Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού μας με Φυσικές Μεθόδους

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού μας με Φυσικές Μεθόδους

Υπάρχουν φυσικές μεθόδοι που μπορούν να βοηθήσουν με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας;

Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε διάφορους οργανισμούς που εισπνέονται, καταπίνονται ή κατοικούν στο δέρμα και στους βλεννογόνους μας.

Το αν αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες, αυτό αποφασίζεται από την ακεραιότητα των αμυντικών μηχανισμών του σώματός ή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί σωστά τότε διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο ανάπτυκης λοιμώξεων και άλλων καταστάσεων υγείας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη χρήση αντιμικροβιακών και αντιικών βοτάνων.

Υπάρχουν φυσικά ενισχυτικά που μπορεί να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως τα παρακάτω:

Εχινάκεα

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η εχινάκεα μπορεί να βοηθήσει στις συνεχιζόμενες λοιμώξεις.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν (2003) υποστήριξε ότι οι εχινάκεα έχει σημαντικές ανοσορρυθμιστικές δραστηριότητες τόσο στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος όσο και στη θεραπεία της οξείας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Ζαμπούκος ή κουφοξυλιά

Για χιλιάδες χρόνια αρκετοί λαοί έχουν χρησιμοποιήσει το ζαμπούκο ως γιατροσόφι.

Ο Ιπποκράτης έχει χρησιμοποιήσει τη κουφοξυλιά λόγω του ευρέος φάσματος των οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να καταπολεμά:

  • τα κρυολογήματα
  • τη γρίπη
  • τις αλλεργίες
  • τη φλεγμονή

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κουφοξυλιά έχει την ικανότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Αστράγαλος

Η ρίζα του έχει χρησιμοποιηθεί ως προσαρμογόνο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για χιλιάδες χρόνια.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Chinese Medicine υποστήριξε ότι οι θεραπείες με βάση το βότανο αστράγαλο έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της τοξικότητας που προκαλείται από διάφορα φάρμακα όπως τα ανοσοκατασταλτικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.  

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα αστράγαλου έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από τη γαστρεντερική φλεγμονή και τους καρκίνους.

Τζίνσεγκ

Η ρίζα, τα στελέχη και τα φύλλα του τζίνσεγκ έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της ανοσοποιητικής ομοιόστασης και την ενίσχυση της αντοχής σε ασθένειες ή λοιμώξεις.

Μπορεί να βελτιώνει την απόδοση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ρυθμίζοντας κάθε τύπο ανοσοκυττάρου, συμπεριλαμβανομένων:

  • μακροφάγων
  • φυσικών φονικών κυττάρων
  • δενδριτικών κυττάρων
  • Τ και Β κυττάρων

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιμικροβιακές ενώσεις που λειτουργούν ως αμυντικός μηχανισμός κατά των βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της συσσώρευσης τοξινών στα όργανα μας και τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος.

Η ρίζα του και το αιθέριο έλαιο τζίντζερ μπορούν να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πράσινο τσάι

Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν ότι περιέχει αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Επίσης λειτουργεί ως αντιμυκητιασικός και αντιιικός παράγοντας και μπορεί να είναι χρήσιμος σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή, οι διάφορες πιπεριές, ανανάς, μάνγκο και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος παρέχοντας αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η λήψη βιταμίνης C μαζί με ψευδάργυρο στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων:

  • αναπνευστικών λοιμώξεων
  • μείωση της διάρκειας ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα και η βρογχίτιδα

Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο

Ο χυμός καρότου, κολοκύθια, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, πράσινα φυλλώδη λάχανα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μέσω της μείωσης της φλεγμονής και την καταπολέμησης του οξειδωτικού στρες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα διαδραστικό δίκτυο οργάνων, κυττάρων και πρωτεϊνών που προστατεύει το σώμα από διάφορους ιούς, βακτήρια ή ξένες ουσίες.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω:

  • αλλαγών στον τρόπο ζωής
  • τη χρησιμοποίηση απλών φυσικών μεθόδων όπως η κατανάλωση τροφίμων και διαφόρων βοτάνων

μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων λόγω των αντιμικροβιακών και ανοσοενισχυτικών ιδιοτήτων τους.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα;

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *