Η κατανάλωση σιταριού τροφοδοτεί την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου, κλωστριδίου και κλεμπσιέλας

Η κατανάλωση σιταριού τροφοδοτεί την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου, κλωστριδίου και κλεμπσιέλας

Κατανάλωση σιταριού

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σιταριού συμβάλλει στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερό μας,

αυξάνοντας την ανησυχία ότι το σιτάρι είναι ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε για την υγεία του εντέρου.

Μια ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο FEMS Microbiology Ecology με τίτλο,

‘’Ποικιλότητα του καλλιεργήσιμου μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της γλουτένης: απομόνωση μικροοργανισμών με δυνητικό ενδιαφέρον για κοιλιοκάκη’’ αποκαλύπτει:

Κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με τις δυνατότητες (και τις υποχρεώσεις) των βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου (μικροβιώματος) όταν εκτίθεται σε τροφές όπως το σιτάρι.

Μερικές από τις εξαιρετικά δύσκολα αφομοιώσιμες πρωτεΐνες στο σιτάρι, κοινώς γνωστές ως ‘’γλουτένη’’,

στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 23.000 εντοπισμένες στο πρωτεϊνικό σιτάρι και όχι μόνο μία προβληματική πρωτεΐνη όπως πιστεύεται ευρέως,

βρέθηκαν μεταβολιζόμενες μέσω 94 στελεχών βακτηριακών ειδών που απομονώθηκαν από ανθρώπινο έντερο (μέσω δειγματοληψίας κοπράνων).

Αυτή η ανακάλυψη είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με τον Alessio Fasano, Ιατρικό Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας για Κοιλιοκάκη του Πανεπιστημίου του Maryland,

το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν έχει την ικανότητα να παράγει ένζυμα ικανά να διασπούν επαρκώς τη γλουτένη.

Η νέα μελέτη βοηθά να καλύψει το κενό γνώσης σχετικά με το πώς οι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καθόλου την κατανάλωση σιταριού.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έπαιζε ρόλο στη διατροφή των μη δυτικών λαών μέχρι πολύ πρόσφατα και ακόμη και σε αυτούς που το έχουν καταναλώσει για εκατοντάδες γενιές,

εξακολουθεί να είναι σε βιολογική κλίμακα χρόνου μια σχετικά νέα τροφή στην ανθρώπινη διατροφή, η οποία ήταν χωρίς δημητριακά για το 99,999% της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η κατανάλωση σιταριού είναι μια σχετικά πρόσφατη διατροφική πρακτική, που εκτείνεται μόνο 10.000 χρόνια πίσω – ένα νανοδευτερόλεπτο σε βιολογικό χρόνο.

Απλώς δεν είχαμε χρόνο να προσαρμοστούμε γενετικά στην κατανάλωσή του, τουλάχιστον όχι χωρίς να έχουμε πάνω από 200 εμπειρικά επιβεβαιωμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία!

Το νέο εύρημα που αναφέρεται εδώ υποστηρίζει ότι τα βακτήρια στο μικροβίωμα μας επεκτείνουν την ικανότητά μας να:

αφομοιώνουμε φυσιολογικά ασυμβίβαστα τρόφιμα ή τουλάχιστον να τα ανέχουμε σε βαθμό που δεν μας σκοτώνουν.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη μεταβλητότητα στις αποκρίσεις στη γλουτένη και γιατί η υγεία του μικροβιώματος μας μπορεί να διαδραματίσει,

αν όχι τον κεντρικό ρόλο στον προσδιορισμό των επιπέδων ευαισθησίας μας στις δυσμενείς επιπτώσεις της.

Ένα άλλο προκλητικό εύρημα της μελέτης είναι ότι ορισμένα από τα στελέχη που μπορούν να διασπάσουν τα πιο ανοσοτοξικά πεπτίδια στο σιτάρι.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν το πεπτίδιο μήκους 33 αμινοξέων που είναι γνωστό ως 33-mer, είναι εξαιρετικά παθογόνα, όπως το Clostridium botulinum,

το βακτήριο που είναι ικανό της παραγωγής αλλαντίασης.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup (glyphosate) της Monsanto που συμβάλλει στην υπερανάπτυξη αυτού του παθογόνου στελέχους βακτηρίων σε ζώα που εκτίθενται σε γενετικά μεταλλαγμένες τροφές.

‘’Χρειάζονται μόνο 75 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου (75 ng) για να σκοτωθεί ένα άτομο που ζυγίζει 75 κιλά (165 λίβρες). Έχει υπολογιστεί ότι μόνο 1 κιλό θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό’’.

Υπάρχουν πολλές σημαντικές επιπτώσεις σε αυτό το εύρημα.

Πρώτον, η κατανάλωση σιταριού ευνοεί κατά προτίμηση την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο.

Δεύτερον, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της δυτικής δίαιτας περιέχει πλέον τρόφιμα μολυσμένα με ζιζανιοκτόνα Roundup,

συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, όπου το Roundup χρησιμοποιείται ως αποξηραντικό πριν τη συγκομιδή.

Έτσι εξασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι είναι μολυσμένο με αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένο.

Υπάρχει πιθανώς μια ενισχυτική επίδραση αυτό είναι παθογόνο βακτηρίδιο σε όσους καταναλώνουν τόσο σιτάρι όσο και γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, δηλαδή συνεργική τοξικότητα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η μαζική εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων την τελευταία δεκαετία συνέβαλε στην έκρηξη στις διαγνώσεις ευαισθησίας στη γλουτένη.

Επίσης ένα πρόσφατο άρθρο της Δρ. Kelly Brogan, MD, εξέτασε πώς:

το μικροβίωμα κυνηγού-τροφοσυλλέκτη είναι εμφανώς χαμηλό στην οικογένεια βακτηρίων Clostridium, με βάση την έρευνα για τη σύγχρονη γαστρεντερική χλωρίδα κυνηγών-συλλεκτών Hadza.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι για μεγάλο μέρος της εξέλιξής μας, στη συντριπτική πλειονότητά της,

το Clostridium δεν υπήρχε σε σημαντικές ποσότητες στο σώμα μας, πιθανότατα επειδή η διατροφή τους δεν το ενθάρρυνε.

Από την άποψη του προγονικού μας μικροβιώματος, η σύγχρονη ανθρωπότητα έχει γίνει σχεδόν ένα νέο είδος λόγω της εξάρτησής μας από νέα ‘’τρόφιμα’’,

όπως το σιτάρι και οι μολυσμένοι με αγροχημικά γενετικά σκευάσματα που έχουν:

συμβάλει στην ανάπτυξη μιας σχέσης με στελέχη βακτηρίων που ήταν ξένα σε εμάς , για ορισμένους πληθυσμούς, ακόμη και πριν από 100 χρόνια.

Το γονιδίωμα του μικροβιώματος είναι 99% μεγαλύτερο από το γονιδίωμά μας – περιέχει 2 εκατομμύρια γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες έναντι μόνο 23.000 για το ανθρώπινο σώμα μόνο.

Η στροφή προς τα παθολογικά στελέχη μπορεί να έχει να κάνει τόσο με μια ριζική αλλαγή στην ανθρώπινη διατροφή σε μια δίαιτα με βάση τα δημητριακά και ιδιαίτερα με βάση το σιτάρι.

Τι σημαίνει αυτό?

Αυτή η μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει ότι το σιτάρι είναι τοξικό για όλους, και όχι μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Αναγκάζοντας το σώμα μας να κατοικηθεί από στελέχη βακτηρίων που ποτέ πριν δεν χρειαζόμασταν για να καταλαμβάνουν το σώμα μας και τα οποία είναι ικανά να κάνουν μεγάλο κακό,

μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως λοιμώξεις και εντερικές παθήσεις.

Η συμβατική ιατρική σκέψη δεν συνδέεται ποτέ με τη διατροφή.

Ενώ ορισμένα από τα στελέχη που αποικοδομούν τη γλουτένη είναι μη παθογόνα (π.χ. το 39% προέρχονται από την κυρίως ευεργετική οικογένεια Lactobacillus), λαμβανόμενα συνολικά,

η ανακάλυψη ότι μια ποικιλία στελεχών Clostridium (καθώς και σχετικά δυνητικά παθογόνα στελέχη από γένη όπως π.χ. Klebsiella και Staphylococcus) ευδοκιμούν σε μια διατροφή με βάση το σιτάρι και προσθέτοντας στο γεγονός ότι:

τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα συμβάλλουν περαιτέρω στην υπερανάπτυξή τους, φαίνεται ότι η πορεία προς τη βέλτιστη υγεία απαιτεί την εξάλειψη και των δύο.

Διαβάστε επίσης: Πόσο ανθυγιεινή είναι η κατανάλωση γλουτένης για την υγεία μας

Δείτε επίσης: MD Alessio Fasano – Gluten is like a bacteria