Πτελέα η πυροχρούς ή Φτελιά ή Φιτιλιάς και τα οφέλη του για την Υγεία

Πτελέα η πυροχρούς ή Φτελιά ή Φιτιλιάς και τα οφέλη του για την Υγεία

Η φτελιά (Ulmus rubra) είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα και ανήκει στην οικογένεια των πτελοειδών.

Απαντάται σε ημιορεινές περιοχές σε μέρη μάλλον υγρά.  

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ο εσωτερικός φλοιός του δέντρου και τα φύλλα του.

Ο εσωτερικός φλοιός που ξεχωρίζεται από τον εξωτερικό φλοιό, αποξηραίνεται και κονιοποιείται για να πάρει την τελική μορφή μιας ροζ σκόνης.

Ιστορικά η φτελιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε για δερματικές παθήσεις όπως η λέπρα.

Ο γάλλος Ντεβεγκρί, ιατρός στο Σεντ Λούις νοσοκομείο παρασκεύαζε ένα σιρόπι από φτελιά για έκζεμα και σαν θαυμάσιο τονωτικό για το λεμφατικό σύστημα. 

Στη λαϊκή ιατρική το βότανο χρησιμοποιήθηκε για ρευματικούς πόνους, πυρετούς και για δερματικά αποστήματα. 

Οι ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής έφτιαχναν από τη φτελιά ένα θεραπευτικό αντισυλληπτικό σκεύασμα από τον εξωτερικό φλοιό και ένα τσάι για γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό.  

Από τον εσωτερικό φλοιό έφτιαχναν ένα σκεύασμα για να διευκολύνουν τις γέννες.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι ο φλοιός φτελιάς περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακούς παράγοντες καθιστόντας το ένα εξαιρετικό βότανο για πληγές, εγκαύματα, ψωρίαση και άλλες εξωτερικές δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονή.

Ο φλοιός των υπέργειων και υπόγειων τμημάτων της φτελιάς έχει αποτελέσει και παραδοσιακό γιατρικό για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών εκφυλιστικών παθήσεων.

Τι περιέχει ο φλοιός φτελιάς;

Ο φλοιός περιέχει ένα σύνθετο μείγμα πολυσακχαριτών συμπεριλαμβανομένης της πεντόζης, της μεθυλικής πεντόζης και εξόζης, οι οποίες σχηματίζουν μια καταπραυντική ινώδη γέλη.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως η β-σιτιστερόλη, ενώ περιέχει ίχνη β-καροτενίου, καθώς και φλαβονοειδή όπως οι προανθοκυανιδίνες. 

Ποια είναι τα οφέλη του για την Υγεία;

Βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας

Ο φλοιός φτελιάς φαίνεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, του ευερέθιστου εντέρου συμπεριλαμβανομένων ενηλίκων και παιδιών.

Τα συμπτώματα που βελτιώθηκαν περιλαμβάνουν την μείωση του χρόνου διάβασης του παχέος εντέρου, αύξηση του όγκου των κοπράνων και αραιώνει το κοπρόδες υλικό, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την επαφή των κοπράνων με το βλεννογόνο του εντέρου.

Επίσης μπορεί να ενισχύσει τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και παρέχει ένα εξαίρετο υπόστρωμα για τη βακτηριακή ζύμωση.

Υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι ο φλοιός φτελιάς μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις διάρροιας, εκκολπωματίτιδας, ελκών και παλινδρόμησης. 

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αυτό πρέπει να συνδυάζεται με διατροφή χαμηλών θερμίδων. Ο φλοιός φτελιάς έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την πέψη και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο New York Chiropractic College χρησιμοποίησε φυσιολογικούς συμμετέχοντες από τη σχολή, το προσωπικό, τους φοιτητές και τα μέλη της κοινότητας για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 21 ημερών.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πεπτικά ένζυμα που προορίζονταν να:

  • διευκολύνουν την πέψη
  • μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης
  • να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό

και να μεσολαβούν φλεγμονώδεις διεργασίες καταναλώθηκαν 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

Το πρόγραμμα συμπληρωμάτων διατροφής περιελάμβανε την κατανάλωση ενός πράσινου ποτού, καθώς και ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει φλοιό φτελιάς και άλλα βότανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κλινικά σημαντική μείωση του βάρους και της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Συμπερασματικά αυτό μας αποδεικνείει ότι ο φλοιός φτελιάς μαζί με μια διατροφή χαμηλών θερμιδών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια σωματικού βάρους.  

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες

Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φαινολικά οξέα και δρουν ως φυσικοί καθαριστές κατά των ελεύθερων ριζών.

Τα φαινολικά είναι αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν κυτταρικές αποκρίσεις που αντισταθμίζουν το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση και σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Τα φυτικά φαινολικά φαίνεται επίσης να βοηθούν στην προστασία από παθογόνα λόγω των φυσικών αντιμυκητιασικών επιδράσεών τους.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο φλοιός φτελιάς προωθήθηκε για πρώτη φορά ως επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια στη δεκαετία του 1920.

Ο εσωτερικός φλοιός της φτελιάς έχει γίνει ένα φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται από ορισμένους επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσει:

  • στην ανάκαμψη του καρκίνου για την πρόληψη
  • για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • των παρενεργειών μεταξύ εκείνων που υποβάλλονται σε συμβατικές θεραπείες για καρκίνο του μαστού

Αν και πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, η φτελιά όταν συνδυάζεται με ορισμένα άλλα βότανα όπως:

  • ρίζα κολλιτσίδας (Arctium lappa)
  • ινδικό ραβέντι (Rheum rhabarbarum)
  • οξαλίδα (Oxalis pes-caprae L)

μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για γυναίκες με καρκίνο του μαστού και να βελτιώσουν την κατάθλιψη, το άγχος και τη κούραση.

Μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης

Έρευνες αναφέρουν ότι η συμπλήρωση φλοιού φτελιάς σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της. 

Διαβάστε επίσης: Αμαμελίδα ή αμαμηλίς και τα οφέλη της για την Υγεία

Δείτε επίσης: AMAZING HEALTH BENEFITS OF SLIPPERY ELM

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *