Τροφές που βοηθούν στη μείωση της ψηλής αρτηριακής πίεσης

Τροφές που βοηθούν στη μείωση της ψηλής αρτηριακής πίεσης

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε για μείωση της ψηλής αρτηριακής πίεσης;

Το καρδιαγγειακό μας σύστημα είναι ένα κλειστό κυκλοφορικό δίκτυο, όπου η καρδιά παίζει τον ρόλο της κεντρικής αντλίας, ενώ οι αρτηρίες με τις φλέβες αποτελούν τους αγωγούς διανομής και επιστροφής του αίματος.

Η ψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι περίπου το 50% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάστασή τους, γιατί δεν γνωρίζουν το πρόβλημα είτε γιατί δεν έχουν κάνει τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν τη γενική υγεία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 50-90% των περιπτώσεων ψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να μειωθούν με επιτυχία απλώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τα συμπτώματα σε περιπτώσεις ψηλής αρτηριακής πίεσης είναι τα ακόλουθα:

  • κεφαλαλγίες
  • κόπωση
  • ταχυπαλμίες
  • έλλειψη συγκέντρωσης

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χυμός ροδιού

Ο χυμός ροδιού έχει μεγάλη ικανότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και σε μακροπρόθεσμες μελέτες.

Σπανάκι

Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που προκαλεί ασθένειες.

Κόλιανδρος

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και χρόνια για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φυστίκια βρίσκονται στη λίστα των τροφίμων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ακόμη και για εκείνους που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη.


Χυμός παντζαριών

Ο χυμός παντζαριών μειώνει σημαντικά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.


Ελαιόλαδο

Είναι ένα κοινό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, μιας πολύ γνωστής διατροφής που σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερες περιπτώσεις κοινών ασθενειών,όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κλινικών συμβάντων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τουλάχιστον 70%, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει τα άτομα με υπέρταση.


Λιναρόσπορος

Λόγω των ωμέγα-3 που βρίσκονται στον σπόρο λιναριού, κατατάσσεται στα καλύτερα τρόφιμα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί ακόμη και να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που έχουν ήδη αναπτύξει περιφερική αρτηριακή νόσο.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εναποθέσεις λιπαρών ουσιών και συσσώρευση ασβεστίου μέσα στα αρτηριακά τοιχώματα.

Σέλινο

Κάθε φορά που τρώτε σέλινο, τα θρεπτικά συστατικά του βοηθούν στη διατήρηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε έλεγχο.


Ντομάτες

Περιέχουν λυκοπένιο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθιστώντας μερικές φορές καθόλου περιττές τις φαρμακευτικές αγωγές.


Βιτελότ ή μωβ πατάτα

Περιέχει αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων χρωστικών ανθοκυανίνης που δίνουν το μωβ χρώμα του, βοηθούν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σουσάμι

Το έλαιο σουσαμιού μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην προστασία από την καρδιακή υπερτροφία, μια πάχυνση του καρδιακού μυός που προκαλείται συνήθως από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν την ιδιότητα του σησαμελαίου να αυξάνει τα επίπεδα καλίου ενώ μειώνει το νάτριο στο αίμα.

Τσάι από ιβίσκο

Ο ιβίσκος περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και έχει βρεθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε ασθενείς με διαβήτη.

Πολλοί ενήλικες έχουν την τάση να έχουν υψηλά επίπεδα πίεσης μεγαλώνοντας και είναι πολύ σημαντικό να βρουν τρόπους, εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, για να προστατέψουν τον εαυτό τους από την υπέρταση.

Διαβάστε επίσης: Φυσικά συστατικά και βότανα για διαχείριση του Διαβήτη

Δείτε επίσης: 7 Foods to Lower Your Blood Pressure

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *