Στρύχνον η Μελιτζάνα ή Βαζάνι και τα οφέλη του για την Υγεία

Στρύχνον η Μελιτζάνα ή Βαζάνι και τα οφέλη του για την Υγεία

Το ελληνικό της όνομα προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα επηρεασμένο από το μελανό χρώμα του καρπού και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών.

Στην Κύπρο είναι γνωστή ως βαζάνι που σημαίνει σκούρο δέρμα, ηλιοκαμένο όπως είναι το χρώμα της.

Είναι ένα γνωστό λαχανικό στην Ινδία από την αρχαιότητα ενώ υπάρχουν ενδείξεις για καλλιέργεια του στην Κίνα και την Κεντρική Ασία.

Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Βυζαντίου από τους Άραβες.

Για αυτό το λόγο είναι ένα λαχανικό που κάνει καριέρα ειδικά στις κουζίνες της Μεσογείου ενώ θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων, φλαβονοειδών, βιταμινών και μετάλλων.

Ο βλαστός της είναι τρυφερός, θαμνώδης και φέρει συνήθως μικρά αγκάθια.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα και χνωδουτά με σχήμα ωοειδές.

Τα άνθη της κρεμαστά χρώματος μωβ και ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, κυλινδρικό ή σφαιρικό που ποικίλει στο μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία.

Η μελιτζάνα κυριαρχεί στα πιάτα των χωρών της Μεσογείου.

Τα πιο γνωστά πιάτα είναι ο μουσακάς, τα παπουτσάκια, Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τουρκικό Ιμάμ Μπαιλντί.

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;

Αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα

Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως είναι η νασουνίνη και σύμφωνα με έρευνες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η νασουνίνη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από το DNA και τη βλάβη των κυτταρικών μεμβρανών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, καθώς έχει θετικά αποτελέσματα στα κυτταρικά τοιχώματα.

Χωρίς αρκετά αντιοξειδωτικά οπώς είναι η νασουνίνη, οι τοξίνες και τα απόβλητα συσσωρεύονται στο σώμα.

Αυτό έχει κατά συνέπεια στην οδήγηση αρκετών ασθενειών όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 13 τύποι προστατευτικών φαινολικών οξέων στη μελιτζάνα. Επίσης η μελιτζάνα περιέχει νασουνίνη και χλωρογενικό οξύ που είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία όπως η ρύθμιση της γλυκόζης και του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Το χλωρογενικό οξύ βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων φυτών και είναι γνωστό ότι είναι πολύ ωφέλιμο για τη διακοπή του σχηματισμού των καρκινικών κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και οδηγεί στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η μελιτζάνα έχει αντι-υπερτασικά αποτελέσματα και μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς λόγω της ικανότητάς της να καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Αυτό οδηγεί σε υγιέστερες αρτηρίες, πιο ισορροπημένα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση που παραμένει στο φυσιολογικό εύρος.

Η κατανάλωση μελιτζάνας έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική στη διατήρηση υγιών φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης λόγω της ικανότητας των φυτοθρεπτικών να βελτιώσει την κυκλοφορία και να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας στις κύριες αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένης της αορτής.

Βοηθά στη βελτίωση της Πεπτικής Υγείας

Η μελιτζάνα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, γι ‘αυτό είναι τόσο χαμηλή σε θερμίδες.

Η κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά βοηθά στην απομάκρυνση απορριμμάτων και τοξινών από το πεπτικό σύστημα.

Περιέχει υψηλή πηγή μαγγανίου

Η μελιτζάνα περιέχει ψηλά επίπεδα μαγγανίου που είναι ένα μέταλλο που απαιτείται φυσικά στο σώμα σε μικρές ποσότητες και το υπόλοιπο λαμβάνεται από τη διατροφή μας. 

Το μαγγάνιο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, αναζητώντας ελεύθερες ρίζες και εξαλείφοντας τις από την πρόκληση σωματικής βλάβης και οξειδωτικού στρες.

Επίσης συμβάλλει στο σχηματισμό μιας υγιούς δομής των οστών λόγω της επίδρασής του στην ορυκτοποίηση και τον μεταβολισμό των οστών.

Απαιτείται προκειμένου να μεταβολιστεί και να χρησιμοποιηθεί σωστά το ασβέστιο και να δημιουργηθούν απαραίτητα ένζυμα για το σχηματισμό ισχυρών οστών.

Καλή πηγή Βιταμινών Β συμπλέγματος

Η μελιτζάνα παρέχει μια καλή πηγή βιταμίνης Β1 και Β6, δύο βιταμίνες που περιλαμβάνονται στον υγιή μεταβολισμό.

Οι βιταμίνες Β συμπλέγματος είναι υδατοδιαλυτές και βρίσκονται σε πολλά λαχανικά.

Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία αμινοξέων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για πολλές σωματικές λειτουργίες, και χωρίς αρκετές από αυτές, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως είναι:

 • η έλλειψη ενέργειας
 • φλεγμονή του δέρματος
 • αναιμία
 • κατάθλιψη
 • χρόνια κόπωση
 • θρεπτικές ανεπάρκειες

Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται

 • στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης (που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα)
 • των νευροδιαβιβαστών (που βοηθούν στον έλεγχο της διάθεσής σας),
 • στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Η βιταμίνη Β1 χρησιμοποιείται για:

 • τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού\
 • την υγεία του αίματος και της καρδιάς
 • τη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλών άλλων ιδιοτήτων

Πρόληψη καρκίνου του δέρματος

Έρευνες υποστηρίζουν ότι όταν λαμβάνεται εκχύλισμα από τη φλούδα της μελιτζάνας και τοποθετείτε σε λοσιόν και κρέμες αυτό με τη σειρά του λόγω της συγκέντρωση 10% σλασοδίνης ραμνοσυλγλυκοσίδων (BEC) που περιέχει βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνου του δέρματος.  

Διαβάστε επίσης: Γλυστρίδα ή αντράκλα και τα οφέλη της για την Υγεία

Δείτε επίσης: 6 excellent benefits of eggplant!

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *