Μείγμα ξηρών καρπών που δυναμώνει το σπέρμα

Μείγμα ξηρών καρπών που δυναμώνει το σπέρμα

Ένα μείγμα τριών νόστιμων ξηρών καρπών αποδεικνύεται δραστικό όσον αφορά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Πολλοί παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής έχουν θεωρηθεί κατά καιρούς υπεύθυνοι για την εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος.

Η διατροφή αποτελεί έναν από αυτούς που εντοπίζονται περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν αναφέρει έναν άμεσο συσχετισμό μεταξύ αλλαγών της μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος και της ποιότητάς του.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αξιολογούν τις επιπτώσεις της διατροφής στις αλλαγές αυτές στη λειτουργία του DNA του σπέρματος.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Rovira i Virgili και της Utah αξιολόγησαν για πρώτη φορά την επίδραση της κατανάλωσης ενός μείγματος τριών ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια) για μικρό/μεσαίο χρονικό διάστημα στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος σε υγιείς ενήλικες που ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου διατροφή.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δοκιμής FERTINUTS.

Δημοσιεύθηκε το 2018 και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση του μείγματος των ξηρών καρπών για 14 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά:

  • τον αριθμό
  • βιωσιμότητα
  • την κινητικότητα
  • τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 71 υγιείς, μη καπνίζοντες νεαρούς συμμετέχοντες στη δοκιμή FERTINUTS.

Τα 24 άτομα θεωρούνται ομάδα ελέγχου και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Andrology.  

Όπως αναφέρεται, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεθυλίωση 36 γονιδιακών περιοχών ήταν σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της δοκιμής.

Μόνο στην ομάδα που κατανάλωνε το μείγμα ξηρών καρπών και ότι το 97,2% των περιοχών παρουσίαζαν υπερμεθυλίωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν τα πρώτα στοιχεία για το γεγονός ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στις διατροφές δυτικού τύπου,

επηρεάζει τη μεθυλίωση του DNA του σπέρματος σε ορισμένες περιοχές.

”Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες ευαίσθητες περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος που ανταποκρίνονται στη διατροφή,

και μπορούν να συντελέσουν σε αλλαγές στο σπέρμα και στην ικανότητα γονιμοποίησης», σχολιάζει σχετικά ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Albert Salas-Huetos”.

Οι ερευνητές καταλήγουν, τέλος, πως τα ευρήματα αναδεικνύουν δυνητικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωσή τους και σε άλλους πληθυσμούς.

Της ygeiamou.gr team

Διαβάστε επίσης: Ανδρική γονιμότητα και θρεπτικά συστατικά

Δείτε επίσης: WEIRED tips for male fertility: The BEST fertility foods and antioxidants

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *