Έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία

Έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να λαμβάνετε μια καθημερινή πολυβιταμίνη υψηλής ποιότητας από την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων,

μέχρι την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ανάπτυξης, τη διατήρηση γερών οστών και την προστασία των ματιών και της καρδιάς

και τώρα θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη περισσότερος λόγος για να προσθέσετε μια πολυβιταμίνη στην καθημερινότητά σας.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία και πιθανώς ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Πολλά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινών, επαινούνται για τις επιδράσεις τους στην τόνωση του εγκεφάλου, αλλά οι έρευνες σχετικά με αυτές τις επιδράσεις ήταν ανάμεικτες.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων για τον εγκέφαλο (γνωστά και ως νοοτροπικά),

ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη και το Wake Forest School of Medicine εξέτασαν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάο και μιας καθημερινής πολυβιταμίνης στη γνωστική υγεία σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia:

The Journal of the Alzheimer’s Association, η μελέτη συμπληρωμάτων και πολυβιταμινών για τον εγκέφαλο (COSMOS-Mind) εξέτασε τόσο ένα ημερήσιο πολυβιταμινούχο μέταλλο (MVM),

έναντι ενός εικονικού φαρμάκου όσο και το εκχύλισμα κακάο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου,

να καθορίσουν αν θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τη γνωστική λειτουργία σε γυναίκες και άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνολικά, 2.262 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών συμμετείχαν στη δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε τρία χρόνια,

δοκιμάζοντας ‘’Τηλεφωνική συνέντευξη για τη γνωστική κατάσταση, τη λίστα λέξεων και την ανάκληση ιστορίας, τη δημιουργία προφορικών ιχνών, τη λεκτική ευχέρεια, το εύρος αριθμών, και Ψηφιακή Παραγγελία.’’

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

Το εκχύλισμα κακάο δεν ωφέλησε τη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, το COSMOS-Mind παρέχει τα πρώτα στοιχεία από μια μεγάλη, μακροπρόθεσμη,

δοκιμή για την υποστήριξη της πιθανής αποτελεσματικότητας ενός MVM για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε μια πιο ποικιλόμορφη κοόρτη και να εντοπιστούν μηχανισμοί που να λογοδοτούν τα αποτελέσματα MVM.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν

‘’Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων ορυκτών (MVM) για 3 χρόνια βελτίωσε την παγκόσμια γνώση, την επεισοδιακή μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας’’.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων,

αυτή η έρευνα υπόσχεται ότι οι καθημερινές πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος ευκρινής καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.

‘’Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ασφαλείς και οικονομικά προσιτές παρεμβάσεις για την προστασία της γνωστικής ικανότητας έναντι της έκπτωσης στους ηλικιωμένους’’,

δήλωσε η Laura D. Baker, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest και ερευνήτρια της δοκιμής,

μαζί με τον Mark Espeland, Ph.D., καθηγητή γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η Baker πρόσθεσε:

‘’Η μελέτη μας έδειξε ότι παρόλο που το εκχύλισμα κακάο δεν επηρέασε τη γνωστική λειτουργία,

καθημερινή συμπλήρωση πολυβιταμίνης είχε ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντική γνωστική βελτίωση.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη γνωστικού οφέλους σε μια μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας’’.

Σημείωσε ότι ενώ αυτή η δοκιμή είναι σίγουρα καλή, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για να προσθέσετε μια πολυβιταμίνη στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί μια πολυβιταμίνη να κρατήσει υγιή τον εγκέφαλό σας;

Δείτε επίσης: Daily multivitamin intake may slow cognitive decline in older adults, study shows