Απαραίτητα αμινοξέα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την Άνοια

Απαραίτητα αμινοξέα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την Άνοια

Άνοια είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει την ακραία απώλεια της γνωστικής λειτουργίας.

Προκαλείται από μια ποικιλία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 10 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εμφανίζουν άνοια κάθε χρόνο,

υποδηλώνοντας τον υψηλό ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της πάθησης.

Η άνοια επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη αυτής της πάθησης.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science Advances, Ιάπωνες ερευνητές έδειξαν ότι:

μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου σε μοντέλα ποντικών με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Amino LP7, ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει επτά συγκεκριμένα αμινοξέα,

μπορεί να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και την ανάπτυξη άνοιας σε αυτά τα ζώα.

Η δουλειά τους επεκτείνεται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του Amino LP7 στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ο Δρ. Makoto Higuchi από τα Εθνικά Ινστιτούτα Κβαντικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στη μελέτη, εξηγεί:

‘’Στα ηλικιωμένα άτομα, η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες συνδέεται με κακή διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Θέλαμε, λοιπόν, να καταλάβουμε αν η λήψη συμπληρωμάτων με απαραίτητα αμινοξέα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων από την άνοια και αν ναι,

ποιοι μηχανισμοί θα συνέβαλαν σε αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα’’.

Αρχικά, οι ερευνητές μελέτησαν πώς μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες επηρεάζει τον εγκέφαλο σε μοντέλα ποντικών με νόσο του Αλτσχάιμερ,

τα οποία γενικά δείχνουν νευροεκφυλισμό και μη φυσιολογικά συσσωματώματα πρωτεΐνης που ονομάζονται συσσωματώματα ‘’Tau’’ στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες όχι μόνο εμφάνισαν επιταχυνόμενο εκφυλισμό του εγκεφάλου αλλά είχαν επίσης σημάδια κακής συνδεσιμότητας των νευρώνων.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν μετά τη λήψη συμπληρωμάτων με Amino LP7, υποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός επτά συγκεκριμένων αμινοξέων θα μπορούσε να αναστείλει την εγκεφαλική βλάβη.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς το Amino LP7 επηρεάζει διαφορετικά σημάδια εκφυλισμού του εγκεφάλου στο μοντέλο του Αλζχάιμερ.

Τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία εμφάνισαν υψηλά επίπεδα προοδευτικού εκφυλισμού του εγκεφάλου,

αλλά η θεραπεία με Amino LP7 κατέστειλε τον νευρωνικό θάνατο και έτσι μείωσε τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, παρόλο που τα συσσωματώματα Tau παρέμειναν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Akihiko Kitamura, ο οποίος ηγήθηκε επίσης αυτής της μελέτης,

‘’Οι πλάκες Tau στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες θεραπείες στοχεύουν σε αυτές.

Ωστόσο, δείξαμε ότι είναι δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η εναπόθεση Tau και να αποτραπεί η ατροφία του εγκεφάλου μέσω συμπληρωμάτων με Amino LP7’’.

Στη συνέχεια, για να κατανοήσουν πώς το συμπλήρωμα διατροφής Amino LP7 προστατεύει τον εγκέφαλο,

οι ερευνητές ανέλυσαν διεξοδικά τις αλλαγές σε επίπεδο γονιδίων που προκαλούνται από το Amino LP7.

Τα ευρήματά τους ήταν αρκετά ενθαρρυντικά.

Παρατήρησαν ότι το Amino LP7 μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και επίσης αποτρέπει την είσοδο της κυνουρενίνης, ενός επαγωγέα φλεγμονής, στον εγκέφαλο,

εμποδίζοντας έτσι τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στους νευρώνες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το Amino LP7 μειώνει τον νευρωνικό θάνατο και βελτιώνει τη συνδεσιμότητα των νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

‘’Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας στον εγκέφαλο και στην πρόληψη της φθοράς του εγκεφάλου.

Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αναφέρει ότι συγκεκριμένα αμινοξέα μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της άνοιας’’,

λένε οι Δρ. Hideaki Sato και Δρ. Yuhei Takado, οι οποίοι και οι δύο συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μελέτη.

‘’Αν και η μελέτη μας πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, φέρνει ελπίδα ότι η πρόσληψη αμινοξέων θα μπορούσε επίσης να τροποποιήσει την ανάπτυξη άνοιας στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ’’, προσθέτουν.

Η μελέτη αυτής της ερευνητικής ομάδας ανοίγει πολλούς δρόμους για την καλύτερη κατανόηση του πώς εμφανίζονται η άνοια και πώς μπορούν να προληφθούν.

Δεδομένου ότι το Amino LP7 βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους χωρίς γνωστική εξασθένηση,

τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και σε άτομα με γνωστική δυσλειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Το ελαιόλαδο ενισχύει τη μνήμη και προλαμβάνει κατά της Άνοιας

Δείτε επίσης: A diet of essential amino acids could keep dementia at bay.