Βότανο Chanca Piedra και οι χρήσεις του για την υγεία

Βότανο Chanca Piedra και οι χρήσεις του για την υγεία

Βαθιά στα τροπικά δάση του Αμαζονίου αναπτύσσεται ένα μικρό βότανο που μοιάζει με θάμνο που ονομάζεται Chanca Piedra που έχει ισχυρά θεραπευτικά οφέλη.

Το Chanca Piedra (Phyllanthus niruri) έχει μια μακρά και καλά τεκμηριωμένη παραδοσιακή ιστορία χρήσης σε διάφορες χώρες.

Μπορούμε να βρούμε το βότανο αυτό με διαφορετικές ονομασίες όπως ‘’λιθοθραύστης’’, ‘’Bhumyamalaki’’, ‘’ Seed on the Leaf’’, ‘’ Yerba de San Pablo’’ και ‘’ Shatterstone’’.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για:

  • πέτρες νεφρών
  • διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και του ήπατος
  • για αποβολή παρασίτων
  • βακτηριακές λοιμώξεις
  • ως διουρητικό και ήπιο καθαρτικό

Η ισπανική ονομασία του βοτάνου Chanca Piedra μεταφράζεται ως ‘’θραυστική πέτρα’’ ή ‘’θραύση πετρών’’, υπονοώντας τη χρήση του από τους λαούς του Αμαζονίου για την αποτελεσματικότητά του στην εξάλειψη των πέτρες στη χολή και στα νεφρά.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι έχει επίσης ισχυρά οφέλη σε καταστάσεις που κυμαίνονται από έλκη μέχρι ηπατίτιδα Β.

Ποια είναι τα συστατικά του

Το βότανο Chanca Piedra περιλαμβάνει:

  • αλκαλοειδή, αστραγαλίνη, μπρεβιφολίνη, καρβοξυλικά οξέα, κοριλαγίνη, κυμένιο
  • ελλαγικό οξύ, ελλαγιταννίνες, γαλλοκατεχίνες, γερανιίνη, υποφυλλανθίνη, λιγνάνες, λιντετραλίνες
  • λουπεόλες, σαλικυλικός μεθυλεστέρας, νιρρανθίνη, νιρουρετρινορινοφυρινιλλίνη νιρουρετρινορινοφυρινιλλιν,  φυλλανθενόλη, φυλλοχρυσίνη, φυλλτετραλίνη
  • ρεπανδουσινικά οξέα, κερκετίνη, κερκετόλη, κερσιτρίνη
  • ρουτίνη, σαπωνίνες, τριακοντανάλη και τρικοντανόλη

Θεωρείται ότι το Chanca Piedra περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να ανακουφίσουν από τους σπασμούς και πυρετό, να αυξήσουν τα ούρα και να έχουν δράση κατά των βακτηρίων και των ιών, να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία

Πέτρες του ουροποιητικού συστήματος

Κέρδισε το όνομα ‘’λιθοθραύστης’’ για τις δυνατότητές του ως θεραπεία για πέτρες στα νεφρά.

Το βότανο έχει αλκαλικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρες στη χολή και όξινες πέτρες στα νεφρά.

Το Chanca piedra βοηθά στη μείωση των επιπέδων οξαλικού και ουρικού οξέος στα ούρα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Μία από τις πρώτες μελέτες που έγινε με το chanca piedra διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν ένα παραδοσιακό τσάι για 1 – 3 μήνες είχαν σημαντικά μειωμένο ποσοστό πετρών στα νεφρά.

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι μια μορφή εκχυλίσματος, σε σύγκριση με το τσάι,

εμπόδιζε αποτελεσματικά τον σχηματισμό κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου, των ενώσεων που συνθέτουν τις πέτρες στα νεφρά.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι διάφορες μορφές chanca piedra αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον αριθμό των λίθων και ενθαρρύνουν το πέρασμα των υπαρχόντων λίθων.

Γνωστοί και ως λίθοι, οι πέτρες στη χολή και τα νεφρά προκαλούνται από τη συσσώρευση μεταλλικών αλάτων (συνηθέστερα ασβεστίου),

και μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και δυσφορία καθώς προσπαθούν να περάσουν έξω από το σώμα.

Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει την παραδοσιακή χρήση αυτού του βοτάνου για την ικανότητά του να προλαμβάνει και να εξαλείφει αυτές τις επώδυνες πέτρες.

Η συμβατική προσέγγιση για την αφαίρεση λίθων συνήθως περιλαμβάνει τη θραύση του λίθου χρησιμοποιώντας ESWL (Εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα),

ωστόσο αυτό μπορεί να αφήσει υπολειμματικά θραύσματα που συχνά απαιτούν άλλη θεραπεία.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of European Urology Supplements, αξιολόγησε το όφελος από τη λήψη ενός εκχυλίσματος Chanca Pedra μετά από θεραπεία ESWL.

Μετά από έξι μήνες το ποσοστό χωρίς πέτρες σε αυτούς που έλαβαν θεραπεία με μόνο ESWL ήταν 80%,

αλλά για τους ασθενείς που έλαβαν Chanca Pedra κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους, το ποσοστό χωρίς πέτρες ήταν 97%.

Όσον αφορά τις πέτρες ασβεστίου, το ποσοστό όσων χρησιμοποιούσαν το βότανο ήταν 94,1% έναντι 64,28% μεταξύ εκείνων που είχαν μόλις ESWL.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητά του μαζί με την απόλυτη έλλειψη παρενεργειών,

καθιστούν αυτή τη θεραπεία κατάλληλη για τη βελτίωση των συνολικών αποτελεσμάτων της λιθοτριψίας με κρουστικό κύμα λίθων ουρητήρα.

Τα φυτικά αλκαλοειδή στο Chanca Pedra προάγουν τη χαλάρωση των λείων μυών του ουροποιητικού και των χοληφόρων οδών, καθιστώντας το έργο της εξάλειψης των λίθων λιγότερο επώδυνο.

Τα ίδια φυτοχημικά εμποδίζουν επίσης τη συσσώρευση του οξαλικού ασβεστίου,

εμποδίζοντας τον σχηματισμό πέτρες στα νεφρά, καθιστώντας αυτό το βότανο εξαιρετικό προληπτικό για άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές.

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Ορισμένες ενώσεις στο chanca piedra υποστηρίζουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και οι μελέτες δείχνουν ότι,

τα εκχυλίσματα του βοτάνου καταστέλλουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ένα όφελος για την υγεία του chanca piedra είναι ότι τα αντιοξειδωτικά του μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε ορισμένα ζώα.

Σε άλλη έρευνα, το chanca piedra μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν οι άνθρωποι έλαβαν το βότανο για 10 ημέρες και οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αρθρίτιδα

Η συσσώρευση ουρικού οξέος στην παροχή αίματος από τις πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας.

Έχει βρεθεί ότι το chanca piedra μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ουρικού οξέος και στην πρόληψη των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα chanca piedra μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στους ανθρώπους.

Ηπατική νόσος

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Chanca piedra μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του συκωτιού σας από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες,

οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη όταν φτάσουν σε υψηλά επίπεδα στο σώμα σας.

Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το βότανο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της ηπατίτιδας Β, μιας φλεγμονώδους ιογενούς λοίμωξης του ήπατος.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του chanca piedra στην υγεία του ήπατος.

Έλκος στομάχου

Ένας αριθμός πρόσφατων μελετών δείχνει ότι το chanca piedra μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις γαστρικές (στομαχικές) λοιμώξεις,

συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori).

Είναι ένας τύπος βακτηρίου που σχετίζεται με το σχηματισμό ελκών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το chanca piedra δεν παρεμβαίνει με τον Lactobacillus acidophilus και άλλα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο,

σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Το Chanca piedra περιέχει γερανιίνη, μια ένωση που έχει συνδεθεί με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν σκόνη φύλλων chanca piedra εμφάνισαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, μαζί με αύξηση της απέκκρισης νατρίου.

Νεότερες έρευνες επισημαίνουν επίσης τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις του chanca piedra, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Διαβάστε επίσης: Αρτεμίσια η δρακόντειος ή Εστραγκόν και οι χρήσεις του για την υγεία

Δείτε επίσης: Phyllanthus Urinaria- Chamberbitter, Mimosa Weed, Stone breaker, Chanca Piedra