Ιερός Βασιλικός, ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Ιερός Βασιλικός, ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Ο ιερός βασιλικός (Ocimum sanctum) γνωστός και ως tulsi, είναι γνωστός για τη θεραπευτική του δύναμη όταν πρόκειται για τη διατήρηση της ομοιόστασης και την καταπολέμηση των επιπτώσεων του στρες.

Το φυτό Tulsi έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια στην αρχαία Ινδία.

Θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ένα ‘’προσαρμοστικό’’ και φαρμακευτικό, ιερό βότανο στην ιατρική της Αγιουρβέδα.

Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα λόγω των αντιαγχωτικών αποτελεσμάτων του,

που προάγουν την ισορροπία σε ολόκληρο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, του αναπαραγωγικού, του κεντρικού νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος).

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του ιερού βασιλικού περιλαμβάνουν:

 • τη φυσική μείωση του άγχους και της κόπωσης/δυσλειτουργίας των επινεφριδίων
 • μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από υποθυρεοειδισμό, μη ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα, ακμή

Στον σύγχρονο κόσμο, ο ιερός βασιλικός είναι ένα ‘’βότανο για όλους τους λόγους’’ για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει το φυσικό, χημικό, μεταβολικό και ψυχολογικό στρες μέσω μιας σειράς φαρμακολογικών δράσεων.

Είναι μέρος της οικογένειας Lamiaceae, το Ocimum sanctum πιστεύεται ότι προέρχεται από τη βόρεια κεντρική Ινδία και σήμερα αναπτύσσεται στις ανατολικές τροπικές περιοχές.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές χρήσεις του Ιερού βασιλικού για την υγεία.

Υποστήριξη Στοματικής Υγείας

Το Tulsi μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια στο στόμα σας που μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντικά προβλήματα, όπως κοιλότητες, πλάκα, πέτρα και κακή αναπνοή.

Χρησιμεύει ως φυσικό αποσμητικό και καθαριστικό στόματος, επειδή οι ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα υποστηρίζουν ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα,

μεταξύ άλλων σκοτώνοντας βακτήρια και μικρόβια που κρύβονται στο στόμα σας.

 Η χρήση ενός φυτικού στοματικού διαλύματος που περιέχει εκχύλισμα φύλλων βασιλικού δύο φορές την ημέρα φαίνεται να βοηθά στη μείωση της πλάκας και του κινδύνου ανάπτυξης ουλίτιδας.

Το Tulsi μπορεί επίσης να μειώσει τα έλκη στο στόμα και μελέτες in vitro δείχνουν ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του στόματος.

Για φυσική οδοντική φροντίδα, δοκιμάστε να προσθέσετε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο Tulsi στην οδοντόκρεμα σας ή να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι Tulsi κάθε μέρα.

Η χλωρεξιδίνη είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που παραμένει το συμβατικό πρότυπο για την αντιμετώπιση των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα.

Επίσης, συχνά συνταγογραφείται ως αντιμικροβιακό στοματικό πλύσιμο για την αρχή της νόσου των ούλων, βοηθώντας στην πρόληψη της ουλίτιδας.

Αυτό το φάρμακο, ωστόσο, δεν είναι χωρίς παρενέργειες, όπως μεγαλύτερη πιθανότητα λεκέδων των δοντιών και αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης με παρατεταμένη χρήση.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη αναγνώριση ότι η χρήση σκληρών αντιμικροβιακών στο στόμα σας αλλάζει αρνητικά το στοματικό σας μικροβίωμα.

Ο ιερός βασιλικός θεωρείται μια φυσική εναλλακτική λύση στο χημικό στοματικό διάλυμα.

Μια διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή όρισε τυχαία 60 ασθενείς σε τρεις ομάδες:

 • αυτούς που χρησιμοποίησαν ιερό βασιλικό,
 • μια άλλη που χρησιμοποιούσε αλόη βέρα
 • και η τρίτη χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης

Όλα τα άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία και τους ζητήθηκε να ξεπλύνουν με το στοματικό διάλυμα που τους είχε οριστεί δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιερός βασιλικός ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τη χλωρεξιδίνη στη:

 • μείωση της πλάκας
 • της ουλίτιδας
 • αιμορραγίας σε διαστήματα 30 ημερών

Καταπολέμηση του στρες και του άγχους

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το tulsi δρα ως προσαρμογόνο αντιμετωπίζοντας το φυσικό, χημικό, μεταβολικό και ψυχολογικό στρες μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού φαρμακολογικών δράσεων.

Ο συνδυασμός φαρμακολογικών δράσεων περιλαμβάνει φαινολικές ενώσεις όπως

 • ευγενόλη
 • κιρσιλινόλη
 • ισοθυμουσίνη
 • ισοθυμονίνη
 • ροσμαρινικό οξύ
 • ψευδάργυρο

Μία από τις πιο καλά ερευνημένες ικανότητες αυτού του βοτάνου είναι να διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών σε ισορροπία φυσικά και να βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.

Μια ξεχωριστή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιερός βασιλικός ήταν αποτελεσματικός στη διαχείριση των επιπτώσεων του στρες,

αναστέλλοντας την απελευθέρωση κορτιζόλης και άλλες διεργασίες που προκαλούν στρες στο σώμα.

Αυτές οι ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες του ιερού βασιλικού κρίθηκαν συγκρίσιμες με τη διαζεπάμη καθώς και με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Μελέτες σε ζώα αποκάλυψαν περαιτέρω τη μνήμη και τη γνωστική ενίσχυση, παράλληλα με την προστασία της μνήμης κατά τη γήρανση.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine υποστηρίζει ότι το Tulsi,

έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά το μεταβολικό στρες μέσω της ομαλοποίησης της γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων και του ψυχολογικού στρες,

μέσω θετικών επιδράσεων στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και μέσω των αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ιερός βασιλικός περιέχει τρεις φυτοχημικές ενώσεις που βοηθούν στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων.

Οι δύο πρώτες, οι οκιμυμοσίδες Α και Β, έχουν αναγνωριστεί ως ενώσεις κατά του στρες και μπορεί να μειώσουν την κορτικοστερόνη του αίματος (άλλη ορμόνη του στρες),

και να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Alternative & Complementary Therapies,

το τρίτο, το 4-αλλυλ-1-Ο-βήτα-D-γλυκοπυρανοσυλ-2-υδροξυβενζόλιο, μπορεί επίσης να μειώσει τις παραμέτρους του στρες σε εργαστηριακές μελέτες.

Αντιδιαβητική Δράση

Τα οφέλη του ιερού βασιλικού φαίνεται να περιλαμβάνουν την ικανότητα ελέγχου των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα,

όπως αποδεικνύεται από διάφορα πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα, καθώς και από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προ διαβήτη ή διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο ιερός βασιλικός μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός κατά της αύξησης βάρους, της υπερινσουλιναιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της υψηλής χοληστερόλης.

Έρευνες αναφέρουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί να μειώσει τα:

 • επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας
 • τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα (μετά το γεύμα)
 • επίπεδα σακχάρου στα ούρα και στα μέσα ολικής χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας.

Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το βότανο μπορεί να συνταγογραφηθεί ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή ήπιο έως μέτριο μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2020 έδειξαν ότι το ενεργό ακατέργαστο εκχύλισμα των φύλλων του ιερού βασιλικού και τα ενεργά κλάσματά του,

δηλαδή ο οξικός αιθυλεστέρας/βουτανόλη, θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικά αποτελέσματα μείωσης της γλυκόζης λόγω της παρουσίας πολυφαινολών.

 Βοηθά στη βελτίωση των αναπνευστικών διαταραχών

Τα οφέλη του ιερού βασιλικού περιέχουν ενώσεις όπως το καμφένιο, η ευγενόλη και κινεόλη, που βοηθούν στην ανακούφιση από τη συμφόρηση και άλλα συμπτώματα αναπνευστικών διαταραχών.

Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό το βότανο έχει εντυπωσιακές αντιασθματικές ικανότητες και μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή,

γι’ αυτό και είναι ένα ευρέως συνιστώμενο βότανο για αναπνευστικά προβλήματα στην ιατρική της Αγιουρβέδα.

Δοσολογία

Οι συστάσεις δοσολογίας του ιερού βασιλικού Tulsi εξαρτώνται από τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το φυτό και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι άτομα που λαμβάνουν χαμηλές δόσεις μεταξύ 200 και 600 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος ιερού βασιλικού κάθε μέρα,

μπορεί να παρουσιάσουν βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως άγχος, πόνος, δυσπεψία.

Ωστόσο, συνήθως συνιστώνται υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία επίμονων συμπτωμάτων, όπως 600 έως 2.200 mg/ημέρα, χωρισμένες σε πολλές δόσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Ινδικό φραγκοστάφυλο ή amla και τα οφέλη του για την υγεία

Δείτε επίσης: Health benefits of Tulsi | Holi Basil Benefits | Spiritual Videos