Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου τα τεχνητά γλυκαντικά;

Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόση και η στέβια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια,

αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι έχουν αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και την όρεξη.

Η ευρεία χρήση των τεχνητών γλυκαντικών εμφανίστηκε όταν οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών είδαν μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Μπορούσαν να κάνουν τα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων ή ακόμα και τα ποτά με μηδενικές θερμίδες σε πιθανούς πελάτες που ήθελαν να μειώσουν τις κατανάλωση θερμίδων και ζάχαρης.

Το μπόνους ακουγόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό:

Θα μπορούσατε να απολαύσετε τη γεύση μιας σόδας ή κάποιας τσίχλας, χωρίς τις θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα σας βοηθά να μειώσετε τις επιπλέον θερμίδες.

Ένα win-win, σωστά;

Αυτό, φυσικά, δεν είναι αληθινό.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που ήδη συνδέονται με την επιδείνωση πολλών χρόνιων ασθενειών, συνδέονται οριστικά με μια από τις χειρότερες ασθένειες: τον καρκίνο.

Μελέτη: Τεχνητά γλυκαντικά και κίνδυνος καρκίνου

Ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά είχαν ήδη συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, μια ομάδα Γάλλων ερευνητών σημείωσε ότι η ασφάλεια αυτών των προσθέτων τροφίμων παραμένει ένα θέμα συζήτησης και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες αναφορές.

‘’Συγκεκριμένα, η καρκινογένεση τους έχει προταθεί από αρκετές πειραματικές μελέτες, αλλά απουσιάζουν ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία’’.

Ως εκ τούτου, ο στόχος τους ήταν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου καρκίνου.

Αυτός ο τύπος μελέτης ήταν ο πρώτος του είδους του (διερευνώντας τις προσλήψεις καθώς και διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών).

Τα τεχνητά γλυκαντικά που καταναλώνονταν πιο συχνά ήταν η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και η σουκραλόζη, επομένως έλαβαν τον μεγαλύτερο έλεγχο.

Πάνω από 100.000 Γάλλοι ενήλικες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με διάμεσο χρόνο παρακολούθησης λίγο λιγότερο από 8 χρόνια.

Οι διατροφικές προσλήψεις και η κατανάλωση γλυκαντικών παρακολουθούνταν καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, προσαρμοσμένες για άλλους παράγοντες, αξιολογήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ γλυκαντικών και καρκίνου.

Στο τέλος, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών – ιδιαίτερα της ασπαρτάμης και της ακεσουλφάμης-Κ – και ενός αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Αναγνωρίστηκαν επίσης υψηλότεροι κίνδυνοι για τον καρκίνο του μαστού και τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Με απλά λόγια, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ‘’μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου’’,

λένε οι συγγραφείς.

Αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας, μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου.

Ένα τέτοιο εύρημα θα πρέπει να ασκήσει πίεση και στους οργανισμούς υγείας και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη ρύθμιση των τροφίμων,

των ποτών και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν ήδη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να επαναξιολογήσει τα γλυκαντικά στα πρόσθετα τροφίμων.

Πώς να αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά

Αφαιρέστε από τη διατροφή σας όλα τα προϊόντα που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Απλά δεν χρησιμοποιούμε εκείνα τα μικρά προ συσκευασμένα πακέτα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Ίσως είστε από εκείνους τους ανθρώπους που τρώνε μια αρκετά υγιεινή διατροφή και θεωρούν ένα αναψυκτικό διαίτης, για παράδειγμα, μέρος αυτής της προσέγγισης.

Ενώ πολλά λεγόμενα διαιτητικά τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι ακόμη και εθιστικά, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι αυτά τα προϊόντα δεν αξίζουν τον κίνδυνο (δηλαδή κίνδυνο καρκίνου).

Κάντε έναν έλεγχο στις ετικέτες τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν μπαίνουν κρυφά στη διατροφή σας

Αποκτήστε τη συνήθεια να ψάχνετε στο πίσω μέρος των ετικετών των προϊόντων, για τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα επεξεργασμένα σάκχαρα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο συστατικών.

Τα αναψυκτικά διαίτης και οι τσίχλες ‘’χωρίς ζάχαρη’’ είναι αρκετά προφανείς ότι περιέχουν κάποιο γλυκαντικό.

Γνωρίζετε όμως ότι τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκονται συχνά σε:

  • συμπληρώματα φυτικών ινών
  • αρωματισμένο νερό
  • μπάρες αντικατάστασης γευμάτων
  • αθλητικά ποτά
  • γιαούρτι και ακόμη και χυμούς λαχανικών

Προτιμήστε αντί ‘αυτού το φυσικό γλυκαντικό με λίγες θερμίδες

Δεν υποστηρίζουμε ότι ξαφνικά επιστρέψετε στη ζάχαρη για τη γλύκα σας (αν και λίγη δεν μπορεί να σας βλάψει).

Αντικατάστατα μπορείτε να δοκιμάστε τα πολλά υπέροχα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης που υπάρχουν σήμερα, όπως:

επιλογές χωρίς θερμίδες, στέβια καθώς και φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, χουρμάδες, χυμό σταφυλιού και μελάσα.  

Διαβάστε επίσης: 78 λόγοι για να αποφύγετε τη ζάχαρη ολοκληρωτικά από τη διατροφή σας

Δείτε επίσης: Top 8 Natural Sweeteners and Sugar Alternatives