Λεβάντα για κάθε πόνο, ακόμη και της καρδιάς

Λεβάντα για κάθε πόνο, ακόμη και της καρδιάς

Η λεβάντα (Lavandula angustifolia) είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae).

Γνωστή με την ονομασία λαβαντούλα η στενόφυλλη ή καλογερόχορτο, η λεβάντα είναι ένας θάμνος, μονοετής με ύψος που φτάνει το ένα μέτρο και φύλλα ανοικτού πράσινου χρώματος.

Το όνομα της λεβάντας ‘’lavender’’ προέρχεται από την λατινική λέξη ‘’lavare’’ που σημαίνει πλένω, καθαρίζω.

Τα ευωδιαστά άνθη της εμφανίζονται σε μακριά στάχυα και τα χρησιμοποιούμενη μέρη της είναι οι ανθισμένες ταξιανθίες της νωπές ή αποξηραμένες και φυσικά το αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

Ολόκληρο το φυτό της λεβάντας αναδίδει μια πολύ όμορφη χαρακτηριστική μυρωδιά, λόγω του πτητικού αιθέριου ελαίου που περιέχει.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας την κατέταξαν ανάμεσα στα 20 σημαντικότερα βότανα παγκοσμίως και δίκαια την χαρακτηρίζουν ‘’μωβ χρυσάφι’’.

Δραστικές ουσίες Λεβάντας

Περιέχει αιθέριο έλαιο, βουτυρικοί και βαλεριανικοί αιθέρες της Λιναλλύλης και Γερανύλης, γερανιόλη, κινόλη, λιναλόλη, κινεόλη, D – Μπορνεόλη, λινολίνη, L- πινένιο, καρυοφυλλίνη, κουμαρίνη, ταννίνη.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα άνθη της λεβάντας χρησιμοποιείται στη:

 • αρωματοποιία
 • τη θεραπεία νευρασθενειών
 • έχει αντισηπτικές ιδιότητες
 • είναι αντιβακτηριακό
 • για την επούλωση τραυμάτων
Lavandula angustifolia

Ιστορία Λεβάντας

Οι αρχαίοι Λιβύοι και Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους.

Άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Άραβες χρησιμποιούσαν την λεβάντα στην ταρίχευση, στα καλλυντικά προιόντα, αιθέρια έλαια μασάζ και αλοιφές αλλά και για γιατρικά της εποχής.

Οι Ρωμαίοι έβαζαν αιθέριο έλαιο λεβάντας στα μαλλιά τους για να διώχνουν τις ψείρες και τοποθετούσαν τα άνθη λεβάντας στα σκαλίσματα των κρεβατιών τους για να απομακρύνουν τους κοριούς.

Ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός αναφέρουν τις ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας.

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος.

Επίσης ανακάλυψαν ότι όταν συνέθλιβαν και έκαιγαν τα άνθη της λεβάντας, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός.  

Οι Χριστιανοί πίστευαν πως αν γεμίσουν τις κλειδαρότρυπες με λεβάντα θα κρατήσουν έξω από το σπίτι τα φαντάσματα ή κάθε κακή ενέργεια.

Η λεβάντα εμπνέει τα ζευγάρια, ενώ πολλές νύφες προτιμούν τη λεβάντα για το στολισμό του γάμου τους.

Από την αρχαιότητα υπάρχουν ιστορίες και μύθοι που δείχνουν τη σχέση του έρωτα και της λεβάντας.

Μια ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης λέει ότι η Ιουδήθ, κόρη του άρχοντα της εβραϊκής πόλης Βεθούλης, έσωσε την πατρίδα της από την πολιορκία των Ασσυρίων, αποπλανώντας και σκοτώνοντας τον Ολοφέρνη, αρχηγό των εχθρικών στρατευμάτων.

Η κοπέλα «μάγεψε» το στρατηλάτη, έχοντας αρωματιστεί με άρωμα λεβάντας. Τον συνάντησε και στη συνέχεια τον σκότωσε για να σώσει την πατρίδα της.

Το έγχυμα και το αφέψημα των ανθών της λεβάντας χρησιμοποιείται σε:

 • πονοκεφάλους
 • πονόδοντους
 • άγχος και ένταση
 • νευραλγίες
 • ταχυκαρδία
 • ημικρανία
 • αυπνία
 • ζαλάδες
 • νευρικές κολίτιδες και κολικούς του στόμαχού και των εντέρων
 • δυσπεψία και μετεωρισμό

Οφέλη της λεβάντας για την υγεία

Αντιοξειδωτική Προστασία

Οι ελεύθερες ρίζες, όπως οι τοξίνες, οι χημικές ουσίες και περιβαλλοντικοί ρύποι είναι αναμφισβήτητα ο πιο επικίνδυνος και πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για κάθε ασθένεια που επηρεάζει τα άτομα καθημερινά.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη συμφόρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και μπορούν να προκαλέσουν απίστευτη βλάβη στο σώμα σας.

Η φυσική απάντηση του σώματος στις βλάβες που οφείλονται από τις ελεύθερες ρίζες είναι η δημιουργία αντιοξειδωτικών ενζύμων,

ειδικά η γλουταθειόνη, η καταλάση και η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) – που εμποδίζουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες να δημιουργήσουν βλάβες στο σώμα.

Δυστυχώς, το σώμα μπορεί πραγματικά να έχει έλλειψη αντιοξειδωτικών αν το φορτίο των ελεύθερων ριζών είναι αρκετά μεγάλο λόγω των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και της υψηλής έκθεσης σε τοξίνες.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί για την πρόληψη και την αναστροφή των ασθενειών.

Μια μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Phytomedicine διαπίστωσε ότι το έλαιο λεβάντας μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των ισχυρότερων αντιοξειδωτικών του σώματος – γλουταθειόνη, καταλάση και SOD.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η λεβάντα έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην πρόληψη ή την αναστροφή του οξειδωτικού στρες.

Φυσική θεραπεία για τον διαβήτη

Το 2014, επιστήμονες από την Τυνησία ξεκίνησαν να ολοκληρώσουν ένα συναρπαστικό πείραμα:

να δοκιμάσουν τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στο σάκχαρο του αίματος για να διαπιστώσουν αν μπορεί να βοηθήσει στην φυσική αντιστροφή του διαβήτη.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το εκχύλισμα λεβάντας που χρησιμοποιήθηκε έχει προστατευτικές δράσεις στα συμπτώματα του διαβήτη όπως τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 • Αυξημένη γλυκόζη αίματος (χαρακτηριστικό του διαβήτη)
 • Μεταβολικές διαταραχές (κυρίως μεταβολισμός λίπους)
 • Αύξηση σωματικού βάρους
 • Εξάντληση του αντιοξειδωτικού του ήπατος και των νεφρών
 • Δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών
 • Λιποπεροξείδωση του ήπατος και των νεφρών (όταν οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» τα απαραίτητα μόρια λίπους από τις κυτταρικές μεμβράνες)

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η πλήρης ικανότητα του ελαίου λεβάντας για την πρόληψη ή την αντιστροφή του διαβήτη,

τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ελπιδοφόρα και υποδεικνύουν τις θεραπευτικές δυνατότητες της λεβάντας.

Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες

Παραδοσιακά, η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως ημικρανίες, άγχος και κατάθλιψη.

Μια έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Psychiatry in Clinical Practice διαπίστωσε ότι:

η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, τις διαταραχές του ύπνου και την κατάθλιψη.

Μια άλλη έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Neuropsychopharmacology αποκάλυψε ότι το Silexan (αλλιώς γνωστό ως παρασκεύασμα ελαίου λεβάντας) ήταν πιο αποτελεσματικό κατά της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) από τα ψευδοφάρμακα και τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική παροξετίνη.

Το έλαιο λεβάντας έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της διαταραχής μεταυτραυματικού στρες.

Για να απαλλαγείτε από το άγχος και να βελτιώσετε τον ύπνο σας μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα μπολ με νερό λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας δίπλα σας στο δωμάτιο σας ή να κάνετε ελαφρύ μασάζ στο μέτωπο και τους κροτάφους.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα νευρολογικά οφέλη του αιθέριου ελαίου λεβάντας δεν σταματούν την ικανότητά του να θεραπεύει την κατάθλιψη και να αυξάνει τη διάθεση.

Οι έρευνες αναφέρουν ότι το έλαιο λεβάντας χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ!

Μελέτες που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να βοηθήσει:

 • στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες του εγκεφάλου
 • τη βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecules υποστήριξε ότι το έλαιο λεβάντας είναι μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για νευρολογικές δυσλειτουργίες όπως το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νευροπροστατευτική δράση της λεβάντας οφείλεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Θεραπεύει εγκαύματα και κοψίματα

Ευρέως γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, εδώ και αιώνες το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται για την πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων και την καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιακών διαταραχών.

Στην πραγματικότητα, έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 100 μελέτες που αποδεικνύουν αυτό το πλεονέκτημα της λεβάντας.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το έλαιο λεβάντας:

 • επιταχύνει την επούλωση εγκαυμάτων
 • κοψίματα, γρατζουνιών και πληγών και ένα μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στις αντιμικροβιακές του ενώσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αξιολόγησε πώς ενισχύεται η αντιμικροβιακή ικανότητα της λεβάντας όταν αναμειγνύεται με άλλα αιθέρια έλαια, όπως το γαρύφαλλο, η κανέλα και το έλαιο τεϊόδεντρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναλογία 1:1 αυτών των ελαίων βρέθηκε ότι είναι η πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του μύκητα Candida albicans και του Staphylococcus aureus.

Αυτά τα δύο είναι πολύ συχνές αιτίες πολλών μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων που οδηγούν σε πνευμονία και δερματικούς μύκητες.

Προωθεί υγιές δέρμα και μαλλιά

Πιθανότατα λόγω των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών χαρακτηριστικών του, το αιθέριο έλαιο λεβάντας αναμυγμένο με ένα άλλο έλαιο όπως καρύδας, έλαιο σταφυλιού έχει αρκετά οφέλη για το δέρμα σας όπως:

 • Aκμή
 • Πανάδες
 • Μείωση μαύρων στιγμάτων

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο λεβάντας, μαζί με άλλα αιθέρια έλαια όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και κέδρο, μπορούν να:

βελτιώσουν σημαντικά την αλωπεκία και την τριχόπτωση όταν κάνετε καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους

Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για πονοκεφάλους γιατί προκαλεί χαλάρωση και ανακουφίζει από την ένταση.

Το έλαιο λεβάντας λειτουργεί ως ηρεμιστικό, αντί-αγχολυτικό, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of European Neurology,

τα άτομα που είχαν έντονους πονοκεφάλους ή ημικρανίες είχαν σημαντική μείωση του πόνου όταν εισέπνεαν έλαιο λεβάντας για 15 λεπτά.

Η διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας επεξεργασίας ελαίου λεβάντας ήταν στατιστικά σημαντική.

Βελτιώνει τον ύπνο και την αϋπνία

Λόγω των καταπραϋντικών και ηρεμιστικών ιδιοτήτων του, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του ύπνου και τη θεραπεία της αϋπνίας.

Έρευνες αναφέρουν ότι η εισπνοή λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι:

 • μειώνει τις διαταραχές του ύπνου
 • βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου
 • καταπολεμά την αϋπνία
 • βελτιώνει τη συνολική ευημερία

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηρεμιστικά φάρμακα, η λεβάντα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, αντιθέτως προάγει τη γενική ψυχική και σωματική υγεία.

Το αφέψημα της λεβάντας χρησιμοποιείται για βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, το έλαιο της λεβάντας μπορεί να τρίψετε 3-5 σταγόνες απευθείας στο λαιμό, το στήθος και τους κροτάφους σας.

Ανακούφιση πόνου

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το έλαιο λεβάντας βοηθά ως φυσικό παυσίπονο.

Ένα απαλό τρίψιμο του ελαίου λεβάντας στην περιοχή του πόνου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και την ένταση του,

βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών καταστάσεων υγείας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Complementary Therapies in Medicine υποδεικνύει ότι:

η τοπική εφαρμογή ελαίου λεβάντας μειώνει τις μέτριες εντάσεις πόνου κατά την εισαγωγή βελόνων αιμοκάθαρσης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η λεβάντα μπορεί να είναι μια επιλογή για τη μείωση του πόνου από την εισαγωγή βελόνων αιμοκάθαρσης, η οποία προκαλεί συνεχή φόβο και άγχος σε πολλούς ασθενείς με αιμοκάθαρση.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι:

ένας συνδυασμός αιθέριων ελαίων λεβάντας, μαντζουράνας, μέντας και μαύρου πιπεριού βελτίωσε τον πόνο στον αυχένα όταν εφαρμόζεται καθημερινά στην πληγείσα περιοχή.

Συμπληρωματική θεραπεία καρκίνου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines υποστήριξε ότι η αρωματοθεραπεία, ιδιαίτερα η χρήση ελαίου λεβάντας,

βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν το άγχος, τη ναυτία, τον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη.

Επειδή το έλαιο λεβάντας λειτουργεί για:

 • την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • ενίσχυση της διάθεσης
 • τη βελτίωση του ύπνου
 • καταπολέμηση του στρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας.

Το μασάζ με λάδι λεβάντας στο πίσω μέρος του λαιμού, του στήθους, των καρπών και των κροτάφων μπορεί να προκαλέσει χαλαρωτικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Θύμος ο κοινός ή θυμάρι και τα οφέλη του για την υγεία

Δείτε επίσης: 7 Health Benefits Of Lavender

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *