Τσουκνίδα και τα οφέλη της για την Υγεία

Τσουκνίδα και τα οφέλη της για την Υγεία

Η τσουκνίδα αποτελεί ένα κοινό φυτό που υπάρχει σε αφθονία στην Ελληνική χλωρίδα.

Όταν ήμασταν μικροί δεν θέλαμε ούτε να την δούμε, ούτε να την πιάσουμε…….γιατί μας προκαλούσε έντονη φαγούρα!!!

Ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae της οποίας το όνομα προέρχεται από το λατινικά uro που σημαίνει “κάψιμο”.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη τσουκνίδας παγκοσμίως.

Έχει λάβει το όνομα της από τα συμπτώματα φαγούρας, κνησμού και κοκκινίλας που προκαλούνται κατά την επαφή με αυτή.

Οι χημικές ουσίες που ευθύνονται για τις αντιδράσεις αυτές οφείλονται στο μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες που η δράση τους εξουδετερώνεται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Ιστορία της Τσουκνίδας

Η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό από τους αρχαίους θεραπευτές Γαλαίο και Διοσκουρίδη.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες, για να αντιμετωπίσουν τους ψυχρούς χειμώνες κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους, τρίβονταν με τσουκνίδες. 

Οι αρχαίοι Έλληνες την έτρωγαν. 

Πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες.

Ο Έλληνας ιατρός Γαληνός στο βιβλίο του “De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)” τη συνιστούσε για πολλές παθήσεις. 

Πριν μερικούς αιώνες ο Απίκιος συμβούλευε: «Όταν ο ήλιος βρίσκεται στον Κριό, κόψε θηλυκές τσουκνίδες για να τις χρησιμοποιείς για φάρμακο». 

Ο Πετρώνιος, συγγραφέας σύγχρονος του Νέρωνα, έγραφε ότι:

Για να επανακτήσουν οι άνδρες τη χαμένη τους σεξουαλικότητα, θα έπρεπε κάποιος να τους μαστιγώσει με μια δέσμη από τσουκνίδες στον αφαλό, τα νεφρά και τα οπίσθια!

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και τη φυσική μείωση του πόνου σε αρθρίτιδες και ως διουρητικό.

Συνήθως χρησιμοποιείται ολόκληρο το στέλεχος και τα φύλλα της αλλά και οι ρίζες έχουν επίσης φαρμακολογικές ιδιότητες.

Ποια είναι τα οφέλη της για την Υγεία;

Υπερπλασία του προστάτη (BPH) και ουρολογικά προβλήματα

Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η τσουκνίδα περιέχει χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες που προκαλούν υπερπλασία του προστάτη.

Το εκχύλισμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα για παθήσεις του προστάτη.

Η ρίζα της τσουκνίδας χρησιμοποιείται κυρίως σε σχέση με ουρολογικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Οστεοαρθρίτιδα και πόνος στις αρθρώσεις

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η τσουκνίδα λειτουργεί παράλληλα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να επιτρέψει στους ασθενείς να μειώσουν τη χρήση ΜΣΑΦ.

Η τοπική εφαρμογή φύλλων τσουκνίδας στις αρθρώσεις μπορεί να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας.

Μια άλλη μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Rheumatology υποστηρίζει την αντιφλεγμονώδη δύναμη της τσουκνίδας ενάντια σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Συμπτώματα Πυρετού

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τσουκνίδας επηρεάζουν έναν αριθμό βασικών υποδοχέων και ενζύμων σε αλλεργικές αντιδράσεις, αποτρέποντας τα συμπτώματα του ψηλού πυρετού.

Μια έρευνα που έχει δημοσιευθεί από το National College of Naturopathic Medicine υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορες αλλεργίες.

Αιμορραγία

Ορισμένα προϊόντα που περιέχουν τσουκνίδα όταν εφαρμοστούν στο δέρμα, μπορεί να μειώσουν την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Έκζεμα

Η τσουκνίδα περιέχει αντισταμινικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που μπορεί να είναι σαν φυσική θεραπεία για το έκζεμα.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά είτε ως αφέψημα είτε ως λάδι σκέτο ή σε αλοιγή βοηθάει στην ανακούφιση από τον κνησμό και στην ενίσχυση της πάσχουσας περιοχής.

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα, τους μίσχους και τη ρίζα της και μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα (τσάι).

Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

Διαβάστε επίσης: Αλθαία η ρόδινη ή Δενδρομολόχα και τα οφέλη της για την Υγεία

Δείτε επίσης: Stinging Nettle With 12 Health Benefits

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *