Προβιοτικά για εντερική φροντίδα
Καθημερινά καταπίνουμε πολλά δισεκατομμύρια ζωντανά βακτήρια.
Υπάρχουν στις ωμές τροφές, ορισμένα επιβιώνουν στα μαγειρεμένα τρόφιμα, δαγκώνουμε τα δάκτυλα μας χωρίς να το σκεφτόμαστε, ερχόμαστε σε επαφή μέσω των φιλιών με το βακτηριακό περιβάλλον άλλων ατόμων.
Ένα μικρό ποσοστό επιβιώνει από το όξινο πλύσιμο του στομάχου και την επιθετική πεπτική διαδικασία, καταλήγοντας ζωντανό στο παχύ έντερο.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Προβιοτικά για εντερική φροντίδα
Προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια που στεγάζονται στη γαστρεντερική οδό.
Η ετυμολογία της λέξης «προβιοτικό» προέρχεται από τις λέξεις Pro (λατινικά) και Βιοτικός (ελληνικά) και σημαίνει «προάγω τη ζωή».
Δεν πρέπει να συγχέονται με τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, που είναι φάρμακα τα οποία προορίζονται για την εξουδετέρωση μολυσματικών, νοσογόνων οργανισμών.
Όταν τα αντιβιοτικά λαμβάνονται, εξουδετερώνουν τα επιβλαβή βακτήρια, προάγοντας την ανάρρωση του ασθενή αλλά εξουδετερώνουν επίσης και τα ωφέλιμα βακτήρια.
Έτσι αποστερούν από τον οργανισμό τα οφέλη των ευεργετικών βακτηρίων, προσφέροντας χώρο για τον πολλαπλασιασμό των επιζήμιων.
Τα προβιοτικά δεν καταστρέφουν τίποτα, απλώς:
- δημιουργούν στο έντερο συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς για τα επιβλαβή βακτήρια
- καταστέλλοντας την ανάπτυξη τους, αφετέρου προάγοντας τον πολλαπλασιασμό των ευεργετικών μικροοργανισμών.
Ο Δρ. John Harvey Kellogg, Αμερικάνος ιατρός, εφευρέτης και ακτιβιστής έχει αναφέρει ότι στο έντερο μας έχει φιλικά βακτήρια.
Τα φιλικά αυτά βακτήρια διατηρούν το έντερο καθαρό και καταστέλλουν την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων βακτηρίων.
Έτσι δημιουργείται μια ισορροπία η οποία αποτρέπει τη σήψη και τη ζύμωση, τους κατεξοχήν παράγοντες που προκαλούν αέρια και δυσοσμία.
Ο Δρ. Kellogg έλεγε ότι ένα υγιές έντερο, η σωστή βακτηριακή ισορροπία εκδηλώνεται με 85% φιλικά βακτήρια και 15% με το εχθρικό Bacillus coli που παράγει αέρια.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ζωική πρωτεΐνη μειώνει τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.
Όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, τα εχθρικά βακτήρια πολλαπλασιάζονται εις βάρος των φιλικών και ειδικά αν ο περισταλμός του εντέρου έχει ατονήσει.
Η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ, το κακάο, πράσινο και μαύρο τσάι, ενεργειακά ποτά μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων.
Σχεδόν όλες οι μαγειρεμένες τροφές δεν ενισχύουν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων σε αντίθεση με τις ωμές που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.
Η Natasha Trenev στο βιβλίο της Προβιοτικά αναφέρει ότι:
‘’Τα προβιοτικά καταστέλλουν την ανάπτυξη των εν δυνάμει επιβλαβών μικροοργανισμών και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση της επίδρασης των περιβαλλοντικών τοξινών που κανείς δεν μπορεί πλέον να αποφύγει’’.
Τα πλεονεκτήματα της λήψης προβιοτικών συμπληρωμάτων σε τακτική βάση είναι εμφανή.
Συνεπώς τα προβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν έχουμε δεχτεί επίθεση από παθογόνους παράγοντες αλλά και σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο της πρόληψης.
Προβιοτικά για εντερική φροντίδα
Ποια είναι τα κυριότερα είδη προβιοτικών;
Τα κυριότερα είδη προβιοτικών είναι:
- ο Lactobacillus acidophilus που είναι ο φρουρός του παχέος εντέρου
- ο Lactobacillus bifidus που είναι ο φρουρός του λεπτού εντέρου
- Lactobacillus bulgaricus που απαντά σε όλο το πεπτικό σύστημα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δυο προηγουμένων.
Το γνωστότερο προβιοτικό είναι ο Lactobacillus acidophilus.
Ο Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus και ο Lactobacillus bulgaricus διατίθενται σε συμπληρώματα διατροφής.
Ο Lactobacillus bulgaricus διατίθεται και σε γιαούρτι που παρασκευάζεται από ζωντανές καλλιέργειες.
Υπάρχουν επίσης πολλά ειδικά στελέχη προβιοτικών, καθένα από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ωφελήσει συγκεκριμένες συνθήκες υγείας.
Μερικά από τα προβιοτικά στελέχη περιλαμβάνουν:
- Bacillus: coagulans, subtilis, clausii
- Bifidobacterium bifidum
- Lactobacillus plantarum και fermentum
- Lactobacillus reuteri, acidophilus, gasseri, rhamnosus και sporogens
- Saccharomyces boulardii
Τα ωφέλιμα βακτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας, καθώς μας περιβάλλουν και μας καλύπτουν διαρκώς.
Ιστορία Προβιοτικών
Οι πρόγονοι μας δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη τους, όμως έκαναν ενστικτωδώς το σωστό.
Προστάτευαν τα τρόφιμα από τα βακτήρια που τα έκαναν να σαπίζουν, χρησιμοποιώντας ωφέλιμα βακτήρια.
Κάθε πολιτισμός στον κόσμο περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα που βασίζονται στη βοήθεια μικροβίων για την ετοιμασία τους.
Η Γερμανία έχει το βραστό λάχανο, τα αγγουράκια τουρσί και τα πρέτσελ με μαγιά.
Οι Γάλλοι έχουν την ξινή κρέμα γάλακτος, οι Ελβετοί έχουν τα τυριά, οι Ανατολίτες έχουν το αιράνι και το κεφίρ.
Η ιστορία των προβιοτικών ξεκινά αρχικά από το Louis Pasteur, ο οποίος ταυτοποίησε ότι για τη διαδικασία της ζύμωσης είναι υπεύθυνα τα βακτήρια και οι ζύμες, χωρίς να τα συνδέσει με οποιεσδήποτε εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία.
Έτσι το 1905, ο Elie Metchnikoff συνεργάστηκε με τον Pasteur και κατάφερε να συνδέσει τη μακροζωία του πληθυσμού με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση.
Ο Eli Metchnikoff, είχε προτείνει ότι:
”Τα εντερικά μικρόβια, τα οποία παρουσιάζουν εξάρτηση από τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για την τροποποίηση της χλωρίδας στο σώμα μας και την αντικατάσταση των επιβλαβών μικροβίων από χρήσιμα μικρόβια”.
Αργότερα, ο Henry Tissier, γαλλικός παιδίατρος, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με διάρροια είχαν μικρό αριθμό βακτηριδίων.
Παρατήρησε πως τα βακτηρίδια “bifidobacterium”, τα οποία είχε απομονώσει από ένα βρέφος, θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ασθενείς που πάσχουν από διάρροια, για να βοηθήσουν στην αντικατάσταση μιας υγιούς χλωρίδας του εντέρου.
Τα έργα του Metchnikoff και του Tissier, ήταν τα πρώτα που έκαναν επιστημονικές προτάσεις σχετικά με την προβιοτική χρήση, ακόμη και αν δεν είχε δημιουργηθεί η λέξη “προβιοτικό”, μέχρι και το 1960.
Αργότερα, ο Fuller, το 1992, όρισε τα προβιοτικά ως “ένα ζωντανό μικροβιακό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο επηρεάζει ευεργετικά το ζώο ξενιστή βελτιώνοντας την εντερική του μικροβιακή ισορροπία”.
Ο όρος “προβιοτικό” είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τους Lilley και Stillwell το 1965 περιγράφοντας ουσίες που εκκρίνονται από ένα μικρόβιο που διεγείρει την ανάπτυξη άλλου.
Το 2001, ο WHO επαναπροσδιόρισε τα προβιοτικά ως «οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε ικανοποιητικές ποσότητες, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία του ξενιστή».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας, το 2013, παρέδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για τις δοσολογίες των προβιοτικών και πρεβιοτικών για να είναι αποτελεσματικά.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καλά βακτήρια και η χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει:
στην προστασία από φλεγμονώδης παθήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδης κολίτιδας και της νόσου του Crohn.
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που μελετούν το ρόλο των προβιοτικών στην κοιλιοκάκη.
Αρκετά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες μορφές διάρροιας, συμπεριλαμβανομένου:
- της διάρροιας που σχετίζεται σε αντιβιοτικά
- οξεία διάρροια
- μολυσματική διάρροια και άλλα συναφή συμπτώματα διάρροιας
- καθώς και τη δυσκοιλιότητα
Άλλες μετα-αναλύσεις προτείνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και στην εξάλειψη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού.
Διαβάστε επίσης: Προβιοτικά και Κολπική Υγεία
Δείτε επίσης: Prebiotics & probiotics
Leave a comment