Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών και συμβάλλει στην υγεία με πολλούς τρόπους.

Αποτελεί το κεντρικό άτομο στο μόριο της χλωροφύλλης, μίας σύνθετης χημικής ένωσης, η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στα φυτά και έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και επομένως στην επιβίωση των φυτών.

Αρκετά άτομα παγκόσμια έχουν έλλειψη σε μαγνήσιο λόγω του λανθασμένου τρόπου διατροφής, μειωμένης απορρόφησης στο έντερο, χρήση φαρμάκων, διαβήτης, εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Σύμφωνα με έρευνες, έλλειψη μαγνησίου παρατηρείται στο 2,5-15% του πληθυσμού!

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμηλό μαγνήσιο μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ άλλων ασθενειών.

Σε μια μετα- ανάλυση από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα ανέλυσαν οκτώ προοπτικές μελέτες που κάλυψαν 338.979 συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη μέση πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μείωση 11% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τη χαμηλότερη μέση πρόσληψη.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 50 mg ημερησίως σε μαγνήσιο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 7%.

Τα αποτελέσματα συνάδουν με προηγούμενη μετα-ανάλυση του Imperial College London και του Wageningen University που διαπίστωσε ότι για κάθε 100 mg αύξηση μαγνησίου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 13%.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 γνωστές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.

Πρόσφατη έρευνα από το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος αποκαλύπτει ότι 3.751 ανθρώπινες πρωτεΐνες έχουν θέσεις δέσμευσης για το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο:

  • στην ρύθμιση της ενέργειας του σώματος
  • τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος
  • στην υγεία των οστών ενώ θεωρείται ο φυσικός ανταγωνιστής ασβεστίου

Τα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι φανταζόμασταν.

Μερικά από τα οφέλη του μαγνησίου στο σώμα:

  • διατηρεί τον καρδιακό σας ρυθμό σταθερό
  • προάγει την κανονική αρτηριακή πίεση
  • βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών και των νεύρων
  • υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
  • ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος
  • διατηρεί τη μνήμη σας ισχυρή

Ποιες είναι οι πηγές του μαγνησίου;

Για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε μια επαρκή ημερήσια δόση μαγνησίου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως είναι:

τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, η μαύρη σοκολάτα, τα ψάρια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα όσπρια, η χλωρέλλα και σπιρουλίνα.  

Διαβάστε επίσης: Ο καφές ενισχύει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Δείτε επίσης: Top 10 Magnesium Rich Foods

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *