Πέντε λόγοι για να καταναλώνεται περισσότερες γλυκοπατάτες

Πέντε λόγοι για να καταναλώνεται περισσότερες γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοφιλές λαχανικό που συνήθως σερβίρετε ως γλυκό ορεκτικό και συνοδευτικό σε διάφορες κουζίνες.

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στο γένος Ιπόμοια  (Ipomoea) και στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών.

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό ρίζας έχει πολλά να προσφέρει όταν πρόκειται για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας.

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό.

Η γλυκοπατάτα είναι μια κοινή πηγή τροφής για πολλούς αυτόχθονες πληθυσμούς στην Αφρική, την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική και τη Χαβάη.

Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η πρώτη επίσημη καταγραφή της χρονολογείται το 750 π.Χ. σε αρχεία του Περού, έφτασε στην Ευρώπη μετά την εξερεύνηση της Αμερικής.

Είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων της β-καροτίνης και των ανθοκυανινών.

Η υψηλή συγκέντρωση αυτών των ενώσεων στη ρίζα της, σε συνδυασμό με το χρώμα της, καθιστούν τη γλυκοπατάτα μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή για μαγείρεμα.  

Πιο κάτω θα αναφέρουμε 5 τρόπους με τους οποίους οι γλυκοπατάτες ωφελούν τη συνολική ευεξία.

Πλούσιο Διατροφικό Προφίλ

Οι ποικιλίες με χρώμα πορτοκαλί και μωβ είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη, χλωρογενικό οξύ και βιταμίνη C.

Υπάρχει πληθώρα χρωμάτων γλυκοπατάτας παγκοσμίως, όπως λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί και μοβ.

Ωστόσο στην αγορά η γλυκοπατάτα έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα με γλυκιά γεύση και υγρή υφή.

Ενισχυμένη μνήμη και γνωστική υγεία

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ένα μωβ εκχύλισμα γλυκοπατάτας πλούσιο σε καφεοϋλκινικά οξέα οδήγησε σε νευροπροστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο ζωικών μοντέλων,

βοηθώντας ενδεχομένως στη βελτίωση της χωρικής μάθησης και της μνήμης.

Το μωβ χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από μια κατηγορία φυσικών ανθοκυανινών που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και νευροπροστατευτική δράση.

Σε ζώα, έδειξε πολλά υποσχόμενη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Σε περαιτέρω μελέτες σε ζώα, οι μωβ γλυκοπατάτες αποδείχθηκε ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο μειώνοντας τη φλεγμονή.

Ανοσολογική Υποστήριξη

Οι γλυκοπατάτεςεξαιτίας των χρωστικών ουσιών που περιέχουν, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί χρώμα είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

‘’Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σχετίζεται με μειωμένες εντερικές ανοσολογικές αποκρίσεις και αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με γαστρεντερικές και αναπνευστικές λοιμώξεις’’,

έγραψαν οι ερευνητές στο Nature Reviews Immunology.

Οι μωβ γλυκοπατάτες παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, με πολυσακχαρίτες που περιλαμβάνουν υδατοδιαλυτό πολυσακχαρίτη,

αραιό αλκαλοδιαλυτό πολυσακχαρίτη και συμπυκνωμένο αλκαλοδιαλυτό πολυσακχαρίτη (CASP) που αξιολογούνται για επιδράσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Και οι τρεις πολυσακχαρίτες που αξιολογήθηκαν βρέθηκαν να διεγείρουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις των μακροφάγων καθώς και,

να ρυθμίζουν θετικά την προσαρμοστική ανοσία των ατόμων ενισχύοντας την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης.

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το μωβ εκχύλισμα γλυκοπατάτας μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κινητοποιώντας τις αντιοξειδωτικές άμυνες.

Πρόληψη του καρκίνου

Οι ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, έχουν αξιολογηθεί ευρέως για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες,

ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και του στομάχου.

Κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι γλυκοπατάτες μπορεί να προκαλέσουν διακοπή του κυτταρικού κύκλου, αντιπολλαπλασιαστικούς και αποπτωτικούς μηχανισμούς ή κυτταρικό θάνατο.

Στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, οι ανθοκυανίνες της γλυκοπατάτας είχαν αντικαρκινική δράση.

Οι ταϊβανέζικες γλυκοπατάτες με μωβ σάρκα βρέθηκαν να έχουν αντικαρκινική δράση μέσω της ικανότητάς τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυτταρικών γραμμών όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του στομάχου και το αδενοκαρκίνωμα του παχέος εντέρου.

Ακόμη και η φλούδα της γλυκοπατάτας, που συνήθως απορρίπτεται ως απόβλητο, περιέχει συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Έλεγχος και Πρόληψη Διαβήτη

Οι ανθοκυανίνες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως λειτουργική τροφή για τον διαβήτη.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν βρεθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες λόγω της υπεργλυκαιμίας και οι ανθοκυανίνες από τις μωβ γλυκοπατάτες επηρέασαν θετικά τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών καθώς και την αρτηριακή πίεση σε μοντέλα διαβητικών ζώων.

Αυτή η κατηγορία αντιοξειδωτικών, που βρίσκεται στη μωβ γλυκοπατάτα, είχε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλείται από διαβήτη σε ζώα.

Διαβάστε επίσης: Ασπάραγγος ο φαρμακευτικός ή σπαράγγια και τα οφέλη τους για την υγεία

Δείτε επίσης: The Benefits of Sweet Potatoes