Πρεγνενολόνη και τα οφέλη της για την υγεία

Πρεγνενολόνη και τα οφέλη της για την υγεία

Πρεγνενολόνη και τα οφέλη της για την υγεία

Ανησυχείτε για την απόδοση της μνήμης σας καθώς μεγαλώνετε;

Ίσως θέλετε να ενισχύσετε τη γνωστική σας υγεία και θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυσικές πηγές για να παραμείνετε διανοητικά ευκρινείς.

Εκτός από τις τροφές του εγκεφάλου που ενισχύουν την συγκέντρωση και τη μνήμη, ένα στεροειδές που ονομάζεται πρεγνενολόνη κερδίζει την προσοχή για τις πιθανές νευροπροστατευτικές του επιδράσεις.

Τα συμπληρώματα πρεγνενολόνης λέγεται ότι βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης:

 • της κατάθλιψης
 • άγχους
 • σχιζοφρένειας
 • της νόσου του Αλτσχάιμερ

Τι είναι η πρεγνενολόνη;

Η πρεγνενολόνη είναι μια προορμόνη που χρησιμεύει ως πρόδρομος για πολλά στεροειδή, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της προγεστερόνης, της δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA) και της αλλοπρεγνανολόνης.

Χρησιμοποιείται για την παραγωγή στεροειδών ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και συμπεριφοράς.

Τα στεροειδή χρειάζονται επίσης για τη ρύθμιση των φυσιολογικών δραστηριοτήτων όπως η μνήμη, η διάθεση, η πρόσληψη τροφής, η αφύπνιση και η αναπαραγωγή.

Η πρεγνενολόνη είναι το κύριο στεροειδές που συντίθεται από τη χοληστερόλη σε ανθρώπους και ζώα.

Έχει τρεις κύριες πηγές σύνθεσης: τον εγκέφαλο, τα επινεφρίδια και τις γονάδες.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να έχει ρόλο στη ρύθμιση των μηχανισμών του άγχους και της κατάθλιψης.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χορήγηση πρεγνενολόνης σχετίζεται με βελτιωμένη απόδοση σε γνωστικές εργασίες και βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία

Βοηθά στη βελτίωση της κατάθλιψης

Έρευνα που διεξήχθη την τελευταία δεκαετία δείχνει ότι η πρεγνενολόνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή του 2014 που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας διαπίστωσε:

 • ότι η πρεγνενολόνη μπορεί να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ασθενείς με διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη.

Όταν οι ενήλικες με διπολική διαταραχή και καταθλιπτική διάθεση τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, η μια ομάδα λάμβανε 500 χιλιοστόγραμμα πρεγνενολόνης την ημέρα και η άλλη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Ως συμπληρωματική θεραπεία για 12 εβδομάδες, όσοι έλαβαν την προορμόνη εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης της κατάθλιψης.

Μια άλλη μελέτη που αφορούσε ασθενείς με διπολική διαταραχή ή υποτροπιάζουσα μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και ιστορικό κατάχρησης ουσιών,

προσπάθησε να καθορίσει αν η πρεγνενολόνη είναι χρήσιμη ή όχι για βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και διάθεση.

Εβδομήντα ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν την προορμόνη ή ένα εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες.

Η ομάδα της πρεγνενολόνης κατέληξε να παρουσιάζει τάσεις προς μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Αυτό υποδηλώνει ότι η προορμόνη μπορεί να σχετίζεται με κάποια βελτίωση στα μανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν έδειξε σημαντικά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία σε αυτή τη μελέτη.

Μειώνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας

Επειδή η πρεγνενολόνη είναι ένα νευροστεροειδές, έχει μελετηθεί για τον πιθανό θεραπευτικό της ρόλο για νευροψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

Το 2010, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychiatry διαπίστωσε ότι:

 • όταν σε ασθενείς με χρόνια σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή χορηγήθηκαν 30 χιλιοστόγραμμα πρεγνενολόνης την ημέρα για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς είδαν επίσης βελτίωση στην απόδοση της προσοχής και της μνήμης εργασίας.

Το 2009, ερευνητές στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Ιατρικού Κέντρου Duke University ανακάλυψαν ότι:

η λήψη 500 χιλιοστόγραμμα πρεγνενολόνης την ημέρα για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας,

όπως η αδυναμία να αισθανόμαστε ευχαρίστηση (ανηδονία), έλλειψη λόγου και έλλειψη συναισθημάτων.

Βελτιώνει τη μνήμη

Μελέτες που αφορούσαν τρωκτικά έδειξαν ότι η πρεγνενολόνη επηρεάζει θετικά τη μάθηση και τη μνήμη.

Το 1992, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Veterans Administration στο Saint Louis ανακάλυψαν ότι η χορήγηση αυτής της προορμόνης σε αρσενικά ποντίκια βελτίωσε τη μνήμη όταν χρησιμοποιούσαν ένα πείραμα «ποδοσόκ».

Τα ποντίκια που έλαβαν πρεγνενολόνη και θειική πρεγνενολόνη εμφάνισαν τις καλύτερες βελτιώσεις στην αποφυγή του ποδιού ή ενός ήπιου ηλεκτροπληξίας στα πόδια.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pharmacology υποδηλώνει ότι:

 • η ενδορινική χορήγηση αυτού του νευροστεροειδούς βελτίωσε τη μνήμη και παρουσίαζε επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόδοση της μνήμης συσχετίζεται με τα επίπεδα πρεγνενολόνης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, οι μελέτες που αφορούσαν ανθρώπους έχουν μικτά αποτελέσματα.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν μπορεί ή όχι να βελτιώσει σίγουρα τη μνήμη και τη γνωστική υγεία των ανθρώπων.

Δυνητικά μειώνει τις επιδράσεις της THC

Επειδή η πρεγνενολόνη είναι μια ανενεργή πρόδρομη ουσία όλων των στεροειδών ορμονών, μπορεί να ρυθμίσει τη δραστηριότητα και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου.

Αυτή η φυσιολογική δραστηριότητα μπορεί να είναι χρήσιμη για ασθενείς που αντιμετωπίζουν την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ειδικά την κάνναβη.

Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η THC, ο ψυχοδραστικός παράγοντας στην κάνναβη και το έλαιο κάνναβης, αυξάνει σημαντικά τη σύνθεση της πρεγνενολόνης στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που ονομάζεται κανναβινοειδές τύπου 1 (CB1).

Στη συνέχεια, επειδή η πρεγνενολόνη δρα ως αναστολέας σηματοδότησης για το CB1, μειώνει τις επιδράσεις της THC.

Αυτό ονομάζεται «αρνητική ανάδραση» και είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να προστατεύεται από την υπερβολική ενεργοποίηση των υποδοχέων που επηρεάζονται από τη δηλητηρίαση από THC και κάνναβη.

Αν και η THC προκαλεί αύξηση της λαχτάρας για φαγητό που μπορεί να προωθήσει την πρόσληψη τροφής και να προκαλέσει μείωση της απόδοσης της μνήμης,

οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση πρεγνενολόνης εμπόδισε αυτές τις αλλαγές συμπεριφοράς στα τρωκτικά.

Όταν δείγματα εγκεφάλου από αρουραίους αναλύθηκαν σε εργαστήριο μετά από προηγούμενη θεραπεία με αυτό το νευροστεροειδές,

οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στεροειδές εξασθένησε σημαντικά τις επιδράσεις της THC.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι λόγω των επιπτώσεών της στην THC και των παρενεργειών της χρήσης κάνναβης,

η πρεγνενολόνη μπορεί να έχει συμπληρωματικά πλεονεκτήματα για τη θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, αυτή η προορμόνη δεν φαίνεται να αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες των υποδοχέων CB1,

επομένως, θεωρητικά, μπορείτε ακόμα να έχετε οφέλη CBD όταν χρησιμοποιείτε φαρμακευτική κάνναβη και δεν θα αισθανθείτε τις ψυχοδραστικές επιδράσεις της THC.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοηθεί η δυνατότητα αυτού του νευροστεροειδούς για κατάχρηση ναρκωτικών κάνναβης.

Η πρεγνενολόνη πιστεύεται επίσης ότι είναι ωφέλιμη για:

 • την αρθρίτιδα
 • κόπωση
 • ενδομητρίωση
 • τις διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση

αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ορμόνης για αυτές τις καταστάσεις προτού μπορεί να συσταθεί.

Διαβάστε επίσης: Νόσος του Πάρκινσον: Παράγοντες κινδύνου και Εναλλακτικές Θεραπείες

Δείτε επίσης: Pregnenolone for Hormone Levels – Professional Supplement Review | National Nutrition Canada