Οι σπόροι γκρέιπφρουτ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ουρολοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Οι σπόροι γκρέιπφρουτ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ουρολοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

Σπόροι γκρέιπφρουτ

Οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι όλο και πιο συχνές, αφήνοντας πολλά άτομα να αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το ουροποιητικό σύστημα.  

Τα βασικά συστατικά του γκρέιπφρουτ είναι τα βιοφλαβονοειδή που του προσδίδουν τις αντιικές, τις αντιμικροβιακές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) είναι μια κοινή ενόχληση, που ταλαιπωρεί δυσανάλογα τις γυναίκες,

με τις περισσότερες από τις οποίες θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι ουρολοιμώξεις όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία ή όταν η συμβατική θεραπεία με αντιβιοτικά αποτυγχάνει,

μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές νεφρικές λοιμώξεις.

Προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία για τις εγκύους, καθώς οι αλλαγές στις προσταγλανδίνες και τις κυτοκίνες που προκαλούν μπορούν να συμβάλουν στον πρόωρο τοκετό.

Τα συμβατικά αντιβιοτικά είναι διαβόητα για τη θανάτωση τόσο των καλών και των κακών βακτηρίων στο σώμα,

καθώς και για την υπερανάπτυξη μυκήτων όπως η Candida albicans, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συστημικές μολύνσεις.

Όταν τα συμβατικά αντιβιοτικά καταστέλλουν τα οξέα συμπτώματα λοίμωξης, μπορούν να οδηγήσουν στην επιβίωση ακόμη πιο λοιμωδών βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Αυτές οι επιζώντες αποικίες σχηματίζουν βιοφίλμ που τους επιτρέπει να μείνουν αδρανείς και να αναπτυχθούν ξανά με ακόμη μεγαλύτερη μολυσματικότητα,

όταν η μόλυνση επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ειδικά εκείνες της κατηγορίας τροφίμων,

όπως το κράνμπερι, των οποίων η ασφάλεια είναι εξασφαλισμένη σε σχέση με τα συχνά εξαιρετικά τοξικά συμβατικά αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη με βάση το φθόριο.

Το γκρέιπφρουτ είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον παράγοντας κατά της ουρολοίμωξης που έχει αναλυθεί σε σχέση με έρευνες.  

Μια αξιοσημείωτη μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine το 2005 με τίτλο:

‘’Η αποτελεσματικότητα των σπόρων γκρέιπφρουτ (Citrus paradisi) στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος’’:

διαπίστωσε ότι οι σπόροι του γκρέιπφρουτ ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί στη θανάτωση των ουρολοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν επομένως ένα αντιβακτηριδιακό χαρακτηριστικό των αποξηραμένων ή φρέσκων σπόρων γκρέιπφρουτ,

όταν λαμβάνεται σε δόση 5 – 6 σπόρων κάθε 8 ώρες, η οποία είναι συγκρίσιμη με αυτή των αποδεδειγμένων αντιβακτηριακών φαρμάκων.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με βάση αυτές τις περιπτωσιολογικές μελέτες,

‘’η επαρκής κλινική ανταπόκριση αυτών των ασθενών υποδηλώνει ότι η 8ωρη δόση 5 – 6 σπόρων γκρέιπφρουτ που λαμβάνονται για περίοδο 2 εβδομάδων μπορεί να έχει:

ένα αποτέλεσμα που είναι συγκρίσιμο με άλλα αποδεδειγμένα αντιβακτηριακά φάρμακα’’.

Ανέφεραν επίσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος σπόρων γκρέιπφρουτ στην αναστολή των βακτηρίων:

“Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι:

ενός ευρέος φάσματος gram-αρνητικών και θετικών κατά Gram οργανισμών σε αραιώσεις που βρέθηκαν ασφαλείς.

Σπόροι γκρέιπφρουτ

Πράγματι, η βάση δεδομένων μας περιέχει μια σειρά από αναφορές σχετικά με την αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος σπόρων γκρέιπφρουτ, συμπεριλαμβανομένης της κατά του MRSA.

Επίσης, η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των σπόρων γκρέιπφρουτ είναι ότι έχει επίσης ισχυρή αντιμυκητιακή δράση, καθιστώντας το ανώτερο από τα συμβατικά αντιβιοτικά.

Το πραγματικά εκπληκτικό εδώ είναι ότι ακόμα κι αν τα συμβατικά αντιβιοτικά ήταν ασφαλή, αποτελεσματικά, διαθέσιμα και φθηνά (κάτι που δεν είναι), δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά στον κόσμο.

Το γκρέιπφρουτ και οι σχετικές ‘’φαρμακευτικές τροφές’’ είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτηθούν και παρέχουν επίσης σημαντικά διατροφικά οφέλη όπως:

υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος του οποίου η κατάσταση είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό της ευαισθησίας στη μόλυνση.

Διαβάστε επίσης: Προβιοτικά και Κολπική Υγεία

Δείτε επίσης: Grapefruit Seed Extract Benefits: It’s a Candida Killer & More!