Σίκυς ο Υδροπεπών ή Καρπούζι – Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Σίκυς ο Υδροπεπών ή Καρπούζι – Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Το καρπούζι ή αλλιώς σίκυς ο υδροπρεπών θεωρείται ένα βασικό φρούτο το καλοκαίρι καθώς είναι γνωστό για την ικανότητα του να μας κρατά δροσερούς και ενυδατωμένους. 

Προέρχεται από τη Νότια Αφρική και εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 1200 διαφορετικές ποικιλίες καρπουζιού που καταναλώνονται σήμερα.

Οι ποικιλίες άγριου καρπουζιού που καλλιεργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια ήταν πιο πικρές από τους τύπους που τρώμε σήμερα, χάρη στην παρουσία μιας ένωσης που ονομάζεται cucurbitacin.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου.

Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Η ελληνική λέξη για τον καρπό του είναι υδροπεπών που σημαίνει υδρο – πεπόνι, αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water – melon.

Η λέξη καρπούζι προέρχεται από την αντίστοιχη τούρκικη karpuz, η οποία ανάγεται στην πέρσικη xarbuz.

Στην Κύπρο χρησιμοποιείται η αραβική ονομασία παττίχα. 

Το φυτό είναι γνωστό με το λατινικό όνομα Citrullus lanatus είναι μέλος της οικογένειας ανθοφόρων φυτών γνωστά ως Cucurbitaceae.

Υπάρχουν αρκετά άτομα που πιστεύουν ότι μόνο ο φλοιός του καρπουζιού καταναλώνεται αλλά ολόκληρο το καρπούζι είναι καταναλώσιμο συμπεριλαμβανομένων του φύλλου και των σπόρων του.

Τα φύλλα του έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρουλίνη.

Η κιτρουλίνη είναι μια ένωση που μετατρέπεται στο αμινοξύ αργινίνη, η οποία σχετίζεται σε καρδιαγγειακά οφέλη και άλλα οφέλη στην υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία;

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού συστήματος

Σε διάφορες μελέτες η κατανάλωση καρπουζιού έχει συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή και αντιοξειδωτική ικανότητα λόγω του λυκοπενίου που περιέχει.

Επίσης μπορεί να συμβάλλει στην:

  • διατήρηση της καρδιακής υγείας
  • προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου
  • διαβήτη
  • ασθένειες της ωχράς κηλίδας

Βελτιώνει της υγείας της καρδιάς

Το καρπούζι περιέχει καλή ποσότητα τόσο καλίου όσο και μαγνησίου που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal Advances in Nutrition υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλουσίων σε κάλιο, μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές προσβολές.

Ανακουφίζει από πόνους

Το καρπούζι περιέχει καλές ποσότητες βιταμίνης C που έχουν αποδειχθεί ότι μπορεί:

  • να προστατεύσει τους χόνδρους και τα οστά
  • βοηθά στην επιδιόρθωση των τενόντων και συνδέσμων
  • βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών

Πέτρες Νεφρών

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ χρήσιμο στον καθαρισμό των τοξινών και στην απομάκρυνση απορριμμάτων από το αίμα, βοηθώντας στην πρόληψη των νεφρικών πετρών.

Τα οφέλη του καρπουζιού περιλαμβάνει και σαν φυσικό διουρητικό που βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ούρων για τη μεταφορά απορριμμάτων και τοξινών από το σώμα για προστασία από πέτρες στα νεφρά.

Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος

Αποτελείται από 91% νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και να απαλλάξει το σώμα από υπερβολικό νερό και υγρά, ανακουφίζοντας από άβολα φούσκωμα και πρήξιμο.

Προστατεύει την υγεία του δέρματος

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, τα οφέλη του καρπουζιού για το δέρμα περιλαμβάνουν:

  • την ικανότητά του να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες
  • να καταπολεμά τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών για να επιβραδύνει τη γήρανση
  • διατηρεί το δέρμα σας υγιές

Υποστήριξη Υγιής Όρασης

Περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως β-καροτίνης, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την πάχυνση του κερατοειδούς που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

Απώλεια σωματικού βάρους

Σε μια μελέτη το 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrients, υποστηρίζει ότι οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους η κατανάλωση καρπουζιού βελτιώνει τη διαχείριση του σωματικού βάρους είναι η αύξηση του κορεσμού (πληρότητας) και της μεταγευματικής γλυκόζης και ινσουλίνης.

Ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέων

Το καρπούζι φαίνεται ότι καταπραΰνει το γαστρεντερικό σωλήνα και ρυθμίζει τα επίπεδα του pH, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη φλεγμονή και την παραγωγή οξέων σε όλο το σώμα.

Διαβάστε επίσης: Πικρό πεπόνι ή μομορντίκα και τα οφέλη του για την Υγεία

Δείτε επίσης: Health Benefits of Watermelon Seeds

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *