Ροφήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται σε άτομα με καρκίνο

Ροφήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται σε άτομα με καρκίνο

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσετε τον καρκίνο θα σας αναφέρουν:

 • να καταναλώνετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
 • να κάνετε κάποιο είδος φυσικής άσκησης
 • αποφυγή καπνίσματος

Αν όμως γνωρίζαμε ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή σας για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το American Institute for Cancer Research (AICR) υποστηρίζουν ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σας ροφήματα που έχουν αποδείξει ότι έχουν αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα ροφήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια διατροφή με άτομα με καρκίνο περιλαμβάνουν:

Καφείνη

Περιλαμβάνει μια πηγή αντιοξειδωτικών φυτοχημικών όπως:

 • τη θεοφυλλίνη
 • θεοβρωμίνη
 • χλωρογενικό οξύ (μια ισχυρή φαινόλη)
 • κινικό οξύ
 • καφεζόλη
 • kahweol

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο ηπατικού, ορθοκολικού, ενδομητρίου, στοματικού / φαρυγγικού και άλλων καρκίνων.

Δοσολογία: συστίνονται 1-2 ψημένοι καφέδες την ημέρα

Πράσινο, μαύρο και άσπρο τσάι

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως κατεχίνες, πολυφαινόλες, επιγαλοκατεχίνη (EGCG) και φλαβονόλες.

Η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο για καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος σύμφωνα με έρευνες.

Οι φλαβονόλες, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης, της καφεφερόλης και της μυικετίνης βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Δοσολογία: Συστίνονται όσα τσάγια θέλετε την ημέρα φτάνει να είναι από βότανα και χωρίς καφεΐνη.

Φρέσκοι Χυμοί λαχανικών

Ένας χυμός λαχανικών είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να βοηθήσετε στην αποτροπή χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.

Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν φρέσκους χυμούς φτιαγμένους με πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι ή λάχανο, καρότα, παντζάρι, ντομάτες, σέλινο, διάφορα βότανα και άλλα λαχανικά.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία συνδέονται με την ανασταλτική ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

Δοσολογία: Συστίνονται 2 χυμοί λαχανικών ημερησίως.

Φρέσκοι χυμοί φρούτων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε φρούτα επιθυμείτε όπως κεράσια, βατόμουρα, ρόδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μούρα acai.

Η κατανάλωση χυμών από σκούρα χρώματα φρούτων όπως τα μούρα είναι ένας ισχυρός τρόπος για να πάρετε περισσότερη ρεσβερατρόλη και ανθοκυανίνες στη διατροφή σας.

Αυτές έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι ένα άλλο παράδειγμα που περιέχει πολλά φυτοχημικά που βοηθούν στην άμυνα κατά του καρκίνου σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.

Το γκρέιφρουτ περιέχει ναρρενίνη και άλλα φλαβονοειδή, η λιμονίνη, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.

Ο χυμός ροδιού παρέχει πολυφαινόλες που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιπολλαπλασιαστικά, προ-αποπτωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, προσφέροντας προστασία κατά του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και άλλων καρκίνων.

Δοσολογία: Συστίνονται 2 χυμοί φρούτων την ημέρα.

Τσάι από βότανα

Υπάρχουν αρκετά βότανα είτε σε μορφή τσαγιού είτε εκχυλίσματος που έχουν αποδειχθεί σε διάφορες έρευνες ότι μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικές επιδράσεις σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Αυτά περιλαμβάνουν τζίντζερ, χαμομήλι, μέντα, πικραλίδα, θυμάρι, κουρκουμάς, πιπεριές τσίλι, σκόρδο και άλλα πολλά.

Ένα άρθρο που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Traditional and Complementary Medicine υποστηρίζει ότι τα βότανα είναι πλούσιες πηγές φυσικών βιοδραστικών ενώσεων όπως:

 • τα καροτενοειδή
 • φαινολικά οξέα
 • φλαβονοειδή
 • κουμαρίνες
 • αλκαλοειδή
 • τερπενοειδή

Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δοσολογία: Συστίνονται όσα τσάγια θέλετε την ημέρα φτάνει να είναι από βότανα και χωρίς καφεΐνη.

Κόκκινο κρασί

Περιέχει ενώσεις όπως είναι η ρεσβερατρόλη που υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη και άλλες φυτοχημικές ουσίες στα κόκκινα σταφύλια συμβάλλουν στη αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο European Journal of Cancer Prevention υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μη-Hodgkin λεμφώματος.

Δοσολογία: Συστίνονται 3-4 ποτήρια εβδομαδιαίως.

Διαβάστε επίσης: Το νευρικό σύστημα του εντέρου

Δείτε επίσης: 10 Foods You Must Eat to Avoid Cancer – Cancer Cell Killing Foods

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *