Άλλιον το κοινό ή κρεμμύδι ή κρόμμυον και τα οφέλη του για την Υγεία

Άλλιον το κοινό ή κρεμμύδι ή κρόμμυον και τα οφέλη του για την Υγεία

Κρεμμύδι ή κρόμμυον και τα οφέλη του

Όταν καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι, μας φέρνει δάκρυα στα μάτια αλλά είτε φρέσκο, είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι διαφορετικά είδη κρεμμυδιών έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως ως πηγή διαφόρων θεραπειών και τροφίμων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι η διατροφή από κρεμμύδια είχε ευεργετική επίδραση στη θεραπεία ασθενειών αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Έτσι το κρεμμύδι θεωρείται ως μέρος μιας θεραπευτικής διατροφής.

Τα κρεμμύδια (Allium cepa L.) είναι μέλος της οικογένειας των Λειριοειδή, η οποία περιλαμβάνει τα πράσα και τα σκόρδα.

Η οικογένεια των Λειριοειδών περιέχει θεραπευτικά έλαια που συγκρατούν τις ενώσεις θείου (σουλφοξείδια κυστεΐνης) και είναι υπεύθυνα για τη μυρωδιά και τη γεύση τους.

Το κρεμμύδι θεωρείται λαχανικό;

Σύμφωνα με το University of California Department of Plant Sciences, ένα λαχανικό είναι οποιοδήποτε βρώσιμο τμήμα ενός φυτού.

Τα λαχανικά ομαδοποιούνται συνήθως ανάλογα με το τμήμα του φυτού που τρώγεται, όπως τα φύλλα του ή οι ρίζες.

Στην περίπτωση του κρεμμυδιού, ο βολβός τρώγεται, καθιστώντας το λαχανικό.

Ποιες είναι οι ποικιλίες κρεμμυδιών;  

 • Λευκά, κίτρινα και κόκκινα κρεμμύδια
 • Φρέσκα κρεμμυδάκια
 • Κρεμμύδια Pearl
 • Ισπανικά κρεμμύδια
 • Κρεμμύδια Vidalia
 • Πράσα
 • Βολβοί φαγώσιμοι

Ποιο είδος κρεμμυδιού είναι πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με έρευνες, το κίτρινο κρεμμύδι περιέχει κουρκσετίνη και ενώσεις θείου που το καθιστούν μια υγιεινή επιλογή.

Τα κόκκινα ή μοβ κρεμμύδια είναι υψηλότερα σε άλλα προστατευτικά αντιοξειδωτικά (όπως υποδεικνύεται από το χρώμα τους).

Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι όλα τα κρεμμύδια είναι ευεργετικά με τους δικούς τους τρόπους, ιδιαίτερα λόγω των ενώσεων που περιέχουν θείο.

Ποια είναι η διατροφική αξία του κρεμμυδιού;

Τα κρεμμύδια περιέχουν μια μεγάλη ποικιλιά από αλλύλια σουλφίδια καθώς και 4 κύρια διαλλύδια, DMS (διαλλύδιο μονοσουλφίδιο), DDS (διαλλύδιο δισουλφίδιο), DTS (διαλλύδιο τρισουλφίδιο), και DTTS (διαλλύδιο τετρασουλφίδιο).

Επίσης περιέχουν και μια ποικιλία σουλφοξείδια, συμπεριλαμβανομένων S-μεθυλ-L-κυστείνη σουλφοξείδιο (MCSO), S-(1-προπενυλ)-L-κυστείνη σουλφοξείδιο, και S-προπυλο-L-κυστείνη σουλφοξείδιο.

Τα κρεμμύδια αποτελούν εξαίρετη πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων και των φλαβονοειδών πολυφαινολών. Ανάμεσα στην κατηγορία των φλαβονοειδών, τα κρεμμύδια έχουν εξαίρετη θέση ως πηγή κουερσετίνης (κερκετίνης).

Τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Επίσης τα κρεμμύδια περιέχουν μικρές ποσότητες:

 • βιταμίνης Α
 • νιασίνης
 • παντοθενικού οξέος
 • χολίνης
 • βεταΐνης
 • ασβεστίου
 • σιδήρου
 • μαγνησίου
 • ψευδαργύρου
 • χαλκού
 • σεληνίου

Όσο πιο ισχυρή είναι η μυρωδιά και η γεύση ενός κρεμμυδιού, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει.

Ποια είναι τα οφέλη του κρεμμυδιού για την υγεία;

Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες το κρεμμύδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του στόματος μέσω της πλούσιας παροχής αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων.

Οι ενώσεις θείου στο κρεμμύδι έχουν βρεθεί σε μελέτες για την πρόληψη της ανάπτυξης όγκων και της ανάπτυξης καρκίνου προστατεύοντας τα κύτταρα από τη μετάλλαξη και προκαλώντας απόπτωση.

Φαίνονται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι καρκίνων που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σωλήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Τουλάχιστον 25 διαφορετικές φλαβονοειδείς ενώσεις έχουν ταυτοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες κρεμμυδιών.

Μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της κουερσετίνης περιλαμβάνουν μείωση των επιδράσεων των ισταμινών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, η κουερσετίνη θεωρείται αντιισταμινικό φυτοθρεπτικό συστατικό που απαντάται συχνά σε αλλεργιογόνα προϊόντα.

Οι ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα κόκκινα μούρα, είναι υπεύθυνες για το βαθύ χρώμα τους στα κόκκινα κρεμμύδια και έχουν συνδεθεί με αντικαρκινικές και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι μια άλλη μορφή φλαβονοειδών του κρεμμυδιού είναι το σουλφοξείδιο αλκενυλ κυστεΐνης (ACSO), μια ένωση θείου που έχει αναφερθεί ότι έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων:

 • των αντι-καρκινογόνων ιδιοτήτων
 • της δράσης κατά των αιμοπεταλίων
 • της αντιθρομβωτικής δραστηριότητας
 • των αντί-ασθματικών και αντιβιοτικών αποτελεσμάτων

Καρδιοπροστατευτικές Ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνες η κερσετίνη που περιέχουν τα κρεμμύδια έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ενήλικες.

Επίσης μπορούν να προστατεύσουν από την ψηλή LDL χοληστερόλη μέσω του περιορισμού της δραστηριότητας των επιβλαβών ελευθέρων ριζών μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα

Τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να ενισχύσει την πυκνότητα των οστών.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι ένας πιθανός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για τα οφέλη της αύξησης της οστικής πυκνότητας είναι οι ουσίες GPCS (σουλφοξείδια γάμμα-L-γλουταμυλο-trans-S-1-προπενυλο-L-κυστεΐνη).

Αυτές με τη σειρά τους βοηθούν στην αναστολή της διάσπασης των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αντιστροφή της οστεοπενίας ή της απώλειας οστού που προκαλείται από κορτικοστεροειδή.

Διαχείριση Διαβήτη

Το κρεμμύδι αποτελεί καλή πηγή χρωμίου και σύμφωνα με έρευνες το χρώμιο έχει τη δυνατότητα:

 • να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας
 • βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη αίματος
 • μειώνει την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
 • αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα

Μια μετα – ανάλυση που έγινε στο Plant Resources Research Institute στην Κορέα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Η πρόσληψη κρεμμυδιού μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο πλάσμα και του σωματικού βάρους.

Μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και άσθματος

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδη τροφή και μια από τις καλύτερες επιλογές λαχανικών αν πάσχετε από επώδυνες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή το άσθμα.

Σύμφωνα με το National Arthritis Foundation, η κουερσετίνη που βρίσκεται στα κρεμμύδια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα.

Με τη σειρά της βοηθά στην αναστολή των λευκοτριενίων, των προσταγλανδινών και των ισταμινών που προκαλούν φλεγμονή που επιδεινώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Προστατεύει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Την επόμενη φορά που θα πάσχετε από κρυολόγημα ή αναπνευστική ασθένεια, δοκιμάστε να καταναλώσετε περισσότερα κρεμμύδια ως έναν φυσικό τρόπο για να νικήσετε αυτό το κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κρεμμύδι περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να:

 • αυξήσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού
 • να καταπολεμήσουν την φλεγμονή
 • μειώσουν τη βλέννα στις ρινικές διόδους, τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα  

Διαβάστε επίσης: Πόμελο ή Φράπα και τα οφέλη του για την υγεία

Δείτε επίσης: 10 Health Benefits of Onion

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *