Τζίντζερ ή Πιπερόρριζα και τα οφέλη του για την Υγεία

Τζίντζερ ή Πιπερόρριζα και τα οφέλη του για την Υγεία

Ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae) μαζί με τον κουρκουμά, το κάρδαμο και τη γκάλανγκα και προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Zingiber officinale.

Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία, αλλά είναι διαδεδομένη στην Ανατολική Αφρική και την Καραιβική.

Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο ως φυσικό βότανο και γιατροσόφι λόγω των των φυτοχημικών του ιδιοτήτων.  

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία αλλά και ως γιατροσόφι για αρκετά προβλήματα υγείας. 

Το ενεργό συστατικό του τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, στην οποία αποδίδεται η χαρακτηριστική πικάντικη και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση του ενώ στα φαγητά δίνει ένα υπέροχο άρωμα.

Τα οφέλη του τζίντζερ οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στα:

  • αντιοξειδωτικά του
  • τις αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του
  • το περιεχόμενο των φυτοχημικών ενώσεων όπως η τζιντζερόλη, ομόλογα shogaol, τζιντζερόνη και ελαιορητίνες. 

Ποια είναι τα οφέλη του για την Υγεία;

Ανακουφίζει από την ναυτία και τον έμετο

Σύμφωνα με έρευνες ο μηχανισμός που βοηθά οφείλεται στις ανταγωνιστικές επιδράσεις των φυτοχημικών συστατικών του τζίντζερ με κάποιους σεροτονεργικούς και χοληνεργικούς υποδοχείς.

Βοηθά στις μυκητιακές μολύνσεις

Διάφορες μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων, από μολύνσεις, φαγούρα, κνησμό και πόνο.  

Ευτυχώς, το τζίντζερ βοηθά στην εξάλειψη μυκήτων που προκαλούν ασθένειες λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών ιδιοτήτων του.

Έλκος Στομάχου

Τα έλκη του στομάχου είναι επώδυνες πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου και προκαλούν συμπτώματα όπως δυσπεψία, κόπωση, καούρα και κοιλιακή δυσφορία.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η πιπερόριζα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού του έλκους.

Μειώση του πόνου στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Δυστυχώς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, κράμπες περιόδου (δυσμηνόρροια) και πονοκεφάλους συνδέονται συνήθως με την εμμηνόρροια για πολλές γυναίκες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι το τζίντζερ μειώνει τον πόνο της εμμήνου ρύσεως εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και το μεφαναμικό οξύ.

 Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπερόριζας οφείλονται στην παρουσία ορισμένων συστατικών της, όπως η 6-τζιντζερόλη και 6-παραδόλη, καθώς και σε κάποια άλλα φυτοχημικά συστατικά όπως η τζιντζερόνη.

Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Όταν υπάρχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως:

  • συχνή ούρηση
  • πονοκεφάλους
  • ημικρανίες
  • αυξημένη δίψα 

Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ βοηθά στην προώθηση του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα για την πρόληψη των παρενεργειών που δημιουργούνται από το διαβήτη. 

Βοηθά στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων

Λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή, η προσθήκη τζίντζερ στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία τόσο του μυϊκού πόνου όσο και του αρθρίτιδας που σχετίζεται με τον πόνο στις αρθρώσεις.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η πιπερόριζα έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με στόχο την μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά την LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την HDL χοληστερόλη σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Alzheimer και του Πάρκινσον έχουν συνδεθεί με:

  • το οξειδωτικό στρες
  • τη χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο

Συγκεκριμένα η πιπερόριζα περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Κατάλληλο για τις Βακτηριακές Μολύνσεις

Εκτός από τις αντιμυκητιασικές ιδιότητές του, το τζίντζερ μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα παθογόνα βακτήρια είναι οι συνηθισμένοι ένοχοι πίσω από καταστάσεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και βρογχίτιδα.

Οι φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται στο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων στελεχών βακτηρίων.

Καταπολεμά τη φλεγμονή

Μια ανασκόπηση στο International Journal of Preventive Medicine σημείωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της σύνθεσης ορισμένων δεικτών φλεγμονής.

Κατάλληλο για σωστή πέψη

Ένα από τα πιο ισχυρά οφέλη του τζίντζερ είναι η ικανότητά του να υποστηρίζει την πεπτική υγεία και να αποτρέπει προβλήματα όπως η δυσπεψία.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο World Journal of Gastroenterology, το τζίντζερ βοηθά στην επιτάχυνση της εκκένωσης του στομάχου κατά 25% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε άτομα με δυσπεψία.

Διαβάστε επίσης: Πτελέα η πυροχρούς ή Φτελιά ή Φιτιλιάς και τα οφέλη του για την Υγεία

Δείτε επίσης: 10 Amazing Health Benefits of Ginger

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *