Υπάρχουν καλές τροφές για τους πνεύμονες σας;

Υπάρχουν καλές τροφές για τους πνεύμονες σας;

Υπάρχουν καλές τροφές για τους πνεύμονες σας;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην αναπνευστική υγεία και η ενσωμάτωση τροφών που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν την πνευμονική λειτουργία και να προσταστεύσουν από ορισμένους τύπους πνευμονικών παθήσεων. 

Έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που έχουν ερευνηθεί για την ικανότητά τους να ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων και να προστατεύουν από ορισμένες αναπνευστικές καταστάσεις.

Πιο κάτω αναφέρονται καλές τροφές για τους πνεύμονες που έχουν ερευνηθεί σχετικά με την υγεία των πνευμόνων:

Μήλα

Έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Journal of European Respiratory, υποστήριζει ότι τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πτωτικής λειτουργίας των πνευμόνων για περίοδο 10 ετών, ειδικά σε πρώην καπνιστές.

Τα φυτοχημικά που βρέθηκαν στα μήλα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν την πνευμονική λειτουργία.

Πράσινο τσάι

Περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που μπορούν να είναι ευεργετικά για τη λειτουργία των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της γαλλική επιγαλοκατεχίνης-3 (EGCG).

Η EGCC έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα σε in vitro μελέτες.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης θεοφυλλίνη, μια ισχυρή ένωση που δρα ως βρογχοδιασταλτικό για τη βελτίωση της λειτουργίας των αεραγωγών και τη διευκόλυνση της αναπνοής.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ).

Πράσινα Φυλλώδη λαχανικά

Το λάχανο, σπανάκι, ρόκα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλώδη λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ΧΑΠ και άσθματος των ενηλίκων.

Σκόρδο

Διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες στους πνεύμονες και σε όλο το σώμα.  

Τζίντζερ

Μπαχαρικό που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων.

Σε ζωικά μοντέλα η χορήγηση τζίντζερ ήταν αποτελεσματική στη:

  • μείωση της βλάβης των πνευμόνων
  • προστασία από τη φλεγμονή και τα υπερβολικά επίπεδα οξυγόνου

Σολομός

Περιέχει μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μερικές έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτά τα υγιή ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν:

  • στην προώθηση της πνευμονικής ροής του αίματος
  • ευεργετικά για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Centre for Research in Environmental Epidemiology στη Βαρκελώνη υποστήριζει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής σε εκείνους με ΧΑΠ.

Κουρκουμίνη

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία αρκετών αναπνευστικών καταστάσεων όπως:

  • το άσθμα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθια (ΧΑΠ)
  • σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
  • πνευμονικός τραυματισμός
  • πνευμονική ίνωση

Μπανάνες

Πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες βοηθά τους πνεύμονες να συστέλλονται και να επεκτείνονται, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Χρόνιο στρες – Η σύνδεση ορμονών και τροφές που βοηθούν

Δείτε επίσης: Health Tips: Top 10 Foods for Healthy Lungs

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *