Τι υπάρχει μέσα στα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού σας

Τι υπάρχει μέσα στα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού σας

Μπορεί η συχνή κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκαλάκια να επιφέρει κινδύνους στην υγεία μας;

Την αποκάλυψη ότι πάνω από το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του αναφέρουν τελευταίες έρευνες.

Διάφορες αναφορές καταναλωτών (2020) αναφέρουν ότι έχουν αναλύσει 47 διαφορετικά δείγματα εμφιαλωμένου νερού.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν μη ανθρακούχα και ανθρακούχα νερά για βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος) και 30 χημικές ουσίες υπερφθοροαλκυλίου.

Στο 93% των δειγμάτων έχουν ανιχνευθεί μικροπλαστικά και αντιμόνιο. 

Μια άλλη έρευνα που έχει διεξαχθεί στο Πολιτειακό Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναλύθηκαν 259 δείγματα μπουκαλιών νερού από 9 χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες.

Η έρευνα ανακάλυψε κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού).

Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών.

Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.

Το 93% των μπουκαλιών νερού έχουν μολυνθεί με διάφορα πλαστικά.

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε μικροπλαστικά σωματίδια, τα οποία έχουν διεισδύσει σε υδάτινες οδούς σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Journal of Plus One αναφέρουν ‘’Με βάση τις οδηγίες των καταναλωτών, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 5.800 σωματίδια συνθετικών πηγών ετησίως’’.

Δεν είναι γνωστό ποιοι κίνδυνοι για την υγεία ενέχουν η κατανάλωση αυτών των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, αλλά είναι γνωστό ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να δρουν σαν σφουγγάρια για μολυσματικές ουσίες.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν:

  • τοξικά βαρέα μέταλλα
  • ανθεκτικών οργανικών ρύπων
  • πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB)

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι θερμές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν το εμφιαλωμένο νερό που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια ακόμη πιο βλαβερό και επικίνδυνο για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, το αντιμόνιο είναι μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET).

Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται για φιάλες νερού, είναι γνωστό ότι εκπλένεται στο νερό και μια μελέτη υποστηρίζει ότι η αποθήκευση των φιαλών σε υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησε την ποσότητα της έκπλυσης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση αυτών των μικροπλαστικών από τους ανθρώπους προκαλεί βλάβες, αλλά το θέμα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών μελετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά στο νερό της βρύσης, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως θαλασσινά είδη, αλάτι και μπίρες.

Τι συμβουλεύουν οι επαγγελματίες υγείας;

Θα ήταν χρήσιμο να εξοπλιστείτε με μπουκαλάκια που δεν περιέχουν χημικές ουσίες που είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον, τα οποία θα μπορείτε να τα ξαναγεμίζετε με ασφάλεια. 

Οι συσκευές καθαρισμών νερού μπορεί να σας βοηθήσουν στην αφαίρεση δυσάρεστης οσμής και γεύσης, χλωρίου, στερεών σωματιδίων, χώμα, σκουριά, άμμο, λάσπη, μικροβίων, βακτηρίων και ιούς.

Μπορείτε να απολαμβάνεται πεντακάθαρο νερό στη θερμοκρασία που εσείς θέλετε, ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς τις βλαβερές συνέπειες τις χρήσης των πλαστικών μπουκάλων.

Διαβάστε επίσης: 78 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *