Τροφές για αρθριτική υγεία

Τροφές για αρθριτική υγεία

Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλες τροφές για αρθριτική υγεία.

Αν σας ταλαιπωρεί κάποια μορφή αρθρίτιδας, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα, γνωρίζετε πολύ καλά πόση δυσφορία και πόνο προκαλούν οι πόνοι των αρθρώσεων.

Σε λειτουργικό επίπεδο, το κολλαγόνο δίνει τις ιδιότητες:

  • Βοηθήσει στην αντιγήρανση
  • Βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος
  • Μειώσει τις γραμμές του προσώπου και τις ρυτίδες
  • Βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος
  • Βοηθήσει τα οστά και τις αρθρώσεις
  • Βοηθήσει στην υγεία των μαλλιών και νυχιών
  • Καταπολεμήσει την κυτταρίτιδα

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινώδων πρωτεινών τα οποία είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα των θηλαστικών.

Με απλά λόγια το κολλαγόνο είναι η κόλλα που σε συγκρατεί.

Υπάρχουν τροφές για αρθριτική υγεία που μπορούν να βοηθήσουν με τη επούλωση των πληγών όπως διάφοροι τραυματισμοί των συνδετικών ιστών και άλλων παθήσεων των αρθρώσεων;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν σωστές διατροφικές επιλογές που μπορείτε να υιοθετήσετε αν θέλετε να κρατήσετε δυνατούς και υγιείς τους χόνδρους, τένοντες και τους συνδέσμους σας.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές τροφές:

Οστικός ζωμός ή ζωμός από κόκκαλα μοσχαριού – Περιέχει γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο και θείο.

Λαχανικά – Μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο, λάχανο και τα κρεμμύδια περιέχουν θειικό άλας, το οποίο συνδυάζεται με τη χονδροϊτίνη για να σχηματιστεί ο χόνδρος.

Aπαιτείται για τη διαδικασία θείωσης, να παράγει θειική γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη, τα οποία βοηθούν στη διευκόλυνση της παραγωγής και επισκευής χόνδρων.

Βιοφλαβονοειδή – Βατόμουρα, κεράσια, κανέλα, μούρα Acai, κόκκινο κραμβί, κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυανιδίνες.

Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού, δημιουργώντας ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των ινών κολλαγόνου.

Τα μούρα Acai, βερίκοκκα, νεκταρίνια, κεράσια και το ακατέργαστο κακάο περιέχουν κατεχίνες οι οποίες εμποδίζουν την αποικοδόμηση του κολλαγόνου.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο όπως το αρνί, βοδινό, στρέιδια, σουσάμι, κολοκυθόσποροι απαιτούνται για την παραγωγή συνδετικού ιστού.

Τρόφιμα πλούσια σε χαλκό όπως το αβοκάντο, κακάο, σουσάμι, ηλιόσποροι, κάσιους, σπιρουλίνα, αστακός, στρείδια απαιτούνται για την ωρίμανση του κολλαγόνου.

Διαβάστε επίσης: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας

Δείτε επίσης: 18 Anti-Inflammatory Foods for Arthritis Pain Relief

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *