Ευεγεργετικά οφέλη της Ασταξανθίνη για την υγεία

Ευεγεργετικά οφέλη της Ασταξανθίνη για την υγεία

Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών και σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για ένα ευρή φάσμα της υγείας. 

Το χρώμα της ασταξανθίνης είναι κοκκινωπό και σε αυτή οφείλουν το χρώμα τους πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, για παράδειγμα:

 • διάφορα μικροφύκια
 • ο αστακός
 • σολομός
 • κάβουρας
 • οι γαρίδες
 • καραβίδες
 • τα μαλακόστρακα
 • έλαια krill
 • κόκκινη πέστροφα
 • λιθρίνια
 • μπαρμπούνια

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων γνωστικών διαταραχών, βελτιώσει την γνωστική λειτουργία, προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ανακούφιση φλεγμονών και ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.  

Η ικανότητα της ασταξανθίνης σαν ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση αποδεικνύει ότι μπορεί να καταπολεμίσει της ελεύθερες ρίζες.

Ποια είναι τα οφέλη της ασταξανθίνης στην υγεία; 

Βελτιώνει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Προβλήματα στα μάτια όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης είναι κοινές ανησυχίες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από θολή όραση έως πλήρη απώλεια όρασης.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βελτιώσει:

 • την υγεία του κεντρικού αμφιβληστροειδούς
 • βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς από οξειδωτική βλάβη
 • στη μείωση των συμπτωμάτων της κόπωσης των ματιών

Προωθεί την ανάρρωση από την ψυχική κόπωση

Πολλοί υγιείς ενήλικες επηρεάζονται σοβαρά από την ψυχική κόπωση.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε υγιείς συμμετέχοντες και κατανάλωναν συμπληρώματα ασταξανθίνης για 4 εβδομάδες έδειξε ότι η ασταξανθίνη μπορεί:

 • να βελτιώσει την ψυχική κόπωση αυξάνοντας την αντιοξειδωτική λειτουργία
 • να μειώσει το οξειδωτικό στρες, έναν από τους προδρόμους της ψυχικής κόπωσης. 

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους

Καθώς μεγαλώνετε, ο κίνδυνος ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλχάιμερ ή του Πάρκινσον συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυτές οι καταστάσεις χαρακτηρίζονται ως η προοδευτική απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο και μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, σύγχυσης και άγχος.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου διατηρώντας τη γνωστική λειτουργία.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of GeroScience υποστήριξε ότι οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης μπορεί να οφείλονται στην ικανότητά της να μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Βελτιώνει τη λειτουργία μνήμης

Έρευνες έδειξαν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σε ενήλικες με γνωστική εξασθένηση ή σε καρκινοπαθείς ασθενείς που πάσχουν από «χημειοrain».

Αυτή είναι μια γνωστική δυσλειτουργία που προκαλείται από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, μειώνοντας την πρόοδο του νευροεκφυλισμού.

Καταπραύνει την φλεγμονή και Ενισχύει το Ανοσοποιητικό σύστημα

Η φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα οφέλη και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων χρόνιων ασθενειών.

Η ασταξανθίνη σαν αντιοξειδωτικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση φλεγμονής σε όλο το σώμα αλλά αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθά στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Εκτιμάται ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως, με την ανδρική υπογονιμότητα να συμβάλλει μέχρι και το 50% των περιπτώσεων.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, τα προβλήματα με την εκσπερμάτωση, η κιρσοκήλη ή το πρήξιμο των φλεβών στο όσχεο, είναι όλες κοινές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, στην κίνηση των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε επίσης: Τι είδος Ψαρικά είδη πρέπει να καταναλώνουμε;

Δείτε επίσης: Best Omega-3 Supplements | Ancient Nutrition

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *