Πως μπορεί η γκουάβα και ντομάτα να βοηθήσει με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Πως μπορεί η γκουάβα και ντομάτα να βοηθήσει με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Γκουάβα και ντομάτα – δυο φρούτα με αρκετές Ιδιότητες

Γνωρίζατε ότι η γκουάβα και η ντομάτα είναι δύο από τα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε λυκοπένιο που μπορούν να:

προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας και να μειώσουν τους κινδύνους για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και κατάγματα οστών;

Το λυκοπένιο, είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά και είναι ένα σημαντικό συστατικό.

Οι έρευνες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και καταστολή νευροεκφυλιστικών ασθενειών καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι ιδιότητες αυτές είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι πρόδρομοι των καρδιακών παθήσεων και οι παθήσεις των οστών.

Νευροεκφυλιστική Νόσος

Το λυκοπένιο απέδειξε ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην προστασία του νευρικού συστήματος in vitro και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε λυκοπένιο συνιστάται ως προληπτική στρατηγική για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Εκτός από την καταστολή του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στον εγκέφαλο, το λυκοπένιο αποκαθιστά αλλαγές που σχετίζονται με:

  • νευροεκφυλιστικές διαταραχές
  • επιληπτικές καταστάσεις
  • γήρανση
  • εγκεφαλικές αιμορραγίες
  • τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και νευροπάθειες
  • αποτροπή πρωτεϊνοπάθειων
  • της νευροφλεγμονής
  • της απόπτωσης
  • του εγκεφαλικού οιδήματος
  • της συναπτικής δυσλειτουργία στον εγκέφαλο

Το λυκοπένιο επίσης βελτίωσε τη νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, τη γένεση του αμυλοειδούς και την απώλεια μνήμης σε μοντέλο ποντικών που προκλήθηκαν από Αλτσχάιμερ, μέσω διαμεσολαβητικών οδών σηματοδότησης κυττάρων (MAPKs, NFκB και Nrf2) που σχετίζονται με τη φλεγμονή, και έτσι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην in vitro μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λυκοπένιο είναι αποτελεσματικό στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο θεωρείται κύρια αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, μειώνοντας την απόπτωση των κυττάρων μέσω της ενεργοποίησης της οδού PI3K/Akt.

Οι ερευνητές μελέτησαν 6.958 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των καροτενοειδών στον κίνδυνο θνησιμότητας από Αλτσχάιμερ.

Υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης βρέθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από Αλτσχάιμερ.

Άλλες έρευνες με Αλτσχάιμερ και οξειδωτικό στρες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο:

  • μείωσε τις βλάβες του ιππόκαμπου που προκαλούνται από αλουμίνιο αναστέλλοντας τη φλεγμονή και την απόπτωση που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.

Επίσης το λυκοπένιο βρέθηκε να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά:

  • της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από την ηλικία
  • απώλειας μνήμης και των γνωστικών ελαττωμάτων
  • αντιστρέφει τη νευρωνική βλάβη που σχετίζεται με την ηλικία και τη συναπτική δυσλειτουργία στις εγκεφαλικές συνάψεις μετριάζοντας το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής

Κίνδυνος Καρκίνου

Είκοσι έξι μελέτες σε 563.299 συμμετέχοντες με 17.517 τεκμηριωμένα περιστατικά καρκίνου του προστάτη μετα-αναλύθηκαν, δείχνοντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά 18% με την αύξηση της κατανάλωσης λυκοπενίου (πρόσληψη ντομάτας και καρπουζιού) σε μια μελέτη 404 συμμετεχόντων.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο όπως η ντομάτα είναι θετικά για μια ποικιλία άλλων καρκίνων.

Γκουάβα και ντομάτα – δυο φρούτα με αρκετές Ιδιότητες

Σε μια μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 15 μελέτες σε 644 ζώα, η συμπλήρωση λυκοπενίου μείωσε σημαντικά:

  • τη συχνότητα
  • τον αριθμό
  • ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος

Στην ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την προληπτική δράση του λυκοπενίου κατά του σχηματισμού και της ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, πολλαπλασιασμού και αγγειογένεσης.

Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση 21 μελετών, η ομάδα που κατανάλωσε τα περισσότερα προϊόντα τομάτας είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.  

Το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση εμποδίζοντας και σταματώντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μελέτες in vitro για καρκίνους που προκαλούνται σε ζώα.

Κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Σε μετα-ανάλυση 14 μελετών, το υψηλό διαιτητικό λυκοπένιο συνδέθηκε σημαντικά με χαμηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Σε μια επισκόπηση 23.935 ασθενών, η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλοαγγειακή νόσο ήταν:

  • σημαντικά χαμηλότερο για όσους είχαν υψηλή πρόσληψη ντομάτας και λυκοπενίου, απεικονίζοντας τις καρδιοπροστατευτικές τους ικανότητες.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 21 μελετών έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης τομάτας και προϊόντων λυκοπενίου έχει θετικά αποτελέσματα:

  • στα λιπίδια του αίματος
  • την αρτηριακή πίεση
  • λειτουργία του ενδοθηλίου, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμες διατροφικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων

Σε μια μελέτη 142 ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, η συμπλήρωση λυκοπενίου για 4 εβδομάδες:

  • αύξησε τα επίπεδα λυκοπενίου στον ορό πάνω από τέσσερις φορές
  • βελτίωσε σημαντικά την οξυγόνωση των ιστών και τη ροή του αίματος
  • μείωσε τους δείκτες φλεγμονώδους οξειδωτικής βλάβης και τα επίπεδα οξειδωμένων λιπιδίων

Η θεραπεία με χυμό ντομάτας (338 mg ημερησίως) για 20 ημέρες μείωσε επίσης τη φλεγμονή (ένας υποκείμενος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη) σε μια ελεγχόμενη δοκιμή 106 υπέρβαρων και παχύσαρκων θηλυκών.

Η κατανάλωση γκουάβα αποδείχθηκε ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς σε 120 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε:

  • 9,9% καθαρή μείωση της ολικής χοληστερόλης
  • μείωση 7,7% των τριγλυκεριδίων και μείωση της αρτηριακής πίεσης (συστολική κατά 9 μονάδες και διαστολική κατά 8 μονάδες)
  • καθαρή αύξηση 8% στη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας με φρούτα γκουάβα

Υγεία των οστών

Σε μια άλλη μελέτη, 370 άνδρες και 576 γυναίκες (70 – 80 ετών) από τη Μελέτη Οστεοπόρωσης Framingham συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής το 1988 – 1989 και παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια για κατάγματα οστών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και μη σπονδύλων.

Τα προϊόντα ντομάτας και γκουάβας, ως πλούσιες πηγές λυκοπενίου, έχουν αποδειχθεί ότι:

  • μειώνουν την οστική απώλεια, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για κατάγματα in vivo και in vitro μελέτες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω.  

Μπορεί να βρεθεί ως συμπλήρωμα, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν καταναλώνεται από τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο όπως είναι τα κόκκινα ή ροζ φρούτα.

Διαβάστε επίσης: Αλκαλική Αποτοξίνωση και τα οφέλη της για την υγεία

Δείτε επίσης: ✅ Τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία μας

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *