Υπερλιπιδαιμία και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Υπερλιπιδαιμία και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Η υπερλιπιδαιμία επηρεάζει περίπου 71 εκατομμύρια Αμερικανούς και λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν θεραπεία για την πάθηση.

Τι είναι η υπερλιπιδαιμία;

Είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, LDL- χοληστερόλη) του αίματος και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.

Είναι μια χρόνια πάθηση, αλλά μπορεί να αντιστραφεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω της υγιεινής διατροφής και της τακτικής φυσικής δραστηριότητας.

Η υπερλιπιδαιμία είναι μια κοινή πάθηση που σχετίζεται με:

  • μεταβολικό σύνδρομο
  • διαβήτη
  • παχυσαρκία
  • στεφανιαία νόσο
  • περιφερική αρτηριακή νόσου
  • εγκεφαλικό επεισόδιο

Ομοίως με τα συμπτώματα υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, η υπερλιπιδαιμία μπορεί να είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος» χωρίς γνωστά σημεία ή συμπτώματα μέχρι να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα.

Μήπως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε φυσικά για να αποφύγετε ή να βελτιώσετε την υπερλιπιδαιμία;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης είναι βασικές.

Το ίδιο και τα υγιή λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3, τα οποία προτείνουν ακόμη και οι συμβατικοί γιατροί,

ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και δεν μπορούν να ανεχθούν τις στατίνες.

Φυσικές θεραπείες για την υπερλιπιδαιμία

Η υπερλιπιδαιμία μπορεί να είναι κληρονομική και αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας των αιμοφόρων αγγείων,

με συνέπεια να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Η συμβατική ιατρική συνταγογραφεί στατίνες για όποιον έχει υπερλιπιδαιμία ή υψηλή χοληστερόλη.

Αλλά οι στατίνες δεν είναι χωρίς πολύ σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη,

με μελέτες που διαπιστώνουν ότι τα άτομα που έλαβαν στατίνες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ!

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και διαχείρισης της υπερλιπιδαιμίας.

Γιατί λοιπόν η μαζική συνταγογράφηση επικίνδυνων στατινών;

Είναι μια απλή αλλά θλιβερή απάντηση:

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν σημαντικές (αλλά εντελώς εφικτές) αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυσικές και ελεγχόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της υπερλιπιδαιμίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε αυτήν την πάθηση σήμερα.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά γεμάτη με φλεγμονώδεις τροφές μπορεί να επιδεινώσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για υπερλιπιδαιμία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και να περιορίσετε την κατανάλωση επιβλαβών επεξεργασμένων τροφίμων.

Τροφές που το κάνουν χειρότερο

Αποφύγετε την κατανάλωση των πιο κάτω τροφών:  

Ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών — Και τα δύο διεγείρουν το ήπαρ να παράγει περισσότερη χοληστερόλη και αυξάνουν τη φλεγμονή.

Συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα — Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη, θέλετε οπωσδήποτε να μείνετε μακριά από συσκευασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Υδρογονωμένα λίπη — Τα φυτικά έλαια είναι προ φλεγμονώδη και μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Τρανς λιπαρά — Αυτά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη, τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα (μη βιολογικά, ομογενοποιημένα και παστεριωμένα)

Η παστερίωση και η ομογενοποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλοιώνουν τη χημική τους δομή, κάνουν τα λίπη να ταγγίζουν,

καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά και καταλήγουν στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Ζωικά προϊόντα εργοστασιακής εκτροφής — Η βιομηχανική εκτροφή μας παρέχει φθηνά αλλά επικίνδυνα ανθυγιεινά κρέατα και προϊόντα ζώων.

Πάρα πολλή καφεΐνη — Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Περιορίστε τον καφέ ή το τσάι σε όχι περισσότερο από ένα – δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Πάρα πολύ αλκοόλ — Το αλκοόλ διεγείρει το ήπαρ να παράγει περισσότερη χοληστερόλη, αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τη φλεγμονή.

Για άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια το αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτικό, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό αυξάνει τη χοληστερόλη σας.

Τροφές που θεραπεύουν

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα — Τα ωμέγα-3 τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μερικά ψαρικά πλούσια σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν σαρδέλες, τόνο, σολομό, ρέγγα και σκουμπρί.

Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες — Οι διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Επιδιώξτε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ελαιόλαδο — Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει καλά ερευνημένες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, αντιοξειδωτικά και πολυάριθμα μακροθρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς.

Ενισχύει επίσης την HDL.

Σκόρδο και κρεμμύδια — Αυτές οι δύο τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης λόγω των ενώσεων που περιέχουν θείο που βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών.

Μηλόξυδο — Η κατανάλωση μόνο μιας κουταλιάς της σούπας μηλόξυδο την ημέρα μπορεί φυσικά να μειώσει τη χοληστερόλη σας.

Το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή χολής και υποστηρίζει το ήπαρ σας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της χοληστερόλης.

Βότανα — Προσθέστε μια ποικιλία από μπαχαρικά στην καθημερινή σας διατροφή, όπως βασιλικό, δεντρολίβανο και κουρκουμά, τα οποία περιέχουν όλα τα αντιοξειδωτικά που είναι καρδιοπροστατευτικά και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης φυσικά.

Ιχθυέλαιο Το EPA και το DHA (ωμέγα-3 λιπαρά) που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο βοηθούν στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της πάθησης.

Μια μελέτη του 2015 από την Κίνα εξέτασε 80 άτομα για να καθορίσει αν το ιχθυέλαιο ωφελεί τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) που σχετίζεται με υπερλιπιδαιμία.

Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να λαμβάνουν καθημερινά ιχθυέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τρεις μήνες.

Από τους 80 αρχικούς συμμετέχοντες, οι 70 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να ωφελήσει τις μεταβολικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τη θεραπεία NAFLD.

Κόκκινο ρύζι μαγιάς

Το κόκκινο ρύζι μαγιάς είναι μια ουσία που εξάγεται από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με έναν τύπο μαγιάς που ονομάζεται Monascus purpureus.

Χρησιμοποιείται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες για αιώνες ως παραδοσιακό φάρμακο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη μέχρι και 32%.

Καλύτερα να λαμβάνεται με CoQ10 για την πρόληψη της ανεπάρκειας, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην υπερλιπιδαιμία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του κόκκινου ρυζιού μαγιάς στη θεραπεία της παχυσαρκίας,

μιας κοινής αιτίας υπερλιπιδαιμίας και της ίδιας της υπερλιπιδαιμίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κόκκινο ρύζι μαγιάς απέτρεψε την αύξηση βάρους και «μετρίασε τις παραμέτρους των λιπιδίων του αίματος,

τα ηπατικά ένζυμα και τα επίπεδα λεπτίνης και βελτίωσε τον αθηρογόνο δείκτη».

Αυτό το προτεινόμενο κόκκινο ρύζι μαγιάς μπορεί να θεραπεύσει την παχυσαρκία και την υπερλιπιδαιμία.

Νιασίνη

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 25% και αυξάνει την καλή χοληστερόλη κατά 35 τοις εκατό, γι ‘αυτό θέλετε να συμπεριλάβετε τα τρόφιμα νιασίνης στη διατροφή σας.

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Duke, Τομέας Ενδοκρινολογίας διαπίστωσε ότι η νιασίνη βοήθησε στη βελτίωση των διαβητικών καταστάσεων σε άτομα με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη που οφείλεται σε υπερλιπιδαιμία,

δείχνοντας ότι μπορεί να θεραπεύσει αυτήν την πάθηση και επίσης να θεραπεύσει τον διαβήτη.

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τον φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης.

Η έρευνα υποστηρίζει μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης χρωμίου και των υγιέστερων αρτηριών και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χρωμίου στο αίμα τη στιγμή του θανάτου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human & Experimental Toxicology διαπίστωσε ότι:

το χρώμιο σε συνδυασμό με τη θεραπεία με νιασίνη βελτίωσε την κατάσταση των υπερλιπιδαιμικών αρουραίων,

συμπεραίνοντας ότι το χρώμιο μαζί με τη νιασίνη μπορεί να «προκαλέσουν προστατευτική δράση στον καρδιακό ιστό».

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο ωφελεί την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας τη φλεγμονή,

καθαρίζοντας το αίμα και αποτρέποντας τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες στις αρτηρίες.

Μελέτες δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους διαβητικούς που πάσχουν από υπερλιπιδαιμία.

Σκόρδο

Αν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε σκόρδο στη διατροφή σας, μπορείτε επίσης να πάρετε το σκόρδο σε μορφή συμπληρώματος.

Αυξάνει την HDL χοληστερόλη και μειώνει την ολική χοληστερόλη.

Μια μετα-ανάλυση του 1993 ελεγχόμενων δοκιμών με χρήση σκόρδου για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης διαπίστωσε ότι το σκόρδο μειώνει, πράγματι, τη συνολική χοληστερόλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

«Τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σκόρδο, σε ποσότητα περίπου μισή – μία σκελίδα την ημέρα, μείωσε τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης ορού κατά περίπου 9% στις ομάδες ασθενών που μελετήθηκαν».

Η περαιτέρω έρευνα ανακάλυψε ότι αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται, εν μέρει,

στην ικανότητα του σκόρδου να επιβραδύνει τη σύνθεση και την επανακυκλοφορία της χοληστερόλης στο ήπαρ και επίσης στο αντιοξειδωτικό δυναμικό του σκόρδου.

Φυσική δραστηριότητα

Ένας κορυφαίος και κρίσιμος τρόπος για να διατηρήσετε το προφίλ των λιπιδίων του αίματός σας σε υγιή κατάσταση είναι η φυσική δραστηριότητα.

Η προπόνηση με βάρη και η άσκηση έντασης μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την HDL (καλή) χοληστερόλη και να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη.

Χάστε βάρος

Αν έχετε επιπλέον βάρος, θα θέλετε να εργαστείτε για την απώλεια βάρους.

Μια απώλεια βάρους μόλις 10% μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση ή την αναστροφή του κινδύνου υπερλιπιδαιμίας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, επομένως η διακοπή του είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υπερλιπιδαιμίας.

Αιθέρια Έλαια

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν σε ζώα με υψηλή χοληστερόλη δόθηκε εκχύλισμα αιθέριου ελαίου λεμονόχορτου, ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά.

Η κατανάλωση ελαίου λεμονόχορτου έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιή επίπεδα τριγλυκεριδίων και μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη στο σώμα.

Αυτό προάγει την ανεμπόδιστη ροή του αίματος στις αρτηρίες και βοηθά στην προστασία από πολλές καρδιακές διαταραχές.

Το έλαιο λεβάντας είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης επειδή μειώνει το συναισθηματικό στρες.

Το αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού μειώνει τη χοληστερόλη επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία και το έλαιο δεντρολίβανου μειώνει τη χοληστερόλη λόγω των μοναδικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του και υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να καταναλώνεται αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δείτε επίσης: Say Goodbye Cholesterol With This 8 Foods That Lower Cholesterol