Τι λειτουργεί για το κοινό κρυολόγημα;

Τι λειτουργεί για το κοινό κρυολόγημα;

Κοινό κρυολόγημα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός κρυολογήματος και γρίπης, ο βήχας, το φτέρνισμα, η συμφόρηση και η κούραση μπορούν κάθε φορά να σας κλείσουν στο σπίτι για μέρες.

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη.

Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, ορισμένα, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες.

Κάθε χρόνο, το κοινό κρυολόγημα προκαλεί περισσότερες ελλείψεις στο σχολείο και τις ημέρες εργασίας από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Πολλοί τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, αλλά το κρυολόγημα και η γρίπη δεν είναι το ίδιο.

Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, ενώ η γρίπη μπορεί να προκληθεί μόνο από έναν ιό γρίπης.

Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοιό.

Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται σταδιακά και σπάνια προκαλεί υψηλό πυρετό.

Αν έχετε απότομη έναρξη συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, μπορεί να έχετε κάτι πιο σοβαρό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας.  

Τα κοινά συμπτώματα κρυολογήματος περιλαμβάνουν:

  • Άλγη και πόνοι
  • Φτάρνισμα
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Ήπια ενόχληση στο στήθος ή βήχας
  • Πονόλαιμος

Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος και ενδεχομένως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σε εποχιακές ασθένειες,

θα παρέχουμε βασικές πρακτικές πρόληψης και θα μοιραστούμε πέντε κορυφαία συμπληρώματα που μπορούν να αποτελέσουν ένα πρωτόκολλο διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Διατηρήστε τα συμπτώματα της γρίπης και κρυολογήματος αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες

Η πρόληψη των εποχιακών ασθενειών ξεκινά με το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που είναι άρρωστα.

Απολυμάνετε τις κοινές επιφάνειες που ενδέχεται να φιλοξενούν σωματίδια ιού.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ρινοϊοί μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 3 ώρες έξω από το ρινικό κανάλι.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι απαιτήσεις των γιορτών μπορεί να κάνουν δύσκολο να συμβαδίσετε με τη συνηθισμένη σας υγιεινή ρουτίνα.

Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και να είστε μετριοπαθείς με το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Οι κενές θερμίδες βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος της αύξησης βάρους που σχετίζεται με τις διακοπές.

Κρατήστε το άγχος σας υπό έλεγχο, μην δεσμεύεστε υπερβολικά.

Το άγχος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το ανοσοποιητικό σας σύστημα,

καθιστώντας σημαντικό να διατηρήσετε μια ρουτίνα άσκησης αν κάνετε περισσότερα από το συνηθισμένο.

Η φυσική δραστηριότητα ανακουφίζει από το άγχος, παράγει ενδορφίνες και θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπλέον θερμίδων και του χρόνου που περνάς σε εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, μην ξεχάσετε να κάνετε μια παύση κατά τους χειμερινούς μήνες — παραδοσιακά, μια εποχή χειμέριας νάρκης για χαλάρωση.  

Ο στοχασμός και οι πρακτικές διαλογισμού τιμούν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας, στέλνοντας ένα σήμα ευεξίας σε ολόκληρο το σώμα σας.

Μην αφήσετε τον κρύο χειμώνα να είναι δικαιολογία για να παραμελήσετε τη ρουτίνα ευεξίας σας.

Εφαρμόζοντας καλή υγιεινή όλο το χρόνο, με πρόσθετη εποχιακή υποστήριξη ανοσίας,

μπορεί να ξεπεράσετε την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης χωρίς να χρειαστεί να περάσετε μια μέρα ασθενείας.

Αν βρίσκεστε με μια περίπτωση  ‘’κρυολογήματος’’ ή αν αισθάνεστε ότι μπορεί να εμφανιστεί κρυολόγημα,

σκεφτείτε τα ακόλουθα συμπληρώματα που μπορεί να λειτουργήσουν για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.

Μερικές συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος με φυσικό τρόπο

Εχινάκεια

Υπάρχει πληθώρα μελετών που δείχνουν τα οφέλη του βοτάνου εχινάκειας για τη θεραπεία και την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος.

Εκχυλίσματα του φυτού, για τα οποία υπάρχουν εννέα γνωστά είδη, χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ευρώπη για τη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Μια μετα-ανάλυση 16 τυχαιοποιημένων δοκιμών που συνέκριναν εκχυλίσματα εχινάκειας με εικονικό φάρμακο,

καμία θεραπεία ή άλλη θεραπεία διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των δοκιμών ανέφερε θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι διαφορές στα σκευάσματα εχινάκειας έκαναν τη συγκριτική ανάλυση δύσκολη,

αλλά δύο από τις πέντε δοκιμές έδειξαν στατιστικά σημαντική χαμηλότερη συχνότητα μόλυνσης στην ομάδα θεραπείας με εχινάκεια και μια άλλη δοκιμή έδειξε ότι η διάρκεια του κρυολογήματος ήταν σημαντικά μικρότερη στην ομάδα θεραπείας.

Μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι το τυποποιημένο εκχύλισμα εχινάκειας ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του κρυολογήματος μετά από κλινικό εμβολιασμό με ρινοϊό.

Αυτά και άλλα κλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ισχυρή προστατευτική δράση από τη λήψη εχινάκειας κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις ιδιότητές της που τονώνουν την υγεία και είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.

Μια επιπλέον δόση βιταμίνης C που λαμβάνεται καθημερινά στην αρχή του κρυολογήματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειάς του, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2018.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στον κρίσιμο σύνδεσμο της βιταμίνης C με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να συσσωρεύσουν βιταμίνη C,

η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των φαγοκυττάρων και των Τ-κυττάρων.

Αν αποφασίσετε να πάρετε βιταμίνης C από ένα συμπλήρωμα, σκεφτείτε ένα με πρόσθετο ψευδάργυρο για την εποχιακή ανοσία.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ένας συνδυασμός συμπληρώματος βιταμίνης C με ψευδάργυρο είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικός από το εικονικό φάρμακο στη μείωση του κρυολογήματος για πέντε ημέρες θεραπείας.

Σαμπούκος ή Κουφοξυλιά (Sambucus nigra)

Η δυσφορία του ανώτερου αναπνευστικού συχνά συνοδεύει ένα κοινό κρυολόγημα.

Από το σφύριγμα στο στήθος σας μέχρι το επίμονο μετά τη ρινική σταγόνα και τον πονόλαιμο,

ξηρό λαιμό, οι αποτελεσματικές θεραπείες για τον βήχα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης πιο σοβαρών προβλημάτων.

Ο σκούρος μωβ καρπός του φυτού ζαμπούκος μπορεί να είναι η ιδανική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ιογενούς λοίμωξης χάρη στις φυσικές αντιβιοτικές του ιδιότητες.

Ο ζαμπούκος έχουν μακρά ιστορία ως βοηθητικό για την υγεία, ιδιαίτερα για ανοσο-υποστήριξη.

Τα συμπληρώματα υγείας κουφοξυλιάς παρασκευάζονται από εκχυλίσματα μούρων και φρέσκα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν αν είναι καλά μαγειρεμένα.

Δεν είναι συνετό να καταναλώνετε φύλλα ή μίσχους αυτού του φυτού και τα ωμά ή άγουρα φρούτα μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό, ναυτία ή διάρροια.

Μια μετα-ανάλυση του 2019 του συμπληρώματος μαύρου σαμπούκου διαπίστωσε ότι μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού λόγω ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα και της γρίπης.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην προσβολή βακτηριακών λοιμώξεων,

ωστόσο δεν ενδείκνυνται για ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να διεισδύσουν στα κυτταρικά τοιχώματα του ιού.

Σύμφωνα με το CDC, τουλάχιστον το 30% των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητα.

Προβιοτικά

Ίσως γνωρίζετε ότι τα προβιοτικά σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές πεπτικό περιβάλλον.

Αλλά ξέρατε ότι μπορεί επίσης να σας εμποδίσουν να κρυώσετε όταν είστε αγχωμένοι;

Αποδεικνύεται ότι ένα υγιές μείγμα βακτηρίων στο έντερό σας μπορεί να είναι μια ισχυρή στρατηγική καταπολέμησης του ιού.

Μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη εξέτασε το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν μια μέρα άρρωστης λόγω κρυολογήματος ή γρίπης ενώ υποβάλλονταν σε στρες που σχετίζεται με τις εξετάσεις.

Οι μαθητές παρακολουθήθηκαν για την αναλογία υγιών ημερών σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την προστατευτική δράση τριών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum και Bifidobacterium bifidum σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Το προβιοτικό στέλεχος B. bifidum παρήγαγε το μεγαλύτερο όφελος, με αποτέλεσμα περισσότερες υγιεινές ημέρες από το εικονικό φάρμακο.

Αυτή η ομάδα θεραπείας ανέφερε επίσης χαμηλότερο επίπεδο στρες και περισσότερες ώρες ύπνου από άλλες ομάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή πρόσληψη bifidobacteria παρέχει όφελος για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς σε στρεσογόνες στιγμές.

Pelargonium sidoides (αφρικανικό γεράνι)

Χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική, η ρίζα του φυτού αποστάζεται σε εκχύλισμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθένειας και την προώθηση της γρήγορης επούλωσης.

Σε πολλές χώρες, το Pelargonium sidoides είναι το καλύτερο φάρμακο για τη βρογχίτιδα καθώς και το κοινό κρυολόγημα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αφρικανικού γερανιού περιλαμβάνουν αντιικές και αντιβακτηριακές επιδράσεις, καθώς και τόνωση της φυσικής ανοσίας σε ασθένειες.

Μια κλινική δοκιμή φάσης 3 του 2017 εξέτασε το Pelargonium sidoides ως μη αντιβιοτικό θεραπευτικό για το κοινό κρυολόγημα.

Συνολικά 207 ενήλικες έλαβαν θεραπεία με 60 σταγόνες εκχυλίσματος αφρικανικού γερανιού τρεις φορές την ημέρα για 10 ημέρες, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο.

Η ένταση του κρυολογήματος μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συνολικά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το αφρικανικό γεράνι ήταν αποτελεσματικό, καλά ανεκτό, ασφαλή θεραπεία που μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και συντομεύει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.

Διαβάστε επίσης: Αντιφλεγμονώδης ιδιότητες τσαγιών