Φυσικοί τρόποι για καταπολέμηση του Λιπώδες ήπαρ

Φυσικοί τρόποι για καταπολέμηση του Λιπώδες ήπαρ

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και βοηθά στην αποθήκευση ενέργειας, στην πέψη των τροφών και στην αποβολή των τοξινών.

Ακριβώς όπως στο ανθρώπινο σώμα, το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, οδηγώντας σε λιπώδη ηπατική νόσο.

Το λιπώδες ήπαρ είναι η εναπόθεση μεγάλης ποσότητας λίπους στο συκώτι, και αυτό συμβαίνει όταν η διατροφή ενός ατόμου υπερβαίνει το μέγιστο όριο πρόσληψης σε λίπη,

που ο οργανισμός μπορεί να χειριστεί.

Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες. 

Οι ασθένειες του ήπατος θεωρούνται η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας μεταξύ όλων των πεπτικών διαταραχών στις ΗΠΑ, καθώς και η πέμπτη πιο κοινή αιτία θανάτου.

Οι λιπώδεις ασθένειες του ήπατος περιλαμβάνουν τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Αυτές οι δύο είναι οι πιο συχνές ηπατικές διαταραχές στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 10-46% μόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με συστηματικές ανασκοπήσεις, ο επιπολασμός της NAFLD στους ενήλικες είναι περίπου 25- 33%.

Η NAFLD παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος σε παιδιά και νέους στις βιομηχανικές χώρες, κυρίως λόγω παχυσαρκίας.

Αυτή η πάθηση του ήπατος μπορεί να εξελιχθεί σιωπηλά και να παραμείνει ασυμπτωματική, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί.

Η NAFLD είναι επίσης παρούσα σε περισσότερους από τους μισούς ενήλικες με διαβήτη τύπου ΙΙ και μεταβολικό σύνδρομο.

Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Τι προκαλεί λιπώδες ήπαρ;

Τα προστιθέμενα σάκχαρα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το λίπος στο ήπαρ.

Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται συνήθως σε καραμέλες, παγωτά και γλυκά ποτά, όπως αναψυκτικά και φρουτώδη ποτά.

Πρόσθετα σάκχαρα επίσης “κρύβονται” σε συσκευασμένες τροφές και ψημένα προϊόντα που παίρνετε απ’ έξω.

Η αποφυγή άλλων σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού, βοηθάει στην διατήρηση του λίπους στο συκώτι στο ελάχιστο.

Λιπώδες ήπαρ

Μερικές φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν τις πιο κάτω:

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ένας:

  • αντιφλεγμονώδης
  • αντιοξειδωτικός
  • αντιδιαβητικός
  • αντιυπερλιπιδαιμικός παράγοντας, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων.

Είναι η κύρια φυσική πολυφαινόλη που βρίσκεται στον κουρκουμά και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με κουρκουμίνη επηρέασε ευνοϊκά τους μεταβολικούς δείκτες σε ασθενείς με NAFLD.

Μια ξεχωριστή ανασκόπηση αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης κουρκουμίνης στα ηπατικά ένζυμα σε ασθενείς με NAFLD.

Η ομάδα βρήκε μια ευνοϊκή επίδραση με υψηλότερη δόση, προτείνοντας ότι πρέπει να γίνουν ‘’περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας με μεγάλη κλίμακα και υψηλότερη δόση’’.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά θεωρούνται πιθανή θεραπεία για NAFLD.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά είναι ανώτερα από το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με NAFLD και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως συμπληρωματική θεραπεία.

Σε συνδυασμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα ζωντανό μείγμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών που λαμβάνεται καθημερινά για οκτώ εβδομάδες από ασθενείς με NAFLD:

  • μείωσε το λίπος του ήπατος
  • βελτίωσε τα λιπίδια του ορού και το μεταβολικό προφίλ
  • έχει μειώσει τη συστηματική φλεγμονή
  • μείωση δυσλιπιδαιμίας που συνδέεται με NAFLD

Φιλικά βακτήρια ή Προβιοτικά για εντερική φροντίδα

Καφές

Η φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και σε άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο καφές, με το ισχυρό αντιοξειδωτικό του προφίλ, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των φλεγμονωδών καταστάσεων που κρύβονται πίσω από το NAFLD.

Μια μελέτη για το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ έδειξε ότι το συμπλήρωμα αποδυνάμωσε έναν κυκλοφορούντα φλεγμονώδη μεσολαβητή,

ο οποίος συνδέεται με χαμηλότερη συστηματική φλεγμονή.

Σε Κορεάτες άνδρες, η αύξηση της πρόσληψης καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερη συχνότητα λιπώδους ήπατος, υποδηλώνοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να προστατεύει το ήπαρ.

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από 91.436 άνδρες και γυναίκες, με μέση περίοδο παρακολούθησης 2,8 ετών.

Μεταξύ των ζωικών μοντέλων, ο καφές απέτρεψε:

τη λιπώδη νόσο του ήπατος που προκαλείται από μια ανθυγιεινή διατροφή μέσω της τροποποίησης των οδών του εντέρου και του ήπατος.

Ο καφές ενισχύει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Σιλυμαρίνη

Η σιλυμαρίνη είναι ένα ενεργό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, ενός αρχαίου φαρμακευτικού φυτού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ηπατικών ασθενειών εδώ και αιώνες.

Έχει βρεθεί σε μελέτες ότι μειώνει αποτελεσματικά τους δείκτες της νόσου σε ασθενείς με NAFLD, υπερβαίνοντας ακόμη και τα οφέλη φαρμάκων όπως η μετφορμίνη.

Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που περιελάβανε 99 άτομα, η σιλυμαρίνη (700 χιλιοστόγραμμα χορηγούμενη τρεις φορές την ημέρα για 48 εβδομάδες):

φάνηκε να μειώνει την ηπατική ίνωση, δικαιολογώντας την επιβεβαίωση σε μια μεγαλύτερη δοκιμή.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ασφαλές και καλά ανεκτή μεταξύ των ασθενών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Γαϊδουράγκαθο ή Σίλυβο και τα οφέλη του για την Υγεία

Βιταμίνες Δ και E

Η βιταμίνη Δ, που λαμβάνεται απευθείας από τον ήλιο ή μέσω συμπληρωμάτων,

μπορεί να είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή για τη NAFLD λόγω των ευαισθητοποιητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Δ βελτίωσε σημαντικά:

τις μεταβολικές, χημικές και φλεγμονώδεις παραμέτρους σε ασθενείς με NAFLD, που αξίζει να αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματική θεραπεία.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ συσχετίστηκαν με την παρουσία λιπώδους ηπατικής νόσου ανεξάρτητα από το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται επίσης συχνά για τη θεραπεία της NAFLD και της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

Σε μια ανάλυση πέντε μελετών, η βιταμίνη Ε βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία του ήπατος και τις ιστολογικές αλλαγές σε ασθενείς με NAFLD/NASH.

Βραχυπρόθεσμα, βρέθηκε ότι ενισχύει σημαντικά τα μη φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων σε ασθενείς με NAFLD με μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης: Κουρκούμη η Μάκρα ή Κουρκουμάς και χρήσεις του για την Υγεία

Δείτε επίσης: 4 BEST FOODS THAT HELP FATTY LIVER DISEASE