Ταχίνι και τα οφέλη για την Υγεία

Ταχίνι και τα οφέλη για την Υγεία

Το ταχίνι είναι ένα βασικό στοιχείο της Μέσης Ανατολής και της Μεσογειακής κουζίνας.

Παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού (Sesamum indicum) και χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια στη Βόρειο Αφρική, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Τουρκία και το Ιράκ.

Ιστορικά πριν από 4000 χρόνια, το ταχίνι βρέθηκε σε αρχαία κείμενα που προέρχονταν από τον Ποταμό Τίγρη και τον ποταμό Ευφράτη.

Επίσης ο αρχαίος Έλληνας Ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει το ταχίνι.

Αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ποια είναι τα οφέλη της ταχίνης για την Υγεία;

Περιέχει Υγιή Λιπαρά και Αμινοξέα

Περιέχει 55% έλαια και 20% πρωτεΐνη.

Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σισαμιού είναι πολυακόρεστο λίπος ενώ μια μικρή ποσότητα περιέχει μονοακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά.

Περιέχει:

  • φαινολικές ενώσεις
  • λινελαϊκό οξύ
  • ελαϊκό οξύ
  • γ-τοκοφερόλη
  • λυσίνη
  • τρυπτοφάνη
  • μεθειονίνη

Καλή πηγή βιταμινών και Ορυκτών

Περιέχει βιταμίνες β συμπλέγματος και τα μέταλλα, χαλκός, μαγνήσιο, φώσφορος, μαγγάνιο, σίδηρος και ψευδάργυρος.

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της νευρικής, οστικής και μεταβολικής υγείας.

Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και της κόπωσης.

Οι βιταμίνες β συμπλέγματος είναι σημαντικές για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες και για πολλές γνωστικές διαδικασίες.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του σπόρου σισαμιού είναι ότι περιέχει λιγνάνες (είδος φυτοοιστρογόνων) τα οποία θεωρούνται ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Το ταχίνι περιέχει σεσαμολίνη και σησαμίνη και οι έρευνες υποστηρίζουν ότι έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι φυτοστερόλες είναι ένας τύπος θρεπτικών ουσιών που απαντώνται στο σουσάμι που έχουν επιπτώσεις στα ορμονικά επίπεδα, την αρτηριακή υγεία και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το σησαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και υπεροξείδωσης των λιπών.

Βοηθά στην Ορμονική Ισορροπία (Εμμηνόπαυση)

Μελέτες υποστηρίζουν ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα, τα φυτοσοιστρογόνα τρόφιμα μπορούν να είναι ευεργητικά για την υγεία.

Μπορούν να ισορροπήσουν τις ορμόνες, βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς και μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυξημένα φυτοοιστρογόνα συμβάλλουν στη δραστική μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, της οστικής απώλειας, της αδυναμίας, των αλλαγών της διάθεσης και της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας.

Βοηθάει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Ε, βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων που βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος και εμποδίζουν τα πρώιμα σημάδια γήρανσης.

Το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος χρειάζεται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου που δίνει στο δέρμα τη νεανική ελαστικότητα και σταθερότητα.

Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι σπόροι σησαμιού βοηθούν στην απορρόφηση προστατευτικών λιποδιαλυτών ενώσεων όπως η τοκοφερόλη.

Η τοκοφερόλη είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό της βιταμίνης Ε που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση όπως ο καρκίνος και διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Όσπρια: Υποτιμημένες υπερτροφές;

Δείτε επίσης: Τί κάνει για καρδιά, καρκίνο και αρθρίτιδα το ταχίνι

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *