Υπερικόν το διάτρητον ή Βαλσαμόχορτο και τα οφέλη του για την υγεία

Υπερικόν το διάτρητον ή Βαλσαμόχορτο και τα οφέλη του για την υγεία

Βαλσαμόχορτο ή υπέρικον το διάτρητον ή σπαθόχορτο

Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο, είναι ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Υπερικίδων (Hypericum).

Είναι ένα φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μικρό ποώδες πολυετές φυτό, που φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Βόρεια Αφρική και αλλού, με χρυσοκίτρινα άνθη.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του φυτού καθώς και οι ανθισμένες κορυφές του, ενώ το φρέσκο φυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο.

Τα φύλλα του είναι μικρά, ωοειδή, ωχροπράσινα και φέρουν σκούρα στίγματα στις άκρες.

Τα άνθη του συγκεντρώνονται στην κορυφή των βλαστών. Έχουν 5 μεγάλα πέταλα με έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Ποια είναι τα ενεργά συστατικά του;

Το υπέρικον περιέχει:

 • τανίνη
 • φλαβονοειδή
 • κόκκινη χρωστική ουσία (υπερικίνη)
 • ρητίνη
 • πτητικά έλαια και γλυκοσίδες
 • υπερφορίνη
 • κατεχίνες
 • επικατεχίνη
 • κερκετίνη
 • ρουτίνη
 • φαινολικά οξέα
 • ανθρακινόνες
 • καρβοξυλικά οξέα
 • κουμαρίνη
 • καροτενοειδή

Ιστορία σπαθόχορτου

Η παράδοση λέει ότι το όνομά του από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων εξ ’ου και η ονομασία του σπαθόχορτο.

Την εποχή των Δρυιδών, το σπαθόχορτο (υπερικό) θεωρούνταν τόσο ευλογημένο φυτό, που αρκούσε μόνο το άρωμά του για να εκδιώξει τα δαιμονικά πνεύματα.

Κατά τον 13ο αιώνα οι χειρουργοί του Μονπελιέ, θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα όμοιο του.

Τις πολύτιμες ιδιότητες του γνώριζαν επίσης και οι Πέρσες και οι Άραβες.

Ο όρος “Υπερικό” αναφέρεται από τον Ευρύφωνα τον Κνίδιο, ο οποίος ήταν γιατρός το 288 π.Χ.

Το υπέρικο ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα.

Τόσο ο Γαληνός όσο και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό.

Σε παλαιά βοτανολόγια αναφέρεται ως tutsan (Hypericum androsaemum – Υπερικόν το ούλον), από τη γαλλική λέξη toutsain ή πανάκεια που τότε χρησιμοποιούταν για κακώσεις και φλεγμονές.

Πιθανότατα, σύμφωνα με τον Λινναίο, η ονομασία προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων υπέρ (πάνω από) και εικών (εικόνα).

Κατά τους αρχαίους χρόνους το βότανο τοποθετούνταν πάνω από θρησκευτικές εικόνες για να εξορκίσει το κακό.

Τα κοκκινόμαυρα στίγματα από πέταλα του άνθους του Υπερικού συμβολίζουν σύμφωνα με την παράδοση, το αίμα που έχυσε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κατά τον αποκεφαλισμό του.

Η διάτρητη επιφάνεια των φύλλων δημιουργήθηκε από τα δάκρυα που χύθηκαν από αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Κατά της πνευματικής κόπωσης – Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ήπιας ως μέτριας κατάθλιψης.

Σε μια μετα ανάλυση του 2017, που περιλάμβανε 27 κλινικές δοκιμές και 3800 ασθενείς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπαθόχορτο μπορεί να είναι:

αποτελεσματικό και ασφαλής βότανο και έχει συγκριθεί με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνη, δηλαδή με τα φάρμακα Prozac, το Celexa και το Zoloft.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πως λειτουργεί το υπέρικο για την κατάθλιψη.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι το βότανο δρα παρόμοια με τους τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης επειδή καθιστά περισσότερο τη σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη διαθέσιμα στον εγκέφαλο.

Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης σας και μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Οι χρήσεις του σπαθόχορτου περιλαμβάνουν και βελτίωση της διάθεσης σε άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Αυτή είναι ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της έλλειψης φωτός.

Ανακούφιση των συμπτωμάτων Προεμμηνορρυσιακό συνδρόμου – Λόγω των θετικών του επιδράσεων στη βελτίωση της διάθεσης, το βαλσαμόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση και την φυσική θεραπεία των συμπτωμάτων του προ-εμμηνορρυσιακού συνδρόμου όπως κατάθλιψης, χρόνιας κόπωσης και ορμονικής ανισορροπίας.

Βελτίωση της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση – Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advance in therapy αναφέρει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βελτιώσει τα ψυχολογικά και ψυχοσωματικά συμπτώματα καθώς και βελτίωση της σεξουαλικής ευεξίας.

Καταπολεμά τη φλεγμονή και τους ερεθισμούς του δέρματος – Το βαλσαμόχορτο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι ένα αντιφλεγμονώδης βότανο.

Όταν εφαρμοστεί τοπικά ανακουφίζει από συμπτώματα που σχετίζονται με μικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος, λειτουργώντας ως φυσική θεραπεία για το έκζεμα.

Το βότανο αυτό έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες λόγω των ανασταλτικών του αποτελεσμάτων σε προ-φλεγμονώδη γονίδια όπως η κυκλοοξυγενάση-2, η ιντερλευκίνη-6 και η επαγώγιμη συνθάση νιτρικού-οξειδίου.

Αυτά τα γονίδια παίζουν κρίσιμο ρόλο στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. 

Βελτιώνει τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής – Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις, ιδέες, εικόνες  (εμμονές – ιδεοληψίες ή ψυχαναγκασμούς) και οδηγεί τους πάσχοντες σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ( καταναγκασμούς). 

Έρευνες αναφέρουν ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καθώς και για τα συμπτώματα τους.

Αντικαρκινικές ιδιότητες – Έρευνες αναφέρουν ότι το υπέρικον μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να θεραπεύσει τόσο τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος όσο και το μελάνωμα. 

Η δραστική ουσία του υπερφορίνη μπορεί να αναστείλει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων και να βοηθήσει στην αγγειογένεση.

Πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα από τα επίγεια τμήματα του βαλσαμόχορτου και να το πιείτε σας τσάι.

Το βάμμα βαλσαμόχορτου για 2 τουλάχιστον μήνες σε περιπτώσεις μακροχρόνιας νευρικής έντασης που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη. 

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε κρέμα χρησιμοποιώντας τις ανθοφόρες κορυφές και χρησιμοποιήστε την για εντοπισμένους πόνους των νεύρων όπως ισχιαλγίες, διάφορα εξανθήματα, ερεθισμούς και έλκη.

Σαν έλαιο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε εγκαύματα και φλεγμονές των μυών και των αρθρώσεων, σε νευραλγίες και την ισχιαλγία.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον βοτανολόγο ή τον επαγγελματία υγείας σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε βοτανικό σκεύασμα. 

Διαβάστε επίσης: Κρόκος ο ήμερος ή Σαφράν και τα οφέλη του για την υγεία

Δείτε επίσης: 7 Benefits Of St Johns Wort

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *