Αγκαλιάζω: Μορφή επικοινωνίας και τα οφέλη στην Υγεία

Αγκαλιάζω: Μορφή επικοινωνίας και τα οφέλη στην Υγεία

Η λέξη Αγκαλιάζω κρύβει το ρήμα ζω, την ουσία της ζωής δηλαδή της μορφής εκδήλωσης θαυμασμού, κατανόησης, αγάπης και έρωτα!

Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπέροχα έχει την δύναμη να μας κάνει να αισθανθούμε μια ζεστή αγκαλιά.

Υπάρχουν στιγμές που η κίνηση αυτή είναι απαραίτητα για να συμπληρωθεί ένα αληθινό συνάισθημα.

Οι αγκαλιές χρησιμοποιούνται σε όλα τα μήκη του κόσμου για να εκφράσουν τα πάντα, από χαρά και στοργή μέχρι θλίψη και απόγνωση.

Σε περιόδους κοινωνικών, συναισθηματικών και ψυχικών διαταραχών τα άτομα αναζητούν την άνεση και τον κοινωνικό δεσμό που τους αγκαλιάζει….

Μια αγκαλιά έχει τη δυνατότητα να μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα σε όλη την ανθρωπότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο και την ηλικία και σίγουρα είναι ένας ισχυρός τρόπος θεραπείας.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δυο άτομα αγκαλιάζονται μεταξύ τους;

Όταν αγκαλιαζόμαστε ενεργοποιούνται οι αισθητηριακοί υποδοχείς και τα αισθητήρια νεύρα που ενυδατώνουν το δέρμα και ανταποκρίνονται στην αφή του δέρματος.

Υπάρχουν αρκετοί αισθητηριακοί υποδοχείς στο δέρμα και ανταποκρίνονται στην αφή ή παραμόρφωση του δέρματος.

Συγκεκριμένα, οι εξωδεκτικοί υποδοχείς που βρίσκονται γύρω από τη ρίζα της τρίχας παίζουν σημαντικό ρόλο στα απατελέσματα της αγκαλιάς και της αφής. 

Οφέλη της Αγκαλιάς

Ζωτικής σημασίας για Υγιή παιδική ανάπτυξη

Η αγκαλιά αποτελεί το ζωτικό πρώτο μέρος της ζωής ενός παιδιού.

Η αίσθηση της αφής πιστεύεται ευρέως ότι είναι η πρώτη από τις αισθήσεις που αναπτύσσεται στη μήτρα.

Αμέσως μετά τη γέννηση και τα πρώτα στάδια της ζωής, η σωματική επαφή (δέρμα με δέρμα) μεταξύ της μητέρας και του βρέφους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού.

Το άγγιγμα της μητέρας ενισχύει τα συναισθήματα της προσκόλλησης, της ασφάλειας και των θετικών συναισθημάτων.

Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά με στοργικές μητέρες μεγαλώνουν με ευτυχία, λιγότερο άγχος και ανησυχίες στην ενήλικη τους ζωή.

Άλλες μελέτες που χρησιμοποίησαν ηλεκτροκεφαλογράφημα για τη μέτρηση της δραστηριότητα του εγκεφάλου έχουν υποστηρίξει ότι:

  • η αγκαλιά αυξάνει τις εγκεφαλικές αντιδράσεις όταν τα βρέφη παρουσιάζονται με επιδείξεις αγάπης από τους γονείς

Αυτές μπορούν να προκαλέσουν διαρκή αποτελέσματα στον τρόπο που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις διάφορες συνδέσεις.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις και οι νέες εγκεφαλικές συνδέσεις που σχηματίζουν δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται μόνοι τους αγχωτικές καταστάσεις και πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κατάλληλα.

Αντιθέτως τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με λίγη στοργή ή επαφή με το δέρμα μετά τη γέννηση έχει αποδειχθεί ότι έχουν γνωστικά, συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα, καθώς και έχουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης (στρες). 

Αύξηση της οξυτοκίνης

Η οξυτοκίνη εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση του εγκεφάλου και είναι γνωστή για τις επιδράσεις της στην κοινωνική σύνδεση.

Οι νευρώνες που παράγουν οξυτοκίνη προβάλλουν ευρέως σε όλο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών περιοχών που σχετίζονται με:

  • την κοινωνική αλληλεπίδραση
  • τον φόβο
  • την επιθετικότητα
  • την ηρεμία
  • το άγχος

Ενώ μεγάλο μέρος της οξυτοκίνης που απελευθερώνεται δρα σε διάφορες δομές που έχουν αντίκτυπο έξω από τον εγκέφαλο, μέρος της οξυτοκίνης παραμένει μέσα στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη συμπεριφορά, τη διάθεση και τη φυσιολογία ενεργώντας στο κέντρο του άκρου (συγκίνηση), διεγείροντας το συναίσθημα ικανοποίηση, μείωση του άγχους και αύξηση της κοινωνικής σύνδεσης.

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού συστήματος  

Η αύξηση της οξυτοκίνης βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς η ίδια η αγκαλιά προκαλεί το ‘’φαινόμενο μείωσης του στρες’’ στο οποίο ένα άτομο που αγκαλιάζεται συχνά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει. 

Η οξυτοκίνη δρα στην υπόφυση (μέρος εγκεφάλου) για να μειώσει την κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Μαζί με τη μείωση της κορτιζόλης, η κοινωνική υποστήριξη μέσω της σωματικής επαφής (αγκαλιά) επιτρέπει στο άτομο να αντιμετωπίσει αγχωτικές καταστάσεις.

Παραγωγή νευροδιαβιβαστών χαλάρωσης

Αρκετοί νευροδιαβιβαστές αυξάνονται στον εγκέφαλο μετά την ενεργοποίηση των αισθητηρίων νευρώνων που παίζουν ρόλο στα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με το άγγιγμα.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με κίνητρα, στόχους και ενισχυτική συμπεριφορά.

Η αγκαλιά απελευθερώνει τη ντοπαμίνη εντός της λεμφαδικής οδού στον εγκέφαλο, δημιουργώντας συναισθήματα απόλαυσης και ικανοποίησης.

Ένας άλλος νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, αυξάνεται λόγω της ενεργοποίησης των αισθητηριακών υποδοχέων και οδηγεί σε ένα γενικό αίσθημα ικανοποίησης και αύξηση της διάθεσης.

Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται ένα άτομο;

Η μητέρα της οικογενειακής θεραπείας και κορυγαία κλινικός ψυχοθεραπεύτρια, Virginia Satir αναφέρει: 

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση.

Οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση.

Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη”.

Ας αγκαλιαστούμε λοιπόν, συχνά και δυνατά!

Διαβάστε επίσης: Να εκφράζετε αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε, κάνει καλό!

Δείτε επίσης: The Importance of Hugging Your Child Every Day

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *