Υπάρχουν φλεγμονώδης τροφές;

Υπάρχουν φλεγμονώδης τροφές;

Οι φλεγμονώδης τροφές προκαλούν υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από κανένα επαγγελματία υγείας ότι η διατροφή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε διάφορες χρόνιες παθήσεις με μαθηματική ακρίβεια.

Τι είναι όμως η φλεγμονή;

Η φλεγμονή θεωρείται ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις.

Είναι σημαντικό να εντοπίζονται ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που δημιουργούν τη φλεγμονή στο σώμα και ακόμα πιο σημαντικό να αφαιρούνται.

Αρκετές χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση ακόμη και η κατάθλιψη σχετίζονται με την κατανάλωση φλεγμονώδης τροφές.

Ποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή;

Τηγανητά τρόφιμα – Είναι ψηλά σε τρανς λιπαρά και έχουν συνδεθεί με ένα μακρύ κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως αύξηση της χοληστερόλης, αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη

Επεξεργαμένο κρέας – Είναι το κάθε είδος κρέατος που έχει καπνιστεί, σκληρυνθεί, αλατιστεί, αποξηρανθεί και κονσερβοποιηθεί για βελτίωση στη γεύση και παράταση στη διάρκεια ζωής του.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με υψηλά επίπεδα CRP.

Αλκοόλ – Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη φλεγμονή.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της CRP.

Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες – Τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί, μπισκότα και κράκερς είναι μερικά από τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή των αρθρώσεων.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τείνουν επίσης να έχουν έναν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται για να μετράει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ακόμη και σε υγιείς ενήλικες.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – Συχνά βρίσκονται σε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και σε προϊόντα δίαιτης.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, ειδικά στο πεπτικό σύστημα.

Φυτικά έλαια – Τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια είναι πολύ υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και η κατανάλωση μιας μεγάλης αναλογίας ωμέγα-6 σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Χρειάζεται αναλογία ω-3 και ω-6 λιαπρών οξέων στη διατροφή μας.

Σιρόπι καλαμποκιού – Τύπος γλυκαντικού που απαντάται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένης της σόδας, του χυμού, της καραμέλας και του παγωτού.

Βρίσκεται στη κορυφή της λίστας των φλεγμονωδών τροφών και μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε πτυχή της υγείας.

Το στμπέρασμα παρέχοντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές αλλά και αντιφλεγμονώδης τροφές μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και την πρόληψη από τις χρόνιες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης: Αλκαλική Διατροφή – Το κλειδί για τη μακροζωία και την καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων

Δείτε επίσης: 8 ANTI-INFLAMMATORY DRINKS | to enjoy for health & wellness

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *