολάκια, μπάμια)

Αλκαλική Διατροφή – Το κλειδί για τη μακροζωία και την καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων

Αποφυγή της ζάχαρης και των προϊόντων της

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο) ανά μονάδα χρόνου από άλλα κύτταρα.

Ο μεταβολισμός της ζάχαρης δημιουργεί οξύ, το οποίο υποστηρίζει επίσης την εξέλιξη του καρκίνου.

Επιπλέον, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, ενεργοποιεί την απόκριση στην ινσουλίνη.

Αν καταναλώνετε συχνά ζάχαρη ή φρούτα καθημερινώς, τότε καταστέλλετε την ανοσοποιητική σας λειτουργία και αυξάνετε τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας, δημιουργώντας αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται άμεσα με τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να εξαντλήσει το μαγνήσιο στο σώμα, ο οποίος είναι ένας άλλος συντελεστής στον πολλαπλασιασμό του καρκίνου.

Η σύσταση για την εξάλειψη της ζάχαρης περιλαμβάνει τη ζάχαρη σε όλες τις μορφές της, ακόμη και τα «φυσικά» σάκχαρα όπως το μέλι και τα διάφορα σιρόπια, καθώς και τη λευκή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού.

Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων περισσότερο από άλλες μορφές ζάχαρης.

78 λόγοι για να αποφύγετε τη ζάχαρη ολοκληρωτικά από τη διατροφή σας

Αποφυγή γλουτένης και των προϊόντων της

Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του σιταριού, κριθαριού, σίκαλης, βρόμης και αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Έχει την ικανότητα να προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει και να κρατήσει το σχήμα της δίνοντας στο τελικό προϊόν μια αφράτη υφή.

Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο, ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η γλουτένη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας λόγω των πολλών συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει, δεδομένου του καρκίνου.

Πόσο ανθυγιεινή είναι η κατανάλωση γλουτένης για την υγεία μας

Εξαλείψτε των γαλακτοκομικών προϊόντων

Το αγελαδινό γάλα έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα τρόφιμα που προωθούν περισσότερο τον καρκίνο σύμφωνα με τον καθηγητή T. Colin Campbell του πανεπιστήμιου Cornell της Νέας Υόρκης.

Το ένοχο συστατικό είναι η καζεΐνη καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και επιδείνωση των οστών λόγω της υψηλής παραγωγής οξέος κατά την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτό έχει συνέπεια της προαγωγή της εξέλιξης του καρκίνου με παρόμοιο τρόπο με τη ζάχαρη.

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.  

Αποφυγή μεταποιημένων ελαίων

Το έλαιο από καλαμπόκι, σόγια, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή ενός ατόμου με καρκίνο.

Αυτά τα έλαια είναι επεξεργασμένα και χρησιμοποιούνται σε διάφορα τυποποιημένα προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, μπισκότα, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών.

Τα περισσότερα από αυτά τα έλαια είναι παρασκευασμένα σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες για να βελτιώσουν τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτό αλλάζει τη φυσική τους σύσταση, τα μόρια τους δηλαδή και έτσι ενεργούν ως φυσικός αγωγός για όλα τα ηλεκτρικά μηνύματα στο σώμα σας.

Αυτά τα μόρια δημιουργούν νεκρά σημεία στα κύτταρα σας, λόγω του ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό που χρειάζεται από τα κύτταρα σας.

Αυτό έχει στόχο την παρεμπόδιση των υγιών κυττάρων και την προώθηση της εξέλιξης του καρκίνου.

Τα καρκινικά κύτταρα είναι κύτταρα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα ενδοκυτταρικά μηνύματα και πολλαπλασιάζονται χωρίς σκοπό, επηρεάζοντας άλλα κύτταρα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά αντιφλεγμονώδη έλαια όπως το έλαιο καρύδας που έχει μια αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση, καθώς και άμεση αντικαρκινική ιδιότητα.

Άλλο έλαιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο μπορεί να ασκήσει προστασία από διάφορες καρκινικές μορφές λόγω:

  • της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε
  • σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • σε σκουαλένιο, που είναι ένα συστατικό το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια.

Δείτε επίσης: Nutrition during cancer treatments

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *